Kam na počitnice z letalom med koronavirusom?

Na nekatere počitniške destinacije že lahko odletite tudi z ljubljanskega letališča.

27.7.2020 ob 5:55 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Kam na počitnice z letalom med koronavirusom?

Imate dovolj odkrivanja skritih kotičkov Slovenije? Vas že srbijo pete in bi se po dolgem času z letalom spet podali kam malo dlje? Čeprav zaradi koronavirusa v svetu še vedno veljajo številne omejitve, pa so nekatere počitniške destinacije že povsem odprte za turiste in tudi, po njihovih zagotovilih, tudi varne z vidika okužb. Na nekatere destinacije že lahko poletite tudi z ljubljanskega letališča, slovenske turistične agencije organizirajo tudi čarterske polete.

Pripravili smo vam nekaj predlogov za pobeg, pri čemer pa smo upoštevali omejitve, ki jih je določila slovenska vlada za prehajanje državne meje, torej t. i. zeleni seznam epidemiološko varnih držav ter rdeči seznam držav, po obisku katerih je ob vrnitvi v Slovenijo predvidena karantena. Za mnenje smo sicer povprašali tudi na Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ), kjer so opozorili, da je treba pri načrtovanju poti v tujino spremljati širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preveriti pogoje vstopa v ciljno državo, upoštevati pa je treba tudi odločitve tamkajšnjih oblasti.

Na seznam smo sicer nameravali dodati Turčijo, Egipt in Tunizijo, za katere so slovenske turistične agencije že pripravljale čarterske polete za avgust, a so z MZZ sporočili, da turističnih potovanj na te destinacije zaenkrat ne bo.

Grški otoki

Najbolj enostavna in udobna možnost za počitnice z letalom je trenutno Grčija. Že zato, ker slovenske turistične agencije ponujajo čarterske polete na kar 12 otokov: Kreto, Santorini, Rodos, Karpatos, Samos, Kos, Kefalonija, Lefkas, Zakinotos, Naxos, Milos in Krf. Številni slovenski turisti so se tja že podali in po njihovih zagotovilih je situacija v Grčiji povsem normalna, tudi gneče letos ni pretirane. 

Za Mično je letovanje v Grčiji že opisala tudi naša bralka Katja.

V Grčijo vas odpeljejo slovenske turistične agencije. Foto: GettyImages

Norveška ali Islandija

Namesto za počitnice ob morju se lahko odločite tudi za izlet v Skandinavijo. Švedska je sicer še vedno na rdečem seznamu držav, je pa po novem »covid varna« država postala Norveška, prav tako tudi Danska, Finska in Islandija. Ugodne polete ponuja nizkocenovna letalska družba Wizz Air, a si boste morali potovanje organizirati s kakšnega od bližnjih letališč, denimo z Dunaja ali Salzburga. Iz Ljubljane Wizz Air leti le v belgijski Charleloi (Belgija je prav tako na zelenem seznamu). tudi po Islandiji se potepa že kar enkaj Slovencev, ki pravijo, da obisk prav zares izjemen.

Islandija vas pusti brez besed. Foto: GettyImages

Kanarski otoki

Tudi Španija je, čeprav močno prizadeta ob koronavirusu, že na zelenem seznamu držav, v katere lahko Slovenci mirno potujemo. Med Slovenci so priljubljeni zlasti Kanarski otoki, za katere pa za zdaj turistične agencije nimajo zagotovljenih letov z ljubljanskega letališča. Lahko pa ugodne letalske povezave najdete na številnih letališčih blizu Slovenije. Veliko letalskih družb je sicer lete tja prekinilo, od avgusta pa bo denimo na Tenerife že letel Wizz Air z Dunaja in Easy Jet iz Benetk.

Na Tenerifih je vedno veliko Slovencev. Foto: Balate Dorin/GettyImages

Ciper ali Malta

Tudi ti dve otoški državici sta na seznamu epidemiološko varnih držav in že z veseljem sprejemata turiste. Lahko se boste naužili sonca, morja in plaž, čakajo vas tudi precej ugodne cene. Še zlasti na Malto lahko poletite ugodno in od blizu: iz Trsta vas odpelje direkten let z Ryainairom. Proti Cipru, kjer so že odpravljene vse omejitve gibanja, predvideno ni niti testiranje ob prihodu, pa lahko denimo poletite iz Salzburga.

Na Malto lahko poletite iz Trsta. Foto: Zoltan Gabor/GettyImages

Pariz

Pariz je vedno dobra ideja, kajne? Še posebej letos, ko se v to mesto zaljubljenih ne zgrinjajo množice turistov in praktično ne boste čakali na vstop na najbolj oblegane točke. Poleg tega pa lahko v francosko prestolnico poletite direktno iz Ljubljane, z družbo AirFrance, še nižjo ceno pa verjetno najdete na strani kakšnega nizkocenovnika z bližnjih letališč.

Osamljeni Eifflov stolp je nekaj nenavadnega. Foto: GettyImages

Preberite še: To morate vedeti, če se odpravljate na počitnice z letalom

Morda vas zanima tudi: Najlepše kolesarske poti v Sloveniji, ki jih je vredno obiskati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)