Deset za zdravje usodnih napak pri uporabi straniščne školjke

Tudi pri uporabi tako vsakdanjega pripomočka, kot je straniščna školjka, napake niso izvzete.

5.11.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Deset za zdravje usodnih napak pri uporabi straniščne školjke

Najbrž tedaj, ko pokliče narava, nihče ne razmišlja o tem, da je straniščno školjko mogoče uporabljati narobe oziroma da na njej počne stvari, s katerimi škoduje zdravju. Pa vendar je dejstvo, da morda na njej grešite tudi sami. Kako najpogosteje, opozarja Reader’s Digest.

Predolgo sedite

Priznali ali ne, klic narave včasih ponudi idealno priložnost za odmik v zavetje prostora, kjer vas nihče ne moti. In zato na straniščni školjki prebirate časopis, morda celo knjigo ali mimogrede pokukate na splet.

Vendar to žal ni najboljša ideja. Kajti v položaju, v katerem je telo na straniščni školjki, prihaja do pritiska na ožilje spodnjega dela rektuma, s tem se poveča tveganje za tiste zoprne … hemoroide.

Torej, na školjki sedite le tako dolgo, kolikor zahteva opravilo, ki mu je namenjena. Za odmik od ostalega sveta poiščite drug kotiček.

Premočno pritiskate

Tudi tedaj, ko se na vse pretege borite s trdim blatom, prihaja do pritiska na vene zadnjične odprtine, čimer se poviša tveganje za hemoroide.

Zaprtje je sicer pogosta težava in najbolje bi bilo poskrbeti, da do njega ne bi prišlo. Kar pomeni, da uživajte veliko tekočine, hrane z vlakninami, skrbite za fizično aktivnost in v prehrano vključite fermentirana, probiotična živila.

 

Če brez močnih pritiskov ne gre, pa bo bolje, če boste nad školjko počepnili, kot če bi na njej sedili. Kajti med čepenjem je telo v naravnejšem položaju za izločanje blata, zato bo za odvajanje potrebnega manj napora oziroma pritiska, s tem bo tudi nižje tveganje za hemeroide.

Ne pogledate svojega izločka

Blato ni na pogled prav nič lepo. A glede na njegovo barvo in teksturo bi lahko prepoznali, če morda pijete premalo ali če uživate premalo z vlakninami bogate hrane.

Tekoče blato na drugi strani nakazuje na prebavne težave, na okužbe prebavil, na alergijo oziroma netoleranco na določena živila. Kri v blatu lahko opozarja na hemeroide, morda pa na resnejšo bolezen: raka na debelem črevesju. Če v blatu opazite kri, se pogovorite z zdravnikom.

Ignorirate neprijeten vonj urina

Nekatera živila urin navdajo z močnim, velikokrat neprijetnim vonjem. Eno od njih so denimo šparglji.

Urin močnega vonja brez očitnega razloga pa je lahko znak dehidracije ali nekaterih bolezenskih stanj, denimo vnetja mehurja, bolezni jeter, sladkorne bolezni ali katere druge presnovne motnje.

Pretiravate z belilom

Nič ni narobe, če školjko občasno očistite z belilom in jo nato dobro splaknete. Vendar ga ne mešajte z drugimi čistili, ki so namenjena čiščenju tega dela kopalnice. Belilo v kombinaciji z amonijakom denimo sprošča strupen plin, imenovan kloramin, ki povzroča omotico, slabost, dražeče oči in v večjih koncentracijah tiščanje v prsih ter oteženo dihanje.

Tudi belilo v kombinaciji s čistili za odtoke ali celo z običajnim kisom ni dobra ideja. Kajti ko se združijo te snovi, se sprošča strupeni plin, ki v majhnih količinah povzroča draženje oči in težave z dihanjem, v večjih odmerkih pa je lahko usoden.

Pregrobi ste tam spodaj

Da, z brisanjem po mali ali veliki potrebi lahko pretiravate, posledica česar je srbeča in razdražena koža. Prav takšen izkupiček je tudi po uporabi agresivnih mil, losjonov, čistilnih robčkov in drugih pripomočkov za nego.

Seveda je treba zadeve po veliki potrebi dodobra očistiti, ostanki namreč lahko povzročijo draženje in vnetja, a nikar ne bodite pregrobi in se izogibajte odišavljenemu ter obarvanem toaletnemu papirju. Uporabljajte običajnega, med umivanjem pa blaga mila ter mlačno vodo.

Še vedno se zanašate na paro

Za zdravje nožnice sta  ključni bakterijsko ravnovesje in prava pH vrednost. Vsi grobi posegi čiščenja, kamor sodi tudi uporaba pare, so ne samo odveč, temveč povzročajo več škode kot koristi, saj porušijo bakterijsko in pH ravnovesje, s tem se poveča tveganje za okužbe in vnetja intimnih organov.

Vlažne robčke mečete v školjko

Čeprav je na nekaterih navedeno, da jih smete metati v školjko, testi kažejo, da lahko privedejo do zamašitve odtočnih cevi, saj v vodi dolgo razpadajo in vanje se lahko ujame umazanija, s tem se v cevi se ustvari nepremagljiva ovira.

--> Slovenska podjetnica je za to iznašla odlično alternativo.

Zato jih v prid pretočnih odtokov ne bi smeli metati v školjko. Tako kot tudi ne zobne nitke, palčk za čiščenje ušes, tamponov, kondomov in drugih pripomočkov, ki se, za razliko od toaletnega papirja, ne razgradijo v desetih minutah.

Splakujete odprto straniščno školjko

Kot opozarjajo mikrobiologi, med njimi Charles Gerba, se med splakovanjem odprte straniščne školjke z drobnimi kapljicami, ki letijo iz nje, po prostoru tudi do pet metrov daleč širijo na njenih površinah prisotni mikrobi. Ti v kopalnici pristanejo na ščetkah, brisačah in drugih pripomočkih za nego.

Da ne bi z njim prihajali v stik poskrbite tako, da školjko med splakovanjem vedno pokrijete.

Narobe obešate papir

Že dolga leta poteka debata, kako naj bi na držalu visel toaletni papir. Odgovor ponuja risba iz leta 1891, ki jo je na Twitterju objavil novinar Owen Williams.

Na njej je nazorno prikazano, da mora na držalu nameščen papir viseti čez rolico in ne pod njo. Ta način govori zdravju v prid, saj se, kadar papir visi čez rolico, te ni treba dotikati in s tem se na preostanek papirja ne prenašajo mikrobi in umazanija.

Preberite še: Kako izbrati najčistejšo školjko

Morda vas zanima tudi: Ali zadrževanje urina škoduje zdravju?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)