Dejstva, zaradi katerih v pijačo nikoli več ne boste dodali rezine limone

Kaj vse se skriva na tistih, ki jih v lokalih dobite v vašem napitku.

8.3.2017 ob 8:45

pijaca.jpg

Rezina limone v vodi, soku ali ledenem čaju se morda res zdi čudovita ideja, a prav zaradi nje je vaša pijača lahko oplemenitena tudi z nečim, česar ne bi želeli zaužiti. Ta dodatek, s katerim vas v lokalih razvajajo natakarji, je vse prej kot zdravju prijazen.

Več zanimivosti najdete na Facebooku.  

V eni od študij, ki jo povzema publikacija Journal of Environmental Health, se je namreč izkazalo, da je na rezinah limon, ki pripravljene čakajo na namakanje v pijači gostov, ogromno bakteriji.

Dokazi

Strokovnjaki so v namen raziskave zbrali 76 rezin iz 21. različnih restavraciji in kar na 70. odstotkih zbranih vzorcih našli nevarne mikrobe, tudi takšne, ki se sicer nahajajo na surovem rdečem mesu ali perutnini.

Vzorce so vzeli takoj, ko je bila pijača postrežena, torej preden bi se jih gostje lahko dotaknili ali mikroorganizme kako drugače prenesli na rezine. Raziskovalci sicer izvora teh niso mogli določiti, domnevajo pa, da so jih nanje prenesli zaposleni.

Limona vendarle ni vsemogočna

»Čeprav so limone znane po svojih protimikrobnih učinkovinah, rezultati naše študije dokazujejo, da je veliko mikroorganizmov močnejših od teh in jih snovi v limonah ne morejo uničiti,« so zapisali avtorji ter dodali, da bi se lastniki restavraciji in lokalov morali zavedati, da se na rezinah, ki jih dodajajo v pijačo, lahko nahajajo številni patogeni mikrobi.  

 Še drugo mnenje

Philip Tierno, klinični profesor mikrobiologije in patologije je izvedel več podobnih raziskav ter spoznal, da je kar polovica rezin limone kontaminiranih, na nekaterih je odkril celo sledove človeških fekaliji. V sodelovanju s televizijsko postajo ABC pa je s skritimi kamerami posnel, kako zaposleni rezine prijemajo z golimi rokami ali pred rezanjem sadeže površno umijejo.

»Ne glede na to, kje smo vzorce jemali, čisto v vseh skupinah zbranih primerkov smo našli zdravju neprijazne in celo škodljive mikrobe,« je Tierno povedal za Huffington Post in dodal, da so bile na njih prisotne bakterije in virusi iz dihalnega sistema, ki so nanje prišle s kihanjem, kašljanjem in govorjenjem, na nekaterih vzorcih so bile prisotne bakterije E. coli, stafilokoki, norovirusi, virusi prehlada in gripe ter celo glive, ki so značilne za spolovila, natančneje vagino. Vsi ti v pijačah res nimajo česa iskati.

In kolikšna je verjetnost, da bi zato zboleli?

»V resnici zelo majhna,« je povedal Tierno in dodal: »V večini primerov okužbe niso možne ali je tveganje zanje resnično nizko. Imunski sistem se vendarle z njimi uspešno bori in nemogoče je živeti v milnem mehurčku.«

Tisti, ki se mikrobov bolestno bojijo, bodo najbrž po novem sok limone pijači dodajali sami, namesto, da bi rezino te vanjo vrgel natakar. Tako bodo res zmanjšali tveganje za stik z mikrobi, a vendar se jim ne bodo mogli povsem izogniti, saj je lahko okuženo tudi meso sadeža.

In še nekaj, podobne mikroorganizme je v lokalih mogoče najti tudi na drugih površinah: steklenicah kečapa, menijih, solnicah in posodicah za poper, ter na rezinah čebule ali višnjah na smetani.

Poleg osnovne higiene, denimo umivanja rok in izbire higiensko neoporečnih lokalov, bo vendarle treba zaupati imunskemu sistemu ter njegovemu delovanju. »Mikrobi so povsod, nemogoče jim je ubežati, le z močno odpornostjo pa je okužbe z njimi mogoče preprečiti.«

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)