Aktivno v jesen: 5 letošnjih trendov vadb in fitnesa

V letu 2020 so hit postale spletne vadbe, ki jih lahko izvajamo doma.

27.9.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Aktivno v jesen: 5 letošnjih trendov vadb in fitnesa

Pandemija koronavirusa je povsem spremenila tudi navade ljudi pri aktivnem preživljanju prostega časa. V času zaprtja fitnesov in vadbenih centrov so se ljudje bolj množično zatekli k naravi, poleg tega pa so pravi razcvet doživele spletne vadbe, s pomočjo katerih lahko telovadimo tudi doma. Te imajo kar nekaj prednosti: večinoma so zastonj, izbire je ogromno, zato lahko vsak najde nekaj zase, z njimi pa lahko prihranimo tudi kar nekaj dragocenega časa.

Ukrepi pri nas sicer niso več tako strogi kot so bili spomladi, vseeno pa je virus postal naša nova realnost, ki narekuje tudi nove trende vadb in fitnesa.

Kratke vadbe

Ure in ure, preživete v fitnesu, lahko zlahka nadomestite s kratkimi, a visoko intenzivnimi treningi (HIIT). Kot kažejo raziskave, s tem načinom vadbe tudi v zelo kratkem času pokurimo od 25 do 30 odstotkov več kalorij kot pri drugih vadbah. V 20 minutah HIIT treninga denimo pokurimo približno 360 kalorij.

Zato izgovori, da ni časa, ne veljajo več: treba najti samo 20 minut, po trikrat na teden, in rezultati bodo hitro vidni. HIIT vadb je na spletu malo morje, vsak lahko najde kaj zase.

Raznolika vadba doma

Le en način vadbe nas, zlasti doma, hitro začne dolgočasiti, zato je nujno vsake toliko časa poskrbeti za kakšno spremembo in v aktivnost vnesti nekaj dinamike. Morda se en dan lotite HIIT treninga, naslednji dan pa joge ali pilatesa. Številni spletni ponudniki vadb so že razvili tudi mobilne aplikacije, preko katerih lahko enostavno izbirate, glede na počutje in zmožnosti.

Najboljše pri vadbi doma pa je tako ali tako dejstvo, da se nam v deževnih jesenskih dneh ne bo treba odpravljati ven, ne boste zamujali na začetek ure, obstaja pa seveda nevarnost udobnega kavča.

Vadba z zvezdniki

Za vadbo doma so se zaradi ukrepov v vse večji meri odločali zvezdniki, številni so tako tudi razvili svoje vrste vadb, ki jih delijo s svojimi sledilci na socilanih omrežjih in jih vabijo, da telovadijo z njimi. Za nekaj takšnega se je odločila slavna YouTube družina LaBrant, ki doma telovadi s pomočjo osebne trenerke, svoj način treninga je kot 6-tedenski program Centr za sledilce oblikoval avstralski igralec Chris Hemsworth, britanska televizijka Lucy Mecklenburgh objavlja svoj način vadbe po porodu ...

Zaplešite

Nadvse priljubljene postajajo tudi plesne različice spletnih vadb. Te so bolj sproščene od intenzivnih in natančnih treningov, se pa lahko naučite zanimivih novih korakov in koreografije. Z glasbo se boste razvedrili in otresli vsakdanjih skrbi, skupaj z vami pa lahko po plesišču dnevne sobe norijo tudi otroci, ki tudi sicer tako radi posegajo v vadbo doma.

Prilagodite vadbo sebi

Ena oblika vadbe ne ustreza vsem. Nujno je, da se pozanimate o tem, kakšna je najbolj primerna vadba za vas, glede na vaše sposobnosti, težo in tudi želje: ali želite izgubljati maščobe, pridobivati na telesni moči ali zgolj ohranjati telesno kondicijo. Četudi gre za spletnega ponudnika, stopite v stik z njim in se posvetujte. Skupaj lahko sestavite tudi individualni program, ki bo zajemal tudi način prehranjevanja in spremembo navad.

Preberite še: Novi filmi in serije, ki bodo to jesen navduševali na Netflixu

Morda vas zanima tudi: Zvezdnica TikToka: z nogometom je obnorela dekleta (VIDEO)

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)