9 skritih povzročiteljev slabega zadaha

Površna higiena ustne votline ni edini razlog za slab zadah, obstajajo tudi bolj skriti povzročitelji tega in na nekatere od njih najbrž nikoli ne bi pomislili.

19.12.2018 ob 5:36

mlada_punca_sok_smetana_pije_slamica.jpg

Potem, ko pojeste sendvič, v katerem je bila čebula ali ko se zjutraj zbudite po prekrokani noči je povsem razumljivo, da vaš zadah ni ravno najboljši.

A kadar zanj ne najdete pravega razloga ter vas spremlja, čeprav si redno in dosledno ščetkate, nitkate zobe ter uporabljate ustno vodico, je zadeva ne samo nadležna, temveč lahko tudi zaskrbljujoča. Zato poglejte presenetljive povzročitelje slabega zadaha in med njimi najdite tistega, ki je zanj zaslužen pri vas. Nanje opozarja Cosmopolitan.

1 Dehidrirani ste

Najbrž je opozorilo, da telo vsak dan potrebuje dovolj tekočine, odveč. Pa ste prepričani, da pijete dovolj? Kajti primerna hidratacija ni pomembna le za lepo kožo, zdravo prebavo in za splošno zdravje organizma, ključna je tudi za svež zadah. Torej: dehidracija je lahko kriva za to, da vaš ni takšen.

"Dehidracija je pogost vzrok halitoze oziroma slabega zadaha, saj se ustna votlina ob njej izsuši kar pomeni, da se v njej poruši naravno bakterijsko ravnovesje. Večina bakteriji v ustih je neškodljiva, nekatere od njih pa so, zlasti, kadar jih je preveč, krive za slab zadah," je povedal Harold Katz, zobozdravnik in bakteriolog ter dodal, da pod vplivom dehidracije žleze izločajo manj sline, ki sicer iz ust izpira bakterije. Prav tako kot jih izpira tekočina, katere dehidrirani praviloma uživajo premalo.


2 Jeste premalo ogljikovih hidratov

Ne glede na to, kateri dieti sledite, če je ena njenih postavk znatno okrnjena količina zaužitih ogljikovih hidratov, s tem svojemu zadahu ne delate ravno usluge.

"Telesu ob prenizkem vnosu ogljikovih hidratov primanjkuje energije, v katero pretvarja nakopičeno maščobo, pri tem v organizmu nastajajo ketoni. En od njih je aceton, ki ga telo izloča skozi urin ali izdihan zrak. Če se vam zdi, da vaš zadah spominja na gnilo sadje, ste žrtev ketozadaha," opozarja Katz in dodaja, da bi v prid dobremu zadahu ter zdravju na sploh morali uživati uravnoteženo hrano, del katere so tudi sestavljeni ogljikovi hidrati.


3 Preskakujete obroke

Postenje ali že zgolj neredni obroki imajo prav tako negativen vpliv na zadah. "Telo ob nerednem vnosu hrane in tekočine proizvaja manj sline, ki, kot že rečeno, skrbi za primerno ravnovesje bakteriji v ustih in s tem tudi za svež zadah. Ob pomanjkanju sline se na površini ust naselijo velike kolonije bakteriji, ki povzročajo zadrego," opozarja Katz.


4 Uživate hormonsko kontracepcijo

Leta 2015 je ameriška akademija za periodontologijo opozorila, da nekatera zdravila, med njimi oralna kontracepcija, lahko vplivajo na določene bakterije v telesu, zlasti v ustih, kar pomeni višje tveganje za bolezni dlesni, zob in posledično za slab zadah.

To seveda ne pomeni, da bi se ji morali odpovedati, pomeni pa, da v kolikor jo uživate, ne zanemarjajte dosledne oralne higiene.


5 Imate preveč kilogramov

Leta 2007 zaključena študija je pokazala, da imajo ljudje z viškom kilogramov pogosteje slab zadah v primerjavi s tistimi s primerno težo. Slab zadah je rastel premosorazmerno s številom kilogramov.

Zakaj natančno do tega pride, strokovnjaki tedaj niso znali pojasniti, so pa v drugi, podobni, leta 2013 zaključeni študiji prišli so enakih rezultatov in tedaj so znanstveniki zapisali, da je v prebavilih preobilnih posameznikov več mikroorganizmov, ki oddajajo pline z neprijetnimi vonjavami, katere se sproščajo tudi skozi usta.

"Res je sicer, da bodo za natančna pojasnila potrebne nadaljnje študije, je pa mogoče sklepati tudi, da je debelost pogosto vzrok za številne presnovne bolezni, ki se med drugim odražajo s slabim zadahom," je povedal Katz.


6 Pretiravate z žvečilnimi gumiji

"Noben žvečilni gumi, ne glede na sestavo in okus, ne more nadomestiti zobne ščetke in zobne nitke. Nasprotno. V njih so pogosto skriti sladkorji in druge snovi, ki so hrana bakterijam ter zato na dolgi rok težavo s slabim zadahom še poslabšajo," opozarja Katz in dodaja:

"Z njimi in mentolovimi bombončki si lahko pomagate občasno, zlasti pa bodite pozorni na njihovo sestavo. Tisti s sladkorjem na zobeh ustvarjajo obloge, ki so hrana bakterijam, ki povzročajo slab zadah. Čeprav so žvečilni gumiji brez sladkorja v tem primeru vaši zavezniki, pa imajo lahko zaradi dodanih umetnih sladil odvajalni učinek, kar pomeni, da vodijo v dehidracijo in tako vplivajo tudi na halitozo."


7 Imate suha usta

Ne zaradi mačka ali pomanjkanja tekočine, temveč gre lahko za bolezensko stanje, natančneje okvaro žlez slinavk, ki ne proizvajajo sline, kar pomeni, da se v ustih zadržuje več, za slab zadah krivih bakteriji.

Suha usta so lahko tudi posledica staranja, uživanja nekaterih zdravil, pretiravanja s kavo in nikotinom, pogostega govorjenja, uporabe ustnih vodic z dodanim alkoholom ali drugih dejavnikov. V kolikor poznate vzrok, se mu izogibajte ali se o težavi posvetujte z zdravnikom.


8 Imate vnete sinuse

Vnetje sinusov oziroma sinusitis je vnetje tkiva sluznice, ki obdaja sinuse. Stanje je podobno običajnemu prehladu, traja pa veliko dlje kot samo nekaj dni, lahko tudi cel mesec. Zanj so značilne močnejše bolečine in izdaten rumenozelen nosni izcedek, lahko pa ga spremljajo tudi vročina, utrujenost, bolečine v dlesnih in slab zadah ki bo, ko boste vnetje preboleli, izginil.


9 Imate sladkorno bolezen

Redko, pa vendar je slab zadah lahko pokazatelj resnih kroničnih obolenj, med katere sodi sladkorna bolezen tipa ena ali dve.

"Pri nekaterih s sladkorno boleznijo tipa ena ali dve pride do izredno suhih ust," potrjuje Katz, saj nihanje krvnega sladkorja in inzulina vpliva na žleze slinavke, te zato ne proizvajajo dovolj sline, posledica so suha usta in pojavi se slab zadah.

Diabetiki lahko to preprečujejo z rednim nadzorovanjem glukoze v krvi, uživanjem primerne hrane, dovolj tekočine, z vzdrževanjem zdrave telesne teže in s sledenjem napotkov zdravnika.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Unsplash

Preberite še: To se bo zgodilo, če dve leti ne boste pili kave in alkohola ali pa 5 ginekologov iskreno o tem, kaj si mislijo o pacientkah


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)