8 živil za redne obiske wc-ja

Zaprtje in slaba prebava sta zoprni nadlogi, ki pa ju lahko premagajo premišljeno izbrana živila.

17.2.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

8 živil za redne obiske wc-ja

Vsak se vsaj enkrat v življenju sreča z uspavano prebavo in tudi z zaprtjem. Zadeva je nadležna, sploh če se ponavlja pogosto in ni kriva le za slabo počutje ter napihnjenost, temveč tudi za resnejše težave z zdravjem, med katere sodijo denimo hemoroidi.

Kako pogosto bi morali odvajati blato, je v prvi vrsti odvisno od osebe do osebe. Medtem, ko dinamika prebavil nekaterim to narekuje vsak dan, morajo drugi na stranišče redkeje, tudi le dvakrat, trikrat tedensko, o zaprtju pa govorimo, kadar se ta frekvenca znatno zmanjša.

Prvi koraki pri preprečevanju zaprtja so zdrava prehrana z veliko vlakninami, katerih bi na dan morali zaužiti vsaj 25 gramov, dovolj tekočine, obvezno je tudi redno gibanje. Če pa se zadeve kljub temu ustavijo, je dobro poznati živila, ki na naraven način premagujejo zaprtje in, ko je težava odpravljena, preprečujejo, da bi se znova pojavila.

Suhe slive

Že stoletja jih upravičeno spremlja sloves naravnega odvajala. Takšen učinek premorejo po zaslugi treh sestavin: topnih in netopnih vlaknin ter sorbitola. Netopne vlaknine se v telesu ne prebavijo, vežejo pa nase vodo in tako povečajo prostornino blata. Topne vlaknine se v prebavilih povsem razgradijo, pozitivno vplivajo na črevesno floro in pospešujejo potovanje odvečnih snovi skozi prebavila. Sorbitol deluje kot naravno odvajalo in s tem odpravlja ter preprečuje zaprtje.

Za premagovanje tega je priporočljivo vsak dan zaužiti sto gramov suhih sliv, najbolje čez noč namočenih v vodi.

Nata Vkusidey/Gettyimages

Lanena semena

Ena žlica lanenih semen telesu zagotovi tri grame topnih in netopnih vlaknin, po zaslugi teh semena lana delujejo odvajalno. Najbolje jih je zato čim pogosteje vključiti v prehrano: kot dodatek ovseni kaši, testenima, solatam, smutijem, tudi pekovskim izdelkom.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je idealno živilo za uravnavanje prebave ter za odpravljanje in preprečevanje zaprtja. Vsebuje po dva grama obeh oblik vlaknin, topnih in netopnih. S tem mehča blato, spodbuja delovanje prebavil in skrbi za redno odvajanje.

Kokice 

Kokice so zdrav prigrizek. Gre namreč za polnozrnato živilo z veliko vlakninami. V treh skodelicah kokic so približno trije grami vlaknin, vendar pa jih v prid zdravja raje doma iz koruze pokovke na malo olja in brez dodatkov pripravljajte sami.

Vasiliy Budarin/Gettyimages

Sok aloe vere

V sami rastlini je 75 aktivih sestavin, med njimi tudi takšne z odvajalnim učinkom. Za uravnavanje prebave in za odpravljanje zaprtja je priporočljivo osem dni zaporedoma vsako jutro in vsak večer popiti pol kozarca soka aloe vere.

Jogurt

V več pogledih zdravo živilo s pozitivnim učinkom na prebavo, saj vsebuje več vrst probiotkov, torej dobrih bakteriji, ki spodbudno vplivajo na delovanje prebavil in preprečujejo ali odpravljajo zaprtje.

Mineralna voda z magnezijem

Mineralne vode so lahko gazirane ali negazirane, za premagovanje zaprtja so priporočljivejše prve, saj lahko mehurčki pospešijo prebavo. V tem primeru so dobrodošle vode z višjim odstotkom magnezija, ki delujejo odvajalno. Najboljši učinek imajo mlačne, zaužite na prazen želodec.

Stročnice

Stročnice so idealen izvor vlaknin. Res je, da povzročajo tudi napihnjenost in vetrove, a v prid pozitivnega učinka na prebavo govori dejstvo, da v 240 gramih vsebujejo štiri grame vlaknin in s tem zagotavljajo nemoteno delovanje prebavil.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Deset z vlakninami najbogatejših živil za odlično prebavo

Morda vas zanima tudi: Deset za zdravje usodnih napak pri uporabi straniščne školjke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)