7 priložnosti, ob katerih je alkohol prepovedan

Čeprav je rujna kapljica včasih več kot dobrodošla, se ji je ob nekaterih priložnostih treba dosledno izogibati.

26.4.2019 ob 4:59

alkohol_pitje_vino_pivo_zdravila_voznja_letalo.jpg

Po večerji, na zabavi, po napornem dnevu. Veliko je takšnih, ki si ob takšni ali drugačni priložnosti radi privoščijo nekaj opojnih kapljic. A pretiravanje z njimi zagotovo ni na mestu, saj alkohol prinaša številne negativne posledice za zdravje. Zlasti, če po grlu steče ob neprimernem času. Tedaj je lahko, milo rečeno, nevaren. Kdaj bi se mu morali dosledno izogibati, razkriva Insider.

V kombinaciji s protibolečinskimi tabletami in pomirjevali

Pomirjevala in uspavala, pa naj bodo tista, ki jih lahko kupite v lekarni ali ona, ki vam jih je predpisal zdravnik, delujejo na centralni živčni sistem ter upočasnjujejo osnovne vitalne funkcije, denimo dihanje in bitje srca. Prav zato prinašajo pomiritev in povzročajo zaspanost.

Alkohol ima na centralni živčni sistem enak učinek, zato kombinacija obojega lahko vodi v ekstremno utrujenost ter tudi zmedenost in dezorientacijo. V skrajnih primerih izzove nezavest in celo smrt.

Pitje skupaj s protibolečinskimi zdravili je prav tako zdravju nevarno, saj lahko povzroči želodčne krvavitve in poškodbe jeter.

Če se trudite zanositi

Alkohol že v zmernih količinah slabo vpliva na plodnost tako moških kot žensk. Glede na priporočila strokovnjakov s klinike Mayo bi se vsi, ki se trudijo povečati družino, morali izogibati opojni kapljici, kajti v resnici ni varne količine alkohola, ki ne bi negativno delovala na plodnost.

Študije so pokazale, da je pri ženskah, ki si dnevno privoščijo dve alkoholni pijači, znatno nižja možnost za zanositev, prav tako alkohol negativno vpliva na zdravje, gibljivost in kvaliteto moških spolnih celic.

Pred ali med poletom z letalom

Na dolgem poletu vas zamika kozarček opojne pijače, a bolje je izbrati nekaj brez alkohola. Kajti nizka zračna važnost v kabini letala v kombinaciji z alkoholnimi napitki okrepi dehidracijo in zato je to odličen recept za nepremagljivega mačka in še poslabša težave, ki jih prinese potovalna utrujenost.

Pred spanjem

Res je, da boste po kozarcu vina hitro zaspali, vendar alkohol krati kvaliteto nočnega počitka. Kot so namreč zapisali strokovnjaki ameriške fundacije za spanje, ovira fazo globokega spanca, ta zato ni krepčilen in po njem se, čeprav ste spali dovolj, zbujate utrujeni.

Ker je alkohol diuretik, boste zaradi njega morda morali ponoči na malo potrebo, kar prav tako ne govori dobremu spancu v prid.

Zlasti so za te negativne učinke dovzetne pripadnice nežnejšega spola, kajti nanje vpliva nižja količina zaužitega alkohola, kot na močnejši spol. Ob vsem tem opojna kapljica pred spanjem poslabša motnje spanca, kot je spalna apnea.

Pred vožnjo z avtomobilom

Zadeva je povsem jasna: alkohol in volan ne gresta skupaj, saj prvi negativno vpliva na pozornost, koncentracijo, odzivnost in zbranost, na slušne in vidne zaznave, vse to pa so za varno vožnjo nepogrešljive sposobnosti. Zato tudi zakonsko dovoljena količina alkohola pred vožnjo ni priporočljiva. Vendarle je varnost na prvem mestu.

Kadar uživate antibiotike

Zagotovo ste že slišali, da bi se med jemanjem antibiotikov morali izogibati alkoholu, kajti ta negativno vpliva na delovanje omenjenih zdravilnih učinkovin. Čeprav to ne drži v vseh primerih, vendarle obstaja nekaj dobrih razlogov, da se med predpisano terapijo alkoholu odpoveste.

Antibiotiki v kombinaciji z alkoholom namreč lahko vodijo v resne poškodbe jeter in nevarno povišanje krvnega tlaka. Hkrati alkohol negativno vpliva na odpornost. Glede na to, da se ob jemanju antibiotikov telo že tako bori z okužbo, se je opojnim pijačam tedaj, ko jih uživate, res najbolje odpovedati.

Ob težavah s tesnobnostjo in depresijo

Ljudje, ki imajo mentalne težave, kot sta denimo depresija in tesnobnost, bi se morali izogibati alkoholnim pijačam, so zapisali strokovnjaki z londonskega Kraljevega kolidža.
Res je, da opojna kapljica na kratek rok omili simptome omenjenih stanj, a študije so pokazale, da na dolgi rok zadeve še okrepi.

Čeprav natančna povezava med alkoholom in depresijo še ni znana, se strokovnjaki strinjajo, da premagovanje težav z njim v nobenem primeru ni na mestu in lahko vodi v zlorabo alkohola ter alkoholizem.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Alergični na alkohol? Tudi to je mogoče in: Lahko alkohol podaljša življenje?

Morda vas zanima tudi: Sedem najpogostejših napak tistih, ki se trudijo jesti zdravo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)