6 preprostih nasvetov, kako bomo bolj zdravi (telovadbe ni med njimi)

Telovadba je pomembna, a obstajajo tudi druge navade, ki jih morate osvojiti v prid zdravega življenja.

9.12.2018 ob 5:29

dekle_postelja_lucke_srce_micna.jpg

Ko gre za zdravje, ni vse v znojenju. V resnici obstaja veliko stvari, ki nimajo ničesar s trenirko in supergami, a znatno vplivajo tako na telo, kot na misli.

"Naše okolje in vsakodnevne navade so prav tako pomembne, kot to, kako pogosto telovadimo in kaj dajemo v usta," je prepričana Lisa Young, prehranska strokovnjakinja z univerze New York ter za Huffington post izpostavila nekaj pomembnih poti do zdravja in dobrega počutja, ki nimajo ničesar skupnega z znojenjem in porabo kalorij.

Vzemite si več časa za obroke

V sodobnem času vse, kar počnemo, počnemo hitro. Tudi za krepčila si praviloma ne vzamemo dovolj odmora, to pa preprosto ni dobro za zdravje. Prehranski strokovnjaki opozarjajo, da si je za obroke v prid dobre prebave treba vzeti več časa in vsak grižljaj hrane prežvečiti od 20 do 30 krat.

"Tako se hrana začne razkrajati že v ustih, se dodobra prepoji s slino in hranljive snovi se v prebavilih lažje absorbirajo," pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Parsley Health in dodaja: "Več kot opravijo usta, manj dela ima želodec. S tem ne samo, da bo ta manj obremenjen, manj verjetni bodo tudi napihnjenost, vetrovi, zaprtje in druge prebavne težave."

Prav tako tedaj, ko si za obrok vzamemo čas, prej zaznamo sitost in je manjša verjetnost, da bi pojedli preveč.

"Postavite si izziv in si za vsak obrok vzemite vsaj 15 do 20 minut, toliko časa namreč možgani potrebujejo, da zaznajo, da je v želodcu dovolj hrane," dodaja nutricionistka Tracy Lockwood Beckerman.

Med jedjo se ne pustite motiti

Večina malico ali kosilo poje kar za pisalno mizo, kar ni zdravju prijazno početje. Kajti v tem primeru se telo in možgani ne morejo povsem osredotočiti na prebavo, saj so oboji pod stresom.

"Višja raven kortizola v organizmu negativno vpliva na prebavo in na izkoristek hranljivih snovi," opozarja Beckermanova in polaga na srce, da med obrokom ne ostanite za računalnikom, odmislite telefone in druge motnje ter se povsem osredotočite na trenutno početje.

"Ne samo, da boste s tem prebavi storili uslugo, hkrati se boste sploh zavedali, kaj je na vašem jedilniku in v vaših ustih," teorijo podpira Youngova.

Uživajte polnovredno, namesto predelane hrane

Močno predelana živila vsebujejo veliko soli, sladkorjev, konzervansov in drugih snovi, ki negativno vplivajo na zdravje. Zato se jim izogibajte in namesto teh uživajte polnovredno hrano. Osredotočite se na tisto, kar zraste v naravi: na sadje, zelenjavo, semena, oreščke, cela žita, zdrave maščobe ter beljakovine iz stročnic, mesa, jajc in rib.

"Predelanim jedem je dodanih veliko stabilizatorjev, zgoščevalcev, barvil, konzervansov in drugih kemikaliji, ki ovirajo absorpcijo pomembnih vitaminov in ostalih hranljivih snovi iz zaužite prehrane," na pasti opozarja Beckermanova. Veliko več teh telo uspe izkoristiti, kadar jeste polnovredna živila.

Privoščite si dovolj spanja

Na račun številnih obveznosti, hobijev, druženja, vadbe, skrbi za družino in še bi lahko naštevali, praviloma trpi spanec. Primerna količina spanja tako ni več prioriteta, kar je velika napaka. Kajti med počitkom se telo regenerira in obnavlja zaloge moči ter energije.

"Primerna količina nočnega počitka je odvisna od osebe do osebe, a nekje velja, da naj bi vsako noč spali od sedem do osem ur," je prepričana Johnstonova. Seveda vsak posameznik lahko prepozna, kdaj je bilo počitka premalo, kajti tedaj so vse zadolžitve težje premagljive in obvladljive.

"Študije so pokazale, da premalo spanja med drugim pomeni višjo raven sladkorja v krvi, saj je posledično ovirana tudi presnova," dodaja prehranska strokovnjakinja.

"Prav tako pomanjkanje nočnega počitka negativno vpliva na hormone, ki v telesu prepoznavajo sitost in spodbujajo lakoto. Zniža se nivo leptina, ki zaznava na sitost in poviša raven grelina, ki opozarja na lakoto, kar pomeni, da ljudem, ki spijo premalo, pogosto diši prav hrana, ki zagotavlja hitro potešitev lakote, to pa so sladka in z enostavnimi ogljikovimi hidrati bogata živila," dodaja Beckermanova.

Naučite se obvladovati stres

Kronični stres je največji sovražnik sodobnega človeka. Negativno vpliva na celo telo in njegove funkcije ter sčasoma pripelje do mentalnih težav, kot sta tesnobnost in depresija, je kriv za prebavne motnje in srčnožilne bolezni. V prid zdravja in dobrega počutja se ga zato naučite obvladovati.

Vsak lahko najde način, kako ubežati pretiranim mentalnim obremenitvam. Za nekatere rešitev predstavlja joga, za druge branje, sprehodi v naravi, pogovor s prijatelji, skratka, karkoli nekoga sprošča in mu odvrne misli na vsakdanje obveznosti, je pri premagovanju stresa v veliko pomoč.

Ne pretiravajte z alkoholom

Ne samo zato, ker se boste tako izognili zoprnemu mačku, temveč tudi, ker pretiravanje z alkoholom (več kot pijača za ženske in več kot dve pijači na dan za moške), negativno vpliva na krvni tlak, ovira dober spanec, spodbuja prenajedanje, negativno vpliva na kognitivne funkcije, pospešuje staranje, slabi krvne žile in povečuje tveganje za nekatere oblike raka.

Veliko alkoholnih pijač prav tako vsebuje znatno količino sladkorja in zato vodijo v porast telesne teže, negativno vplivajo na količino sladkorja v krvi ter na črevesno floro. Zato, res ni nič narobe, če si privoščite kozarec vina, a pretiravanje ni na mestu.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zaporedni orgazmi: zakaj jih nekateri lažje doživljajo od drugih ali pa 5 ginekologov iskreno o tem, kaj si mislijo o pacientkah

Priporočamo tudi: 8 zmot o prehrani, ob katerih se prehranskim strokovnjakom naježi koža


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)