5 mitov o kontracepcijskih tabletkah

Danes obeležujemo svetovni dan kontracepcije.

26.9.2019 ob 5:45 | Foto: GettyImages | Avtor: Da. M.

5 mitov o kontracepcijskih tabletkah

Kontracepcijska tabletka je ena najbolj zanesljivih metod preprečevanja nezaželene nosečnosti, a le če smo ob jemanju dosledni in se držimo navodil, ki nam jih je dal ginekolog. A pozor, kontracepcijska tabletka nas ne varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi, za takšno zaščito je torej najboljša kombinacija tabletka in kondom.

Kljub temu, da je kontracepcijska tabletka ženskam dostopna že več desetletij in da zanjo ve 93 odstotkov žensk*, pa jo uporablja le dobrih 10 odstotkov. Verjetno tudi zato, ker o kontracepcijskih tabletkah krožijo marsikateri miti. Pri farmacevtskem podjetju Gedeon Richter na 5 najpogostejših odgovarjajo tako:

Ali se bom med jemanjem kontracepcijskih tabletk zredila?

Ne. Nobena zdravstvena raziskava ni dokazala vzorčne povezave med debelostjo in jemanjem kontracepcijskih tabletk. Včasih lahko pride do manjšega prehodnega porasta telesne teže (1-2kg), vendar je to posledica zadrževanja vode v telesu.

Ali so hormoni v kontracepcijskih tabletkah res škodljivi?

Najpogostejši nezaželeni učinki, ki se običajno pojavijo na začetku jemanja, so vmesne krvavitve, glavobol, sprememba razpoloženja, napetost v dojkah ali slabosti, in so praviloma prehodne narave. Resni zapleti, kot je pojav krvnih strdkov, so na srečo zelo redki.

 

Hormoni v kontracepcijskih tabletkah imajo tudi številne ugodne učinke. Zmanjšujejo menstrualno bolečino in krvavitev in težave z aknami. Uredijo rednost mesečnih krvavitev, zmanjšujejo tveganje za pojav nenevarnih cist ali raka jajčnikov, raka sluznice maternice ter raka debela črevesa in danke.

Ali je res, da bom imela težave z zanositvijo, če jemljem tabletke?

Ne, plodnost se po prenehanju jemanju kontracepcijskih tabletk povrne zelo hitro. Tablete plodnost dolgoročno celo ohranjajo, saj je vdor škodljivih mikroorganizmov v maternico zaradi zgoščene sluzi v materničnem vratu otežen.

Ali je res, da je po določenem času potrebno prekiniti z jemanjem tablet, da se telo malce »očisti«?

Ne. S tem se poveča tveganje za nezaželeno nosečnost in pojav krvnih strdkov v prvih mesecih po ponovnem pričetku jemanja tablet.

Ali je res, da lahko zbolim za rakom dojke, če jemljem kontracepcijske tabletke?

Tveganje za pojav raka dojke je pri jemanju tablet najverjetneje zelo nizko in povezano z ostalimi dejavniki tveganja za pojav raka dojke; izniči se po 10 letih od prenehanja uporabe tablet.

* Slovensko raziskavo je v imenu družbe Gedeon Richter opravil inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana v juniju 2019. Zajela je 609 žensk.

Preberite še: Groteskne ustnice so posledica nerealnih želja

Morda vas zanima tudi: Horoskop: 6 do sebe prestorgih znamenj


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)