5 manj znanih razlogov za glavobol in migreno

V ozadju pogostega glavobola velikokrat tičijo neobičajni razlogi.

1.10.2022 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

5 manj znanih razlogov za glavobol in migreno

Glavobol. Včasih pride nenadoma in nas povsem onesposobi. Včasih se napoveduje počasi in se na koncu pokaže vsej svoji moči. Včasih je komaj zaznaven, včasih gre za hromečo migreno. Skratka, glavobolov je več vrst, tako kot je tudi več vrst razlogov zanje.

Nevrolog Alexander Mauskop  iz New Yorka je za Your Tango nanizal nekaj nenavadnih razlogov za pogoste glavobole in tudi migreno.

Stres

Ta razlog niti ni tako presenetljiv. A morda je presenetljivo ozadje stresnega glavobola. V nasprotju s splošnim prepričanjem namreč stres sam po sebi ni kriv za bolečino v glavi.

Glavobol je namreč največkrat povezan z genetiko, so pa dejavniki, ki sprožijo takšen odziv telesa na okolje, en od teh  je stres.

Torej: če gensko niste podvrženi glavobolom, vas zaradi stresa ne bo bolela glava. Bo pa vas bolela, če so pogosti glavoboli v vaših genih in bo vsakodnevna napetost prebudila omenjeni odziv, tudi migrenski glavobolov.

Zato je v tem primeru obvladovanje stresa in osvajane tehnik za njegovo blaženje hkrati tudi način, kako preprečiti glavobole.

Slab položaj sedenja

Kadar sedimo za računalnikom s povešenimi rameni in z glavo nagnjeno nad mizo, prihaja do napetosti v mišicah ramen in vratu, ta napetost je lahko kriva za glavobole in migreno.

"Sama migrena nato znova povzroča napetost v mišicah in ustvari se začarani krog," je povedal Mauskop in dodal, da je mišična napetost hkrati vzrok in posledica migrenskih bolečin.

To je v času, ko veliko sedimo, res obsežna težava, ki pa je premagljiva. In sicer s primernim sediščem, s pravilno nameščenim računalnikom in s pravo držo telesa med sedenjem.

Hormoni

Krči, slabo razpoloženje, krvavitve, da, vse to prinaša menstruacija, hkrati se ob njej poviša še tveganje za glavobole.

"S padcem estrogena zlasti tik pred ovulacijo in tik pred menstruacijo se poveča verjetnost za glavobol in za napad migrene," je povedal Mauskop.

Rešitev v tem primeru so kontracepcijske in tudi tablete s placebo učinkom. Ob tem pa še obvezna hidratacija in čim več počitka.

Kofein

Zadeva s kofeinom je dvorezen meč. Učinkovina res lahko ublaži glavobol, v bistvu je velikokrat sestavina tablet za premagovanje tovrstnih bolečin, a na drugi strani jih lahko uživaje kofeina okrepi.

Zlasti je to značilno za redne pivce kave: takoj po zaužitju skodelice se bolečina zmanjša, vendar ko učinki kofeina popustijo, se ta zaradi abstinenčne krize znova okrepi. Do tega lahko pride tudi po šele 12. urah od zaužitja kave, a ko nastopi, se poslabša stanje z glavobolom ali migreno.

Kaj lahko storite? Bodite pozorni na vnos kofeina in določite količino, ki pomaga ter na drugi strani tisto, ki na daljši rok škoduje.

Pomanjkanje spanja

Za tiste, ki radi pred ekrani bedijo dolgo v noč ter gledajo priljubljeno serijo ali sledijo dogodkom na družabnih omrežjih, spanec velikokrat ni prioriteta, vendar je primerna količina spanca pomembna z več razlogov.

"Nepogrešljiva je namreč za čustveno, duševno in telesno zdravje, niža tveganje za mnoge kronične in akutne bolezni ter skrbi za zdravje možganov.

Posledično pomankanje spanca povečuje občutljivost možganov in niža prag bolečine, ki se odraža kot pogostejša glavobol ali migrena," navaja Mauskop in dodaja, da je to le še en od neštetih razlogov, zakaj si vsako noč privoščiti dovolj kvalitetnega počitka in zakaj ohranjati primerno spalno rutino.

Priporočila strokovnjakov navajajo, da bi osebe, stare od 18 do 64 let morale spati od sedem do devet ur na noč.

Preberite še: Kako orgazem v resnici vpliva na glavobol, krče in druge bolečine

Morda vas zanima tudi: Glavobol med menstruacijo: zakaj se pojavi in kako ga preprečiti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)