10 najboljših načinov za premagovanje menstrualnih krčev

Vedno jih je dobro poznati.

16.1.2018 ob 8:25

krci_micna.jpg

Tvoja prijateljica z menstrualnimi krči nima nikakršnih težav, tebe pestijo že od nekdaj in so zlasti v prvih dneh menstruacije neznosni. Naj te najprej potolažimo: nisi edina. Čeprav se intenziteta krčev od ženske do ženske razlikuje, so ti zvesti spremljevalci večine pripadnic nežnejšega spola.

Nastanejo zaradi krčenja maternične stene, posledično je oviran dotok kisika vanjo, na kar se telo odzove z bolečino.

Ne glede na to, kako močna je, ni ti treba zaradi nje trpeti. Kajti obstajajo učinkoviti načini, s katerimi jo je mogoče premagati. In prav katerega od sledečih tvoja prijateljica najbrž že pozna.

Povečaj vnos magnezija

"Magnezij je učinkovit pri premagovanju menstrualnih krčev, hkrati blaži tedaj pogosto prisotna nihanja razpoloženja," je prepričana Sara Jackson, prehranska strokovnjakinja in dodaja, da je zlasti v tistem delu meseca primerno jedilnik obogatiti s tem elementom bogatimi živili.

Ta je znatno zastopan v skoraj vsej temnozeleni listnati zelenjavi, polnovrednih žitih in oreščkih, zlasti so z njim bogata bučna, sončnična in sezamova semena, tu so špinača in blitva, soja, indijski oreščki, fižol, mandeljni, losos, tuna, kakav, fige, banane, papaja in grenivka.

Organski higienski pripomočki

"Razmisli o tem, da bi običajne vložke in tampone zamenjala s tistimi, katerim med izdelavo niso dodane kemične snovi," svetuje ginekologinja Anne Henderson, ki pojasnjuje, da sicer glede njihovega vpliva na menstrualne krče res še ni bilo opravljenih veliko raziskav, a obstajajo povezave med blažjimi menstrualnimi bolečinami ter uporabo naravnih higienskih pripomočkov.

Ribje olje

"Večkrat si privošči mastne ribe, kot so sardine, inčuni, tune, losos," priporoča Jacksonova. "Te veljajo za zvezde med ribami, saj vsebujejo veliko omega tri maščob, ki blažijo vnetja. Priporočljivejše od večjih so manjše ribe, saj je v njihovem mesu prisotnih manj težkih kovin."

Navadna konopljika (Aguns Castus)

Če si za rešitve, ki jih ponuja alternativna medicina, si pomagaj z rastlino navadna konopljika, svetuje Hendersonova. Zakaj? "Vsebuje snovi, ki vplivajo na sproščanje estrogena in prolaktina v telesu, blažijo menstrualne krče, napihnjenost in omilijo nihanja razpoloženja. Pripravki iz nje so na voljo v obliki dodatkov prehrani, pred jemanjem pa se o primerni količini posvetuj z zdravnikom ali z drugo, za nasvete usposobljeno osebo."

Zmerna vadba

"Pri nekaterih zmerna vadba, kot sta denimo hoja ali joga, pomaga blažiti menstrualne krče," meni britanski farmacevt Anshu Bhimbat. "Pod njenim vplivom se namreč pospeši pretok krvi v telesu, zniža se količina stresa, kombinacija obojega pa pozitivno vpliva na zoprno bolečino."

Zelena zelenjava

"Zelena zelenjava vsebuje vitamine in minerale, kot sta že omenjeni magnezij in kalciji. Oba pripomoreta k sproščanju mišic ter tako blažita menstrualne krče," pojasnjuje prehranska strokovnjakinja. "Brokoli, ohrovt in tudi cvetača prav tako pozitivno vplivajo na ravnovesje hormonov in s tem doprinesejo k boljšemu počutju na sploh, zlasti pa v tistih dneh."

Kontracepcijske tabletke

Jih ne uživaš ali razmišljaš o tem, da bi tovrstno kontracepcijo nadomestila z drugo? Pomisli dvakrat. "Pod vplivom hormonske zaščite so menstrualni krči in druge nevšečnosti praviloma blažje in znosnejše," meni britanska ginekologinja Narendra Pisal.

Lanena semena

"Lanena semena pozitivno vplivajo na ravnovesje hormonov. Prav porušeno hormonsko ravnovesje je en od krivcev za boleče menstruacije in izrazit predmenstrualni sindrom," niza Jacksonova in dodaja: "Privošči si kvalitetno laneno olje oziroma jutranjemu smoothiju ali ovseni kaši dodaj žlico zmletih lanenih semen."

Topli obkladki

"Nikoli ne podcenjuj moči toplih obkladkov," meni Pisalova. "Kot so dokazali na univerzitetnem kolidžu v Londonu, položeni na trebuh v trenutku ublažijo bolečino, njihov vpliv pa je zaznaven še uro potem, ko jih odstraniš." Termofor, plastenka tople vode, topla brisača so torej tvoji veliki zavezniki.

Posebna čokolada

Tudi na Mični smo že pisali, da so v Švici izdelali prav posebno čokolado, v kateri je 17 zdravilnih zelišč, ki izboljšujejo razpoloženje in pomirjajo. V sladici je 60 odstotkov kakava in prav v tem tiči še ena skrivnost njene učinkovitosti.

PREBERITE še // Posebna čokolada, ki blaži menstrualne krče

Kakav vsebuje veliko magnezija, ki sprošča telo ter preprečuje krče. Poleg tega spodbuja nastajanje hormona sreče serotonina, ter blagodejno vpliva na počutje. Ker trenutno omenjene čokolade še ni na naših policah, si privošči običajno temno. Bolje nekaj, kot nič.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)