To se zgodi z vašim telesom, če opravljate delo, ki ga sovražite

Zaradi toksičnega delovnega okolja lahko zbolite.

6.6.2022 ob 11:08 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

To se zgodi z vašim telesom, če opravljate delo, ki ga sovražite

Vsak ima slabe dneve na delovnem mestu, vendar obstajajo znaki, na katere morate biti pozorni, preden se slab teden v pisarni spremeni v neskončen, izčrpavajoč delovni stres, ki uničuje vaše zdravje.

Vse več Slovencev ni zadovoljnih na delovnih mestih, kar je težava, ki jo morajo delodajalci in zaposleni jemati bolj resno, saj je sreča zelo pomembna. Zadovoljni zaposleni so bolj produktivni, manj odsotni zaradi bolezni in kažejo večjo lojalnost do podjetja.

Toda slovenski delavci so vedno bolj obremenjeni in pod stresom, marsikdo se spopada tudi z izgorelostjo in z zdravstvenimi težavami. 

Telo nam po navadi sporoča, da je preobremenjeno in da potrebujemo počitek, vendar smo zaradi adrenalina in občutka, da imamo ogromno dela, ki ga moramo nujno dokončati, premalo pozorni na opozorilne znake. Vendar je dobro, da jih upoštevamo, če ne želimo zboleti.

Nespečnost

»Velikokrat je prva stvar, o kateri poročajo zaposleni, ki so pod stresom, nespečnost,« pravi klinična psihologinja Monique Reynolds iz Centra za anksioznost in spremembo vedenja iz Marylanda.

»Ljudje poročajo, da bodisi ne morejo spati, ker ne morejo umiriti svojega uma, bodisi se ponoči prebudijo. Zbudijo se sredi noči in razmišljajo o svojem seznamu opravil.«

Nekaj ​​neprespanih noči ni velika stvar, a če se nespečnost ponavlja, je to lahko znak, da se spopadate s preveliko količino stresa na delovnem mestu.

»Če je nespečnost povezana z delom, je to znak, da nekaj ni v ravnovesju,« pojasnjuje Monique Reynolds.

Glavoboli

Vaše mišice se napnejo, da zaščitijo telo pred poškodbami. Po mnenju Ameriškega psihološkega združenja se vaše mišice zategnejo, kadar doživljate delovno mesto kot nevarno območje. Kronična napetost v vratu, ramenih in glavi je lahko povezana z migrenami in tenzijskimi glavoboli.

"Stres ustvarja fiziološke simptome, ki se kažejo kot bolečina," pojasnjuje Monique Reynolds.

Bolečine v mišicah

Kadar delate v toksičnem delovnem okolju, se vam lahko zdi, da se borite z divjim tigrom. Ob zaznani grožnji vaši možgani preplavijo vaš sistem z adrenalinom in drugimi stresnimi hormoni.

»Naš živčni sistem je v toksičnih delovnih pogojih nenehno ogrožen,« pojasnjuje Reynoldseva. »Neprestano pričakujemo, da se bomo morali odzvati na neprijetnega šefa ali sodelavca.«

Če delo opravljate s pokrčenimi rameni in stisnjeno čeljustjo, je to lahko znak, da vaše delo vpliva na vaše zdravje.

Vaše duševno zdravje se poslabša

Reynoldseva opozarja, da lahko povečan stres poslabša obstoječe težave z duševnim zdravjem. Stres namreč povečuje skrbi, kar lahko vodi v tesnobo ali depresijo. 

Če menite, da vas nadrejeni neprestano nadzoruje, je lahko vaše duševno zdravje ogroženo. Neka študija je pokazala, da je lahko zaskrbljenost na delovnem mestu povezana s prenajedanjem in depresijo.

Tudi nepošteno ravnanje nadrejenih na delovnem mestu lahko povzroči prevelik stres.

»Nepravičnost je še posebej strupen stresor, ker udari v jedro tega, kdo smo,« pravi raziskovalec  E. Kevin Kelloway. »Kadar z mano ravnate nepošteno, napadate moje dostojanstvo - v bistvu pravite, da si ne zaslužim spoštljivega in enakopravnega odnosa.«

Pogosteje zbolite

Če vas nenehno zebe, razmislite, kako se počutite pri svojem delu. Številne raziskave kažejo, da lahko kronični stres ogrozi imunski sistem, zaradi česar ste bolj dovzetni za bolezni.

Izgubite zanimanje za seks

Kako preživite svoj prosti čas, odraža, kaj v življenju najbolj cenite. Kadar nosite delo domov, lahko trpijo vaši odnosi. Ameriško psihološko združenje ugotavlja, da se lahko pri ženskah, ki morajo usklajevati poklicni stres s svojimi zasebnimi in finančnimi obveznostmi, zmanjša želja po spolnosti.

Pri moških lahko kronični stres povzroči nižjo proizvodnjo testosterona, kar posledično vodi do nižjega libida.

»Prisotna mora biti določena mera sprostitve, da se lahko pojavi občutek vzburjenja,« pravi Reynoldseva. »Potem je tu še faktor časa. Ljudje poročajo, da nimajo dovolj časa za seks.«

Ves čas ste utrujeni

Čutite utrujenost, za katero se zdi, da je počitek ali poležavanje v postelji ob vikendih ne more odpraviti.

Toksična delovna okolja lahko ustvarijo cikel, ki nas izčrpava, saj ste preobremenjeni, ker delate več kot 40 ur na teden, saj imate občutek, da morate vse postoriti. 

Napihnjen trebuh

Prebavne motnje, zaprtje in napihnjenost so lahko povezani s stresom, saj stres vpliva na prebavo črevesja in spremeni tudi naše črevesne bakterije, kar posledično vpliva na naše razpoloženje.

Kadar ste razburjeni, lahko čutite bolečino v želodcu. Prav tako se lahko zaradi stresa, preobremenjenosti in pomanjkanja počitka spopadate z gastritisom, kot se je zgodilo Ani.

"Ker sem več mesecev delala brez enega samega dneva predaha, sem ob prvem prostem vikendu bruhala in čutila grozne bolečine v želodcu. Telo enostavno ni bilo več vajeno sprostitve. Zdravniški pregled je pokazal, da imam gastritis, bolečine pa so se ponavljale več mesecev, ob vsakem večjem stresu. Bolečina je bila grozna, zato sem poiskala pomoč pri homeopatinji, ki mi je dala zdravila, spremenila pa sem tudi prehrano in se odpovedala turški kavi.«

Sprememba apetita

Naš apetit je tesno povezan z možgani. Stresni odziv "boj ali beg" sprošča adrenalin, ki telesu sporoča, naj zavira prebavo in se osredotoči na to, da nas varuje pred zaznano nevarnostjo.

Pri dolgotrajnem stresu se nadledvične žleze sproščajo in kopičijo kortizol, hormon, ki lahko poveča lakoto. Kadar vaše telo doživlja dolgotrajno čustveno stisko, lahko tolažbo iščete v hrani, predvsem v sladkih in slanih prigrizkih.

Uživanje sladkarij pa lahko negativno vpliva na vaše odzive in čustva, povezana s stresom, zato veljajo za hrano, ki nam nudi udobje – vendar je to nezdrava navada, ki se ji je treba izogibati.

Kako lahko odpravite težave?

Privoščite si odmor

Telesu morate dati čas, da se lahko odzove na stres in težavne odnose na delovnem mestu. 

»Če našemu živčnemu sistemu ne damo priložnosti, da se sprosti in regenerira, začne povzročati dolgoročno škodo,« pojasnjuje Monique Reynolds. Druženje izven delovnega mesta, meditacija in vadba lahko pomagajo ublažiti simptome stresa.

Preoblikujte negativno razmišljanje

Eno od načel vedenjsko-kognitivne terapije je, da lahko način razmišljanja spremeni vaše počutje.

»Ni mogoče, da bi vsi zamenjali službo in dali odpoved, vendar se lahko osredotočimo na situacijo, ki jo lahko nadzorujemo,« svetuje Reynoldseva.

Obvladujemo lahko namreč svoje razmišljanje o tem, kako je potekala predstavitev nekega projekta ali kaj si o nas mislijo naši sodelavci. 

Odpoved

Telesne znake doživljajte kot opozorilo, da morate poiskati novo službo. Nadure, pomanjkanje avtonomije, nejasna pravila in ekonomska negotovost na delovnih mestih so dejavniki, ki prispevajo k strupenemu okolju na delovnem mestu, ki ga morajo zaposleni zapustiti, ne pa le obvladovati.

»Odpraviti morate osnovno težavo, ne pa se ukvarjati s simptomi,« svetuje Jeffrey Pfeffer, avtor knjige Dying for a Paycheck. 

Preberite še: 5 najpogostejših razlogov, zakaj vztrajamo v toksičnih zvezah

Morda vas zanima tudi: Neverjetni 20-letni Tim Marovt: Po poškodbi so mu dejali, da ne bo več hodil. Danes teče maratone!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)