Zakaj si otroci tako radi gradijo šotore

Skozi gradnjo in skrivanja v šotorih otroci spoznavajo številna čustva.

10.6.2020 ob 5:45 | Foto: m-gucci/GettyImages | Avtor: Da. M.

Zakaj si otroci tako radi gradijo šotore

Res veliko otrok si z veseljem gradi šotore ter skrivališča in tudi odrasli se še kako živo spominjamo, da smo si kot otroci iz pregrinjal gradili svoje lastne gradove. Odraščajoči otroci si namreč prav tako, kot vsak od nas, želi imeti svoje lastno zatočišče, pravijo strokovnjaki. Ti celo trdijo, da ta skrivna mesta pomenijo veliko več kot le zabavo.   

Šotori so bili od nekdaj del otroštva, pravi profesor David Sobel, ki je tudi avtor knjige Children’s Special Places: Exploring the Role of Forts, Dens, and Bush Houses in Middle Childhood. Otroci začnejo z gradnjo svojih malih notranjih šotorov in utrdb pri približno štirih letih, pri šestih in sedmih letih pa jih zanimajo hišice na drevesih in zatočišča na prostem.

Metaforično in fizično grajenje lastne hiše izraža znak odraščanja, otroci si ustvarjajo dom izven svojega doma, pravi Sobel. Prav tako pa takšna gradnja spodbuja kreativnost.

Otroci se v teh svojih šotorih počutijo varno, predstavljajo jim njihov zasebni in varen svet. Prav tako pa so šotori seveda del igre, kar je za otroke še kako koristno.

 

Mešanica različnih čustev

Vzgojiteljica in avtorica knjige The Out-of-Sync-Child Carol Stock Kranowitz pravi, da otroci v svojih šotorih ''resetirajo'' možgane. Tema v šotoru spodbuja dražljaje, skozi igro v šotorih pa se otroci znebijo strahu pred samoto. S skrivanjem premagujejo prav posebno vrsto strahu – me bodo kdaj našli. Veselijo se namreč trenutka, ko jih bodo starši našli in igra se bo srečno končala z vrnitvijo v skupne prostor. S tem otroci spoznavajo pomen sfere zasebnosti in doživljajo celo paleto emocij – veselje, zabavo in strah. Zato psihologi svetujejo, da starši to igro spodbujajo.  

In kaj mora vsak starš še vedeti? Spoštovanje prvega šotorskega pravila: Staršem vstop prepovedan! Torej pustimo otroke, da se v miru igrajo in pustimo domišljiji prosto pot.

Preberite še: Nadležno vprašanje, ki bi ga mamice najraje preslišale

Morda vas zanima tudi: Fizioterapevtka svetuje, kako pravilno dvigujemo dojenčka (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)