Ustvarjamo z otroki: Pripomočki za pisalno mizo

Delovno mizo lahko popestrimo z nekaj izvirnimi in praktičnimi izdelki.

5.9.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: E. B. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: Pripomočki za pisalno mizo

Šolsko leto je tu, mladi nadobudneži so pred novimi izobraževalnimi izzivi. Šolske potrebščine ste zagotovo že marljivo nakupili in uredili, zdaj pa je čas, da si malček pripravi še delovno okolje, v katerem mora seveda vladati red, obenem pa je nujno, da je otroku udobno, privlačno in zanimivo ter spodbuja dobre navade in pripomore k organizaciji.

Pisana tkanina za popestritev

Pospravljena pisalna miza je ena od temeljnih zakonitosti, zato šolarju predstavite prednosti dobre razporeditve. Urejena miza pomaga do boljših rezultatov in tudi hitreje opravljenih nalog, torej prinese tudi več prostega časa za igro. Mizo lahko popestrite z izvirnimi izdelki in pripomočki, denimo, z lončkom za pisala. Potrebujete odsluženo pločevinko, ki ji previdno odrežete vrhnji del, da nastane dovolj široka odprtina, še bolje pa je, da uporabite steklen kozarec za vlaganje. Izberite kos debelejše oziroma trpežnejše tkanine, denimo džins, v katerega oblečete kozarec, robove pa prilepite s silikonsko pištolo. Da bo lonček za pisala še izvirnejši, lahko na končni izdelek prišijete kose pisane tkanine, ki ste jo oblikovali v cvetlice, črke ali druge vzorce, lahko dodate gumbe ali pa recimo vrhnji del zarobite. Ustvarjalno navdihnjeni lahko uporabite tudi filc in izdelate šaljive podobe, lonček pa lahko oblačite tudi sezonsko: pozimi mu denimo spletete pulover! Izdelek bo nedvomno popestril šolarjevo pisalno mizo, najpomembnejše pa je, da je unikaten in da bo še dolgo lahko služil svojemu namenu.

Ustvarjalno navdihnjeni si lahko date duška tudi s filcem.

Lonček za pisala:

 • Potrebujete: prazno pločevinko ali kozarec za vlaganje,
 • trpežno tkanino, staro blago različnih materialov, barv in vzorcev,
 • škarje,
 • silikonsko pištolo.

Lahko ga oblačite tudi sezonsko.

Za obveznosti in zabavo

Dobra organizacija je eden od temeljev kakovostnega učenja, šolarju pa lahko pri tem pomaga tabla, na katero si bo sproti zapisoval redne dejavnosti, šolske in obšolske naloge ... Bele piši-briši table so na voljo v vseh bolje založenih prodajalnah, s smiselno izdelano razpredelnico pa otrok brez težav bdi nad svojimi načrti in obveznostmi. Tablo razdelite na šest navpičnih stolpcev, te naj prečkajo vodoravne črte, da nastane dovolj prostora za šolski urnik: najbolje je uporabiti trpežen trak, denimo izolirnega, če je le mogoče, naj bodo navpične in vodoravne črte različnih barv. Levo navpično s flomastrom zapišete ure, zgoraj vodoravno pa dneve.

V dopoldanske prostorčke si šolar vpiše šolski urnik, v popoldanske sproti vnaša druge obveznosti in seveda prostočasne dejavnosti, načrtovana srečanja, rojstnodnevne zabave ... Za vsak zapis je smiselno uporabiti drugo barvo: tabla bo tako privlačnejša in preglednejša. Otroku seveda dovolite tudi ustvarjalno svobodo in priložnost, da vzpostavi svoj red, ne nazadnje je tabla namenjena njemu in njegovim obveznostim.

Izobesite jo ob pisalni mizi, šolar pa jo lahko popestri še s samolepilnimi lističi s posebnimi opomniki, magnetki, sličicami in drugimi dodatki.

Tabla z urnikom:

 • Potrebujete belo piši-briši tablico,
 • ravnilo,
 • škarje ali olfa nož,
 • izolirni trak različnih barv,
 • flomastre,
 • gobico,
 • samolepilne lističe.

Otroku dopustite ustvarjalno svobodo.

Preberite še: Naredimo sami: Otrokovo majhno bivališče (hiška, tipi, iglu)

Morda vas zanima tudi: Ustvarjamo z otroki: Papirnate jadrnice


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)