Ustvarjamo z otroki: Papirnate jadrnice

Zabavna je že sama izdelava, še bolj pa igra; ladijski trup naredimo iz gospodinjske gobice

1.8.2021 ob 5:10 | Foto: E. B., GettyImages | Avtor: E. B.

Ustvarjamo z otroki: Papirnate jadrnice

Poletje in obilica prostega časa ter idej, ki jih porodijo razbremenjeni možgančki, so pravi recept za ustvarjanje. Tokrat si lahko otroci izdelajo svojo ladjico oziroma jadrnico, ki bo zaplula po morju, jezeru, reki ali bazenčku, za najmlajše pa bo zadostovalo že vedro vode. Sestavine za barčico ima vsakdo doma, če ne, pa si jih zanesljivo lahko sposodimo pri sosedovih.

Različne velikosti in motivi

Zabavna je že sama izdelava, nadvse zabavna pa bo tudi igra, zagotavljajo izkušeni. Najpomembnejši del oziroma ladijski trup izdelamo iz gospodinjske gobice: če je ravno prav ploščata, da se ladjica ne bo prevračala, je ni treba predelovati, sicer jo s škarjami stanjšamo oziroma primerno zmanjšamo. Če imamo možnost, uporabimo večjo gobo, takšno za čiščenje avtomobila, denimo.

Za jadro izberemo papir, ki mora biti upogljiv, obenem pa ne pretanek; lahko uporabimo tudi dvojno plast papirja, ki ga po želji zlepimo, še najboljši je plastificiran, ki bo bolj trpežen v vodi. Oblikujemo pravokotnik za jadro, mere naj bodo pet krat štiri centimetre (oziroma večje, če smo uporabili večjo gobo), na vrhnjem in spodnjem koncu pa izrežemo luknjici.

Potrebujemo

gospodinjsko gobico, škarje, trpežen papir, paličico za ražnjič,

po želji tempere, nalepke, bleščice, figurice

Jadro je lahko tudi trikotno. Skozi odprtinici potegnemo paličico za ražnjič, primeren je tudi označevalec vrtnih rastlin, in papir oziroma jadro nekoliko upognemo. Jambor zapičimo v gobico, tako da se trdno usidra v njej, še bolje je, da pokuka ven na spodnji strani.

Zdaj potrebujemo le še vodo in dobro voljo, če je ladjic več, lahko priredimo tudi pravo regato! Ladjice so zelo trpežne, a tudi nagajive, saj se rade prevračajo, otroci pa se lahko z njimi igrajo zelo dolgo, če njihovih jadrnic le ne odnese tok daleč proč ...

Za še bolj pisano doživetje si vzamemo več časa pri izdelavi jader: otroci jih lahko poljubno pobarvajo, nanje rišejo zanimive motive, jih okrašujejo z nalepkami ali bleščicami ipd., svojim ladjicam pa lahko dodajajo dodatna jadra različnih velikosti in seveda mini potnike. Koliko gusarjev bo po vašem na koncu izplulo?

Preberite še: Ustvarjamo z otroki: Znanstveni poskusi, ki jih lahko pojemo

Morda vas zanima tudi: Ustvarjamo z otroki: Kakšne umetnine lahko nastanejo na plaži!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)