Trendi v starševstvu in vzgoji v novem desetletju

Družinsko igranje računalniških iger, zabave ob prvi menstruaciji za dekleta, co-working vrtci – to bodo trendi v prihodnjem desetletju, menijo starši.

2.1.2020 ob 5:50 | Foto: Getty Images | Avtor: T. S. P.

Trendi v starševstvu in vzgoji v novem desetletju

Več kot 2000 britanskih staršev je prek spletne ankete na Channelmum.com izrazilo svoja pričakovanja za prihodnje desetletje. Med drugim naj bi bila vzgoja v dvajsetih letih 21. stoletja usmerjena tudi v spodbujanje aktivizma, kot smo ga videli pri mladi Greti Thunberg. Pojavili pa naj bi se tudi vrtci z deljenimi delovnimi prostori (co-working vrtci), kjer bodo starši lahko delali, otroci pa se bodo ta čas zamotili z igro.

Vse večji zgleda bosta tudi princ Harry in Meghan Markle, saj veliko bodočih staršev razmišlja o manjšem številu otrok – tudi zaradi vpliva na okolje.

Gretin efekt

V prihodnjem desetletju bodo starši otroke vzgajali v aktiviste. Otroci bodo postajali vse bolj glasni glede določenih zadev, predvsem glede podnebnih sprememb in vpliva na okolje.

V anketi je 85 odstotkov staršev izpostavilo, da bi bili ponosni, če bi njihov otrok sodeloval pri kampanji in hkrati o njej nagovarjal odrasle.

Vse več družin bo namesto televizije raje skupni čas preživljajo med igranjem igric.

Protinatalitisti

Princ Harry in Meghan Markle sta sporočila, da bosta imela samo dva otroka, saj bosta na takšen način poskrbela tudi za planet. Gibanju protinatalitistov se tako pridružuje vedno večje število ljudi. V Indiji je celo ekstremen primer moškega, ki je tožil svoje starše, ker so ga rodili brez njegovega privoljenja.

Družinsko igranje računalniških iger

Britanski najstniki v povprečju preživijo 12 ur za računalnikom na teden, kjer se predajajo različnim igram. 10-letniki pa samo dve uri manj, izpostavlja britanski Daily Mail.

Namesto skupnega gledanja televizije je vse bolj verjetno, da bodo družine v prihodnjem desetletju raje skupaj igrale računalniške igrice. V anketi je 47 odstotkov staršev izpostavilo, da načrtujejo skupno igranje iger namesto ogleda filma ali televizijskih oddaj.

Naravna nosečnost

Nobenih pregledov z ultrazvokom, nobenih protibolečinskih zdravil, čim manjše število obiskov pri zdravniku bo eden izmed trendov v nosečnosti v prihodnjem desetletju.

Pojavlja se vse več t. i. eko-mamic, ki si želijo, da bi nosečnosti in porodi potekali čim bolj naravno.

Pravilo 20 minut bo vsekakor dobro vplivalo na otroke.

Vrtci z deljenimi delovnimi okolji

Statistični podatki kažejo, da je v Veliki Britaniji ogromno samozaposlenih mamic, ki delajo in hkrati skrbijo za otroke in gospodinjstvo. Pojavljajo se vrtci z deljenimi delovnimi okolji, kjer se takšne mamice lahko srečujejo, si pomagajo pri varstvu in hkrati opravljajo svoje delo.

Vzgoja brez plastike

Lesene igrače niso dovolj, zdaj se starši hočejo znebiti plastike povsod (vse od plenic, oblek, opreme za dojenčke). Kar 93 odstotkov vprašanih poskuša zmanjšati količino odpadne embalaže in poiskati produkte, ki bodo naravi in okolju bolj prijazni.

20 minut

Eden izmed pomembnejših trendov v dvajsetih bo 20 minut za otroke. Starši naj bi si vsak dan vzeli vsaj 20 minut, v okviru katerih se bodo pogovarjali s svojimi otroki in jih poslušali. S tem naj bi jim dali občutek, da so pomembni, in hkrati poskrbeli za boljšo povezanost družine.

Mikro-načrtovanje

Veliko modernih mamic ima zelo natrpane urnike, zato opravke delijo na minute: ob 8-ih prižgem pomivalni stroj, ob 8:05 napišem nakupovalni listek, ob 8:10 pred odhodom v šolo preverim elektronska sporočila ...

Na spletu bo dostopnih vedno več mikro-urnikov, ki bodo mamicam pomagali, da bodo opravile vse, kar jih tisti dan čaka.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)