Sedem najpogostejših napak pri čiščenju

Zaradi njih je škoda večja, kot korist.

20.9.2016 ob 7:10

ciscenje_shutterstock_290727770.jpg

Sesanje, brisanje prahu, pomivanje posode…vsak namig pride prav, kajne? Zlasti, ker se v na videz še tako bleščečem domu kaj lahko skrivajo legla umazanije in bakterij, ki jim prav zaradi nekaterih napak večina ni kos. Poglejte, katere morda počnete tudi sami.

Nam že sledite na Facebooku?

Uporaba stare spužvaste gobice

Čeprav ste jo uporabili le nekajkrat, so se v njej že začele množiti bakterije, ki jih z brisanjem raznašate po različnih površinah v domu. Zato spužvaste gobice vsak dan dezinficirajte v mikrovalovki (vlažno položite vanjo za minuto) ali jo operite v pomivalnem stroju. In zamenjajte tisto, ki ima res že neprijeten vonj.

Napačno polnjenje pomivalnega stroja

Če pribor v pomivalni stroj nalagate tako, da so ročaji obrnjeni navzgor, voda ter čistila med pranjem ne dosežejo vseh površin, žlice in vilice pa zato niso dobro oprani. Vedno jih v košaro naložite tako, da bodo z ročaji obrnjeni navzdol. Za nože velja obratno, saj se med praznjenjem stroja nočete z njimi porezati. Res ostre nože raje pomivajte na roke, pomivalni stroj ubije njihovo ostrino.

Mešanje čistil

Malce belila in sredstva za lepa za tla. Saj ne more škodovati? Na žalost to ni dobra ideja. Čistila vsebujejo močne kemikalije, pri mešanju teh pride do neljubih reakciji, ki lahko poškodujejo površine, plini, ki se med tem sproščajo, pa škodujejo tudi vašemu zdravju. Čistila vedno uporabljajte v skladu z navodili in ob primernem zračenju.

Spravljanje mokre ščetke za stranišče

Saj veste, tisto stojalce ob školjki, kamor spravljajte ščetko za čiščenje stranišča. Na njem so idealni pogoji za množenje bakterij. Zlasti, ker je vedno prisotna vlaga zanje pravi balzam. Kaj lahko storite? Po čiščenju školjke ročaj ščetke položite med školjko in pokrov ter ga zaprite tako, da bodo vlakna ščetke v školjki, a ne v vodi. Počakajte vsaj 20 minut, da z njih odteče odvečna tekočina. Nato jo šele pospravite v stojalo.

Čiščenje brez rokavic

Spomnite se nasveta o mešanju čistil in pomislite, kaj njihova sestava stori vašim rokam, če z njimi pogosto čistite. Vedno in dosledno nosite rokavice.

Površino poškropite in jo takoj pobrišete

Tisti madež na vašem pultu ali štedilniku je res moteč. A preden se ga lotite z gobico pustite čistilo, s katerim ste ga poškropili, učinkovati vsaj 30 sekund. Tako bo resnično odstranilo vso umazanijo in tudi bakterije. Če v slednje niste prepričani, uporabite še robčke za dezinfekcijo.

Vse čistite s čistilom za stekla

Res je priročno in ne pušča sledi. A raje ga hranite za stekla in ogledala, pulte, mize ter korito pa čistite s sredstvom, ki ne bo pregnalo le umazanije, temveč tudi bakterije.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)