Sedem božičnih tradiciji s strašljivim ozadjem

Čeprav božični običaji v domove prinesejo toplino in ljubezen, imajo nekateri res temačen izvor.

23.12.2019 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sedem božičnih tradiciji s strašljivim ozadjem

Božič je sinonim za mir in radost. To je del leta, ko naj bi bili ljudje drug do drugega prijazni ter ljubeči, ko povsod žarijo lučke in domove prežema toplina.

A nekateri, s tem praznikom povezani lepi običaji, ne izvirajo iz nečesa prijetnega. Thouhgtcatalog takole niza sedem božičnih tradicij s strašljivim in temačnim ozadjem.

Venčki na vratih

V času rimskega imperija so bili kristjani preganjani in zatirani ter niso smeli odkrito častiti svoje vere. S krščanskim božičnim časom je tedaj sovpadal rimljanksi praznik saturnalije (17. decembra), posvečen bogu Saturnu, ob katerem so si Rimljani podarjali venčke.

Tem so kristjani namenili drug namen: da bi enako mislečim pokazali, da praznujejo božič, so jih obešali na vhodna vrata doma.

Bogata večerja

Po tradiciji se družina za božič zbere ob bogato obloženi mizi, na kateri glavno vlogo igrajo mesne jedi, običajno brez glave.

A na začetku šestnajstega stoletja višji sloj v Angliji ne samo, da je postregel glavo, ta je bila celo glavna jed. In sicer glava divjega prašiča s svečami v rilcu, da je bilo videti, kot bi bruhal ogenj. Ne ravno preveč mamljivo za naše čase ...

Okraski

Okraski, s katerimi okrasimo božično drevo, so vseh mogočih barv, oblik ter iz najrazličnejših materialov. Prvi so bili zgolj v obliki krogel iz pihanega stekla, imenovali so se čarovniške krogle.

Sprva so jih obešali na okna, kjer naj bi z živahnimi barvami pritegnili čarovnice in zle duhove, ki naj bi se ujeli vanje.

Petje božičnih pesmi

Petje in pozvanjanje božičnih melodij prinaša prav poseben čar in veselje, posebej značilno za ta praznik je koralno petje.

Vendar sprva njegov namen ni bilo klicanje veselja, temveč odganjanje zlobnih duhov.

Pridni in poredni otroci

Božiček obišče pridne otroke, kdo pa se ukvarja s porednimi? V Nemčiji tudi ti ne ostanejo ob strani.

Preberite še: Saj ni res, pa je: Alergija na božič obstaja

Njih naj bi obiskal parkelj (Krampus), demon, pol človek, pol kozel, ki poredne otroke ugrabi in jih poje.

Hišice iz medenjakov

Po tradiciji so začeli hišice iz medenjakov izdelovati nekje v času, ko je izšla pravljica bratov Grimm, Janko in Metka.

Tako da lične sladke hišice v bistvu ne predstavljajo toplega domovanja družine, temveč pripadajo nekomu, ki v peči speče otroke.

Opazuje vas med spanjem …

Ideja, da nekdo nekoga opazuje vse leto in spremlja vsak njegov gib, je več kot neprijetna. Govorimo o Božičku, ki naj bi otroke imel vedno pod drobnogledom. Širša razlaga je najbrž odveč.

Preberite še: Adventni sejmi: Po najlepše praznično doživetje v Salzburg

Morva vas zanima tudi: 10 najboljših božičnih koktajlov širom sveta


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)