Pet modrih načinov varčevanja energije (in znižanja stroškov)

Z nekaj preprostimi načini varčevanja poskrbite za lepši planet in nižji račun za elektriko.

26.5.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet modrih načinov varčevanja energije (in znižanja stroškov)

Na nekatere izdatke v gospodinjstvu žal ni mogoče vplivati, na račun za elektriko pa na srečo je. Z nekaj preprostimi načini ga lahko znatno oklestite, pet takšnih, ki jih je nedvomno pametno poznati, pa razkrivamo spodaj.  

Zatesnite dom

Prvi in najpomembnejši korak: okna in vrata, ki dobro tesnijo, pozimi dom varujejo pred mrazom, poleti pa pred vročino. Prav zato je dobro razmisliti o tem, v kakšnem stanju je vaše stavbno pohištvo in ga, če je dotrajano, zamenjati z novim.

Izdatek bo na dolgi rok nedvomno primerno poplačan. Če je naložba le prevelik zalogaj, pa mesta, skozi katera zunanji zrak prehaja v notranje prostore, zatesnite s primernimi tesnili. Tudi ta način se bo odražal na vaši položnici za plačilo električne energije.

 

Razmislite o zamenjavi

Starejše naprave porabijo več električnega toka kot nove. Če se grejete s starejšimi pečmi, hladite z dotrajano klimatsko napravo ali je vaš grelnik vode star deset let ali več, razmislite o tem, da bi jih nadomestili z novejšimi modeli.

Enako velja za pečico, sesalnik, mikrovalovko, tudi hladilnik, pralni in sušilni  stroj. Če je zamenjava vseh naprav naenkrat prevelik zalogaj, postopoma tiste, ki so zaradi dolgih let obratovanja, stroškovno potratne, nadomestite z novimi.

Spremenite navade

Malenkosti štejejo. In prav zaradi malenkosti najbrž vsak mesec plačujete več, kot bi vam bilo treba. Torej je čas za spremembe: vsakič, ko greste iz prostora, ugasnite luč. Ugašajte televizijo in igralne konzole. Pri pranju in sušenju perila uporabljajte varčne programe temu namenjenih naprav. Enako pri strojnem pomivanju posode.

Zadeva se tu ne konča: namesto kopeli si raje privoščite prho, med miljenjem rok ali umivanjem zob zaprite pipo, kuhajte v manjših posodah, uporabljajte pokrovke, pozimi ne pretiravajte s temperaturo na termostatu, poleti ne pretiravajte s hlajenjem. Vse to so koraki, ki bodo zagotovo pripomogli k nižjim izdatkom za energijo.

Spremljate porabo

S preprostim odčitavanjem merilnikov energije lahko spremljate porabo in če vidite, da raste v nebo, nemudoma skušajte ugotoviti, kje tiči razlog za to ter ga odpravite.

Razmislite o sončni energiji

Možnosti je veliko: lahko si na streho namestite kolektorje, po zaslugi katerih boste imeli v sončnih dneh vedno toplo vodo, solarni paneli na strehi praktično pokrijejo vse energijske potrebe družinske hiše, že solarne lučke, ki osvetljujejo vaš vrt, bodo prispevale k nižjemu računu za elektriko.

Kajti, kot rečeno, pri varčevanju štejejo malenkosti.

Povzeto po pisanju Real Simple.

Preberite še: Horoskop: Najbolj zapravljiva in najbolj skopuška znamenja so ...

Morda vas zanima tudi: Brez zadrege: Ko so pogovori o denarju smiselni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)