Ohladite se brez klimatske naprave

Ob pasji vročini se ohladite s preprostimi zvijačami.

4.7.2015 ob 9:30

shutterstock_134698646.jpg

Čeprav je en vročinski val že za nami in so se temperature (kar malce preveč) spustile, si nedvomno še lahko obetamo vroče dni. Da se med njimi ne bi preveč zanašali na klimatske naprave, katerih pretirana uporaba je zaradi velikih temperaturnih razlik zdravju neprijazna, si oglejte nekaj načinov, s katerimi se boste lahko ohladili brez njih.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična

Ohladite sklepe. Sklepe na rokah za deset sekund postavite pod curek kar najbolj mrzle vode. Na enak način lahko pohladite tudi podlahtnice. Na teh mestih se namreč nahaja veliko pomembnih ven, in kadar se bodo pod mrzlo vodo te shladile, se bo ohladilo vse telo.


Še nekaj predlogov, kako se lahko osvežite:

shutterstock_135924041.jpg

Ne prhajte se z ledeno vodo. Hladna prha vas bo res ohladila, a le za nekaj trenutkov, ko pa se boste posušili, vam bo še bolj vroče. Najbolje bo, da se oprhate z vodo, ki je le za nekaj stopinj hladnejša od vaše telesne temperature.

Nosite bombažno obleko. Pozabite na sintetiko, ki se na dotik res zdi tanjša in lažja, a telo v njej ne diha. Bombaž in lan sta idealna materiala za poletna oblačila, saj bolje vpijata znoj in spodbujata izparevanje tekočine. Izberite svetlejše barve, ki odbijajo sončno svetlobo.

shutterstock_266850458.jpg

Izogibajte se alkoholu. Čeprav bi vam še tako prijalo ledeno pivo, alkohol spodbuja dehidracijo telesa, tega pa si v vročini resnične ne želite. Prav tako zmanjšajte vnos kave in kofeina, saj višata metabolično temperaturo v telesu.

Popijte nekaj hladnega. Pijte veliko hladne vode. Tudi osvežujoči hladni napitki, kot so ledeni čaj, sok brez sladkorja, mineralna voda ali limonada vas bodo hitro ohladili.

Nanesite gel aloje. Namažite z njim telo, zlasti pa sklepe. Deluje zelo hitro in učinkovito ohladi kožo.

shutterstock_229497313.jpg

Ohladite stopala. Stopala postavite v hladno vodo in tako ohladite vse telo. Namesto vode lahko obujete nogavice, ki ste jih pred tem za nekaj časa postavili v hladilnik.

Izdelajte osvežujoče razpršilo. Običajno vodo pomešajte z gelom aloje in jo prelijte v plastenko z razpršilom. Poškropite se po obrazu, vratu ter rokah in takoj se boste počutili bolje.

Zmočite si lase. Mokri lasje bodo zagotovili hladen občutek po vsem telesu.

Ohladite posteljnino. Vzglavnik položite v veliko polivinilasto vrečo in ga čez dan postavite v hladilnik, posteljnino pa čez dan obesite v najhladnejši del doma in pustite, da se do večera dodobra pohladi.

shutterstock_59516758.jpg

Uživajte primerno hrano. Jejte živila, ki vsebujejo veliko vode (kumare, lubenico, grenivko). Pogosteje si pripravite lahko prebavljive solate, uživajte začinjeno hrano. Začimbe namreč spodbujajo znojenje in s tem ohlajanje telesa. Povečajte vnos kalcija, ki v organizmu uravnava temperaturo, ter ne pozabite na meto: dodajte jo pijačam ali si iz nje pripravite ledeni čaj. Osvežil vas bo njen prijeten okus, sestavine v zelenih listkih pa bodo pomagali premagovati občutek vročine.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)