Korak za korakom do čistega hladilnika in zamrzovalnika

Le čista bosta kos svojim nalogam.

11.12.2017 ob 1:40

zamrzovalnik_micna.jpg

Morda ste prepričani, da je dovolj, da iz njega odstranjujete staro ali celo že pokvarjeno hrano ter v hladilnik vsake toliko postavite skodelico z jedilno sodo, ki nase vpije neprijetne vonjave, a vendar temu ni tako.

Vaš hladilnik in zamrzovalnik potrebujeta redno, vsaj mesečno čiščenje. In če ne veste, kako se ju lotiti, sledite preprostim korakom.

Notranjost

Odstranite vsa živila

Tista iz zamrzovalnika postavite na hladno. V tem, ko ga boste čistili, se ne bo začela tajati in se ne bodo pokvarila.

Odtajajte na stenah nakopičen led

V posodo nalijte vročo vodo in jo postavite v zamrzovalnik. Počakajte, da se led nekoliko odtali in ga nato odstranite z gobico. Če ima vaš hladilnik funkcijo samo odtajanja, vam bo ta korak prihranjen, torej notranje stene le temeljito obrišite z blago milnico, jih splaknite in osušite.

Čiste stene lahko premažete s tanko plastjo olja. Led se bo tako težje nabiral na njih.

Očistite predale, police na vratih hladilnika

Posesajte drobtine in manjše delčke umazanije, celotno notranjost pa obrišite s toplo vodo, ki ste ji dodali dve žlici jedilne sode, splaknite s čisto vodo ter osušite s suho krpo.

Rešetke odstranite in jih pomijte v vodi, ki ste ji dodali nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode. Enako storite z vsemi poličkami, ki jih ima vaš hladilnik na vratih ter s predalom, ki je namenjen shranjevanju sadja in zelenjave.

PREBERI še // Deset stvari, ki jih ni potrebno shranjevati v hladilniku

Zunanjost

Posesajte prah

Vzemite sesalec in posesajte zadnjo stran hladilnika, kjer se nakopiči veliko prahu, ta pa lahko vodi v okvare. S posebnim nastavkom posesajte tudi tla pod vašo napravo.

Obrišite umazanijo

Mehko krpo namočite v vodi, ki ste ji dodali milnico in dobro obrišite ostale strani hladilnika. Ne pozabite na njegovo zgornjo stran. Odstranite vse, kar morda hranite na njem in počistite površino. V kolikor je vaš hladilnik iz nerjavečega jekla, uporabite posebno, zanj namenjeno čistilo in ga zloščite do sijaja.

PREBERI še // Način, da bo hladilnik vedno dobro založen

Znova notranjost

Ponovno ju založite

Zadnji korak je seveda vračanje živil nazaj na police in v predale. Bodite selektivni, razvrstite jih tako, da bodo tista, ki jih morate najprej porabiti, na dosegu roke. In preglejte, če ni v embalažah katero od živil že pokvarjeno ali celo plesnivo. Takšnih res ne potrebujete v vašem hladilniku.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)