Karantena: Kako preživeti čas, ne da bi te zagrabila panika

Se tudi ti ne moreš znebiti občutka, da si se znašla v znanstveno fantastičnem filmu?

16.3.2020 ob 9:00 | Foto: GettyImages | Avtor: E. N.

Karantena: Kako preživeti čas, ne da bi te zagrabila panika

Koronavirus je zajel cel svet in ne glede na vse, je čez noč postal sovražnik številka ena. Vseh držav in vseh ljudi. Če spremljaš novice, si gotovo tudi ti začutila, da gre za resno situacijo in glede na pričanja iz Italije, kjer se z virusom borijo že dlje časa kot pri nas, opozoril ne gre jemati zlahka.

Kot pravijo strokovnjaki, je naše največje orožje v boju s koronavirusom osamitev oziroma samokarantena. To priporočilo vlade velja že od petka in če si za vikend upoštevala, kar bi morali upoštevati vsi, si verjetno ugotovila, da je lahko samota precej težka stvar in občutek, da ne smeš iz stanovanja kar malo zastrašujoč.

Ne glede na to, s koliko ljudmi si deliš svojo karanteno, se občutek utesnjenosti in panike kaj hitro lahko prikrade v tvoje misli. Zato ti spodaj pomagamo s predlogi, kaj početi, da bi čim bolj aktivno preživela osamitev. Čim bolj bodo zaposleni tvoji možgani, hitreje bo minilo to težko obdobje.

In, hej. Mi smo s tabo!

Kuhanje

Saj se spomniš tistega recepta, ki si si ga že dolgo časa nazaj označila, nato pa nikoli našla časa in volje, da bi ga pripravila? No, sedaj imaš možnost, da čas preživiš v kuhinji. Ne, da bi se tu mudilo. Kuhanje deluje nadvse sproščujoče in priporočajo ga tudi psihologi. Z novimi jedmi pa boš razveselila tudi svoje sostanujoče in tudi njim malce polepšala dan.

--> Ogromno slastnih receptov te čaka na portalu Odprta kuhinja.

Pisanje dnevnika

V Vuhanu, kjer se je epidemija začela veliko prej in (DOBRA NOVICA!) se življenje po težkem obdobju tamkajšnjih prebivalcev že vrača na ustaljene tirnice, so si mnogi čas karanteni lajšali s pisanjem dnevnika. Pisanje ti bo namreč pomagalo strniti svoje občutke in misli, poleg tega pa daje občutek komunikacije, ki je v tem času omejena na telefonske in video klice ter socialna omrežja. Odpri nov zvezek ali pa zapisek na računalniku in izlij svoje misli. Pri tem nikar ne pozabi, da bo to obdobje minilo in ko bo čas, da se karantena zaključi, te bodo zapiski opominjali, da ceniš prav vsak dan, ki ti ga prinese življenje. Pa tudi na to, da si sama sebi lahko najboljša prijateljica. Če si dovolj pogumna, lahko svoje razmišljanje deliš tudi z drugimi ljudmi. Preseli svoj dnevnik na splet in napiši blog!

Slikanje

Še imaš tisto platno, ki si si ga z namenom, da boš slikala, kupila pred leti, a za to nikoli nisi našla časa. Zdaj ga imaš na pretek in v slikanju lahko postaneš res dobra. Če imaš balkon, si platno postavi na svež zrak in ko boš obsijana s sončnimi žarki prijela za čopič, boš v trenutku pozabila na situacijo, v kateri smo se vsi skupaj znašli praktično čez noč.

 

Star inštrument

Marsikdo je v mladih letih pridno igral inštrument, kar, mimogrede, nadvse ugodno vpliva na razvoj naših možganov. Večina ga je po zaključeni glasbeni šoli postavila v kot in če si med njimi tudi ti, imaš sedaj čas, da skrbno obrišeš prah s svoje violine, klavirja ali flavte. Preletavanje starih notnih črtovji ti bo dalo izjemno zadovoljstvo, ko boš po nekaj poizkusih spet preigrala skladbo, ki si jo nekoč tako dobro izvedla. Kar smo nekoč obvladali, znamo za vedno, le nekaj vaje je potrebne, da ponovno pridemo v formo. Poleg tega bo stara soseda v zgornjem stanovanju gotovo vesela, ko bo v samoti zaslišala tvoje igranje. Glasba pomirja, združuje in osrečuje.

Glasba

In ker smo ravno pri glasbi. Ko si sama, si pomagaj z njo. Prisluhni skladbam, ki si jih poslušala v mlajših letih. Te te bodo obdale s prijetnimi občutki nostalgije in ti pomagale, da ne pozabiš, kako lepo je v resnici življenje. Te spomnile na to, kaj vse si že preživela in kaj vse te še čaka. Se spomniš, ko si ob ljubezenskih baladah prebolevala prvega fanta in se ti je zdelo, da je tvojega življenja konec? Vidiš! Vsako težko obdobje mine in te okrepi!

Rutina

Ker so tvoji možgani vajeni, da v normalnih razmerah sledijo neki rutini, na njo v tem času nikar ne pozabi. To ti bo pomagalo, da obdržiš občutek nadzora v svojem življenju. Seveda si v karanteni vzemi čas za počitek, a nikar se ne prepuščaj lenobi, saj te bo ta počasi pričela spravljati v občutek nemoči. Ne pozabi, v svojem stanovanju lahko počneš marsikaj, samo poglej, kako dolg je naš seznam!

Joga

Joga bo v času karantene poskrbela za tvoje mirne misli in prožnost tvojega telesa. Na Youtubu lahko najdeš ogromno videjev, ki ti bodo pomagali, da postopoma pričneš s tem tipom vadbe. V dnevu si določi čas, ko se boš gibala in naj joga postane tvoja nova rutina. Seveda pa se lahko lotiš tudi pilatesa ali kakšne druge vadbe, ki jo najdeš na spletu. Tudi marsikateri slovenski fitnes se je v tem času odločil preseliti na internet. Tako lahko celo od doma vadiš s svojim najljubšim trenerjem.

Na tej povezavi pa najdeš našo pilates vadbo, ki smo jo pred časom posneli z inštruktorico Martino Razinger.

Negovalna rutina

Si bila do sedaj vsak dan preveč utrujena, da bi svoj obraz dosledno negovala? Sedaj je priložnost, da odkriješ popolno negovalno rutino za svojo kožo. In še nekaj. Če si imela težave s kožo, ki se je vsakodnevno upirala pudru in ličilom, ji sedaj lahko privoščiš počitek. Uporabljaj le vlažilne kreme in tonik ter porabi vse maske za obraz, ki jih imaš na zalogi!

Pokliči stare starše

V tem času, ko se počutimo še posebej osamljene, se poveži s čim več ljudmi. Pokliči staro prijateljico in se ujemita na kavi. Preko skypa, seveda! Končno se bosta lahko v miru podružili, čeprav le virtualno. In nikar ne pozabi na svoje starše in stare starše. Pokliči jih, da bodo vedeli, da niso sami.

Preglej stare fotografije

Ko ti bo težko, posezi po starih fotografijah. Preglej jih in tistim, ki jih še vedno nisi zložila v album, končno poišči mesto med platnicami. Poglej koliko spominov! In koliko jih še bo!

Pospravi omaro

Čas je za spomladansko čiščenje! Preberi svojo garderobo in obleke lično zloži nazaj v omaro. Prav tako imaš sedaj čas, da se lotiš vseh tistih predalov, ki so tako razmetani, da se jim sicer raje izogibaš. Samokaranteno izkoristi za globinsko čiščenje in popolno prenovo doma! Pospravljanje bo namreč pomagalo tudi tvojim mislim.

--> Na strani Delo in dom boš našla odličen video z nasvetom, kako urediti omaro po metodi Marie Kondo.

Preveri svoj make up

Končno imaš čas, da v roke primeš čisto vsako stekleničko v tvoji kopalnici ter preveriš, kdaj poteče njen rok trajanja. Da končno temeljito očistiš čopiče, s katerimi si ličiš obraz. Zavržeš stare embalaže. Saj veš, kaj moraš narediti. Še misliš si ne, kako je to opravilo pomirjujoče.

Obišči muzeje

Seveda ne čisto zares. A nekateri muzeji, kjer zaradi zaprtosti trenutno samevajo umetnine, so se nedavno preselili na splet in tako se virtualno lahko sprehodiš čez Van Goghov muzej v Amsterdamu, Guggenheim v New Yorku in še mnoge druge!

Karkoli boš že počela, v tem uživaj. Samokaranteno v mislih sprejmi kot nenapovedan dopust in čas, da po svojem domu postoriš to in ono. Da se poglobiš vase, razvajaš svoje telo in misli. In poiščeš srečo, ki izvira iz tebe same.

Preberite še: Karantenska telovadnica, zakaj pa ne


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)