Kupujete rabljeni avtomobil? Tu so vsi nasveti, na kaj morate biti pozorni

Ko ste si izbrali rabljeni avtomobil, ki ga želite kupiti, nujno opravite domačo nalogo, sicer vas utegne močno boleti glava.

26.5.2021 ob 5:15 | Foto: Pixabay

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Kupujete rabljeni avtomobil? Tu so vsi nasveti, na kaj morate biti pozorni

Nakup rabljenega vozila zna biti stresen dogodek, saj se enostavno ne spoznamo na njih (se pa na kaj drugega). Hvala tistemu zgoraj, imamo zelo pogosto v družbi vsaj enega prijatelja, ki je praktično iz maternice prilezel z avtomobilčkom v roki in ki ga še danes ni izpustil (ali imamo prijatelja, ki ima prijatelja …). Ta nam pri nakupu lahko pomaga in svetuje glede vidnih in manj vidnih hib, medtem ko nekatere stvari lahko preverimo že sami.

Izgubljeni kilometri

Ena najbolj pogostih prevar pri prodaji rabljenega vozila so prevrteni kilometri (poleg zatajitve, da je bilo vozilo poškodovano). Nazaj, seveda, saj manj prevoženih kilometrov pomeni višjo ceno vozila. Nekateri govorijo tudi o petini višji ceni. Kako pa naj vem, ali so kilometri resnično takšni, kot piše na števcu? Sokolje oko poznavalcev lahko to oceni na podlagi ohranjenosti notranjosti vozila – obraba volana, sedežev, ročic in podobno. Lahko si pomagamo tudi z brezplačno spletno aplikacijo Avtolog.si, ki deluje pod okriljem Avtomoto zveze Slovenije (poznamo tudi več drugih plačljivih tovrstnih sistemov).

Za uporabo je izredno preprosta: vse, kar moramo storiti je, da v zahtevano polje vnesemo številko šasije (VIN-številko ali identifikacijsko številko vozila, kot ji tudi pravimo). Sistem vam na zaslonu izpiše zgodovino vozila: osnovne in podrobne podatke o vozilu (razkrije tudi to, ali je uvoženo), stanje na tehničnih pregledih, pa tudi podatke o številu lastnikov in nekaj podatkov o njih (v času strogih omejitev ravnanja z osebnimi podatki sta to zgolj starost voznika in upravna enota/občina). Pri izpisu bodite pozorni na opozorilne znake, bolj natančno – trikotnike, ki opozarjajo na morebitne neskladnosti in pomanjkljivosti.

 

Prvi pogoj, da rabljeno vozilo najdemo v bazi podatkov, je registracija v Sloveniji. Pred tem se opravi tehnični pregled (kdaj vse, narekuje zakonodaja), ob njem pa tehnični nadzornik v računalniški sistem vnese prevožene kilometre. To pomeni, da je točno določenemu vozilu na podlagi unikatne številke šasije (VIN-številka) pripisano, kolikšno pot je v svojem življenjskem ciklu do vsakega tehničnega pregleda prevozil. In ne tako redko se zgodi, da se prevoženi kilometri pred ali ob menjavi lastnika in med zadnjima tehničnima pregledoma – »izgubijo«. V omenjeni spletni aplikaciji se takšne prevare zlahka razkrije, sploh ker pogosto prodajalci kilometre zavrtijo nazaj tako močno, da so nižji od tistih, ki so bili zabeleženi na predhodnem tehničnem pregledu pred popravkom kilometrine (zlikovci bi se temu lahko izognili tako, da bi kilometre nazaj zavrteli manj, kot so bili vpisani ob zadnjem tehničnem pregledu, a jim očitno pohlep po še več denarju enostavno zamegli razum). Spletna aplikacija prevožene kilometre od leta 2015 prikaže na grafu, prevrteni kilometri pa so vidni tako, da krivulja na grafu namesto klasičnih prevoženih kilometrov v zadnjih letih naenkrat močno klecne.

Ko sistem zazna, da so prevoženi kilometri padli pod vrednost, zabeleženo v letu prej, vozilo na spletni strani označijo z rdečim trikotnikom. Za uporabnika je to jasno sporočilo, da naj bo pri nakupu izredno previden. A preden se glede prevoženih kilometrov podate v spopad z lastnikom, še opozorilo: napake se dogajajo, sploh ko je vmes človek, zato je čisto mogoče, da se je kakšna številka nenamerno izgubila, se je kakšna dodala ob tipkanju, ali pa se je denimo sedmica prelevila v enico. Zatorej previdno, preden koga obtožite prevare, in najprej preverite dejstva.

E-uprava in podatki o avtomobilih

Podatke o izbranem vozilu najdete tudi na spletni strani e-uprave. Za izpis podatkov boste potrebovali številko prometnega dovoljenja in registrsko označbo vozila. Ob vnosu zahtevanih podatkov, se uporabniku izpišejo podrobnosti o vozilu, tudi prevoženi kilometri. Žal ne tudi za pretekla leta, tako da je primerjava s prehodnimi stanji nemogoča.

Ko vozilo ne bi smelo biti prodano

Poleg prej omenjenega spletnega pripomočka, je dobro poznati še RZPP. Gre za register neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin, ki je verjetno bolj blizu tistim iz kroga podjetnikov – nekaj podobnega, kot je zemljiška knjiga za nepremičnine, je RZPP za premičnine, saj iz njega vidimo, ali so obremenjene s kakšnimi pravicami, ali velja prepoved odtujitve ali obremenitve. Vsekakor ob vnosu VIN-številke vozila želite dobiti sledeči rezultat: »V RZPP ni vpisana nobena zastavna pravica, katere predmet je motorno vozilo z izbrano VIN številko.« Pomembno je vedeti, da se šteje, da so omejitvene pravice vpisane v RZPP poznane vsakomur.

Zakaj je to orodje dobro poznati, Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) prikazuje tudi v spodnjem posnetku.

Kaj pa, če je vozilo ukradeno

Poleg tega, da je vozilo lahko obremenjeno z raznimi pravicami, njegovo razpolaganje pa omejeno, je lahko tudi ukradeno. Seznam ukradenih vozil redno posodabljajo na spletni strani Policije, obstaja pa spletna aplikacija na ravni Evrope.

Vse zgoraj omenjene aplikacije lahko preklikate v nekaj minutah. Vsekakor boste, če boste domačo nalogo pred nakupom vozila opravili, bolj mirno spali.

Preberite še: Ciril Komotar: Gledalke so vesele, ko v vlogu vidijo ženo in hči ali celo psa

Morda vas zanima tudi: BMW i3: Mična na naelektreni vožnji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)