Mame za volanom #kolumna

Splošna nevarnost ali že davno preživeta logika in smo enakovredne moškim tudi na tem področju?

24.1.2018 ob 8:05

avto_micna.jpg

Ko sem delala izpit za avto, so to bili časi, ko je bilo v Ljubljani avtošol toliko kot listja in trave. Vsak amater, ki ni vedel, katerega biznisa bi se lotil, je odprl avtošolo. Izmed vseh sem – po žensko – izbrala takšno z najbolj trapastim imenom.

Moralo bi mi biti jasno, da že ime ne obeta nič dobrega, ampak pri 17 letih se je zdelo obetavno marsikaj. Inštruktor, še večja zguba kot samo ime šole, me ni nič naučil, samo nabijala sva ure vožnje. Društveni izpit, ki ga opraviš v avtošoli, sem brez najmanjšega znanja naredila, ker je šef avtošole rekel, da sem zelo fajn punca in takim on podpiše, da so naredile. Pripomba je bila ogabna in nasmešek osladen, ampak podpis mi je ustrezal, to sem si morala priznati. Na glavnem izpitu mi je postalo dokončno jasno, da bo treba zamenjati šolo. Niti speljati nisem znala sama po vseh prevoženih urah! Pol leta po tem spoznanju sem poiskala resno avtošolo z resnim imenom in resnim inštruktorjem. Iz kure na cesti, kar sem bila prej, sem se v nekaj urah vožnje s prijaznim, umirjenim inštruktorjem spremenila v solidno mlado voznico in normalno naredila izpit.

Ne glede na to, da je od tega že kar precej let, pa si še do danes ne znam odgovoriti na vprašanje, kaj je problem slabih voznikov: je to slaba popotnica iz šol (in to ni mit, ampak dejstvo) ali slab genetski potencial (še eno dejstvo)? Slabi vozniki so poleg divjakov in predrznežev še mečkači in sanjači, ki na semaforju štrikajo, namesto da bi poskrbeli za fluidno vožnjo. Ali pa tisti, ki ne obvladajo cestnega bontona, vzvratne vožnje in obračanja avta.

Kaj je tisto, kar te naredi dobrega ali slabega – voznika? Šola ima vsekakor svoj delež, ampak to, kako se obnašaš v prometu, je po mojem stvar občutka in takta. Če si predrzen in brez empatije, ko pešačiš, si težko predstavljam, da si uvideven za volanom. Mogoče se motim?
Sicer se ne strinjam s tipičnim moškim prepričanem, da s(m)o ženske slabše voznice, opažam pa, da za volanom postanemo popolnoma netolerantne in brez glave. Tipičen jutranji prizor, ko z majhnim otrokom v naselju čakaš na prehodu za pešce, je takšen, da ti ustavijo v 95 % moški, ženske pa z ihto peljejo mimo. Ne samo da drvijo čez omejitev hitrosti, po možnosti imajo v avtu tudi otroke. So torej mame! A povsem brez občutka. Takim zjutraj maham in si mislim svoje, one pa me debelo gledajo, kaj mi ni jasno.

Res, kaj mi ni jasno? Ampak včasih se za volanom res bolje obnesejo moški, čeprav so bolj prepotentni od žensk.

Kolumno je napisala Katarina M. Bajt

Kolumne na portalu Mična izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča uredništva

Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)