Kako iz kuhinje pregnati neprijetne vonje

Težava, ki vam je ob kuhanju dobro poznana, je povsem obvladljiva in premagljiva.

6.2.2016 ob 8:00

shutterstock_116371345.jpg

Skuhali ste odlično kosilo, se z njim okrepčali ali pogostili goste, na žalost pa je vonj po njem v vašem domu ostal še dolgo po tem, ko ste posodo in krožnike že pospravili. Vas zanima, kako se naslednjič temu izogniti? Poglejte si nekaj preprostih idej. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Vonj po ribah. Ribe in morski sadeži so tisti, ki po kuhanju pustijo najbolj očiten vonj. Najlažje jih boste premagali, če boste preko noči na kuhinjskem pultu pustili nepokrit kozarec z belim kisom. Ta bo vpil vonj po ribah. Tega lahko odpravite tudi tako, da v lonček vode dodate cimetovo palčko, limonino lupino in malce ingverja ter 15 minut vse skupaj vrete na štedilniku. Para bo pregnala vonj in osvežila ves prostor.

Vonj po česni in čebuli. Limono prerežite na polovico, jo skupaj z lupino dodajte vodi ter pri zmerni temperaturi vrite nekaj minut. Limonina para bo hitro nevtralizirala neprijetno aromo. Še bolje bo, če boste vodi in limoni dodali nekaj vejic svežega rožmarina. 

Vonj po kariju. Agresivna začimba, katere vonj je res težko premagljiv. Ta ne ostane le v zraku, od koder ga lahko preženeta tako kot vonj po čebuli, pač pa tudi v posodi, v kateri ste z njim plemenitili jedi. Iz nje ga boste najlažje odpravili s krompirjem in soljo. Olupite krompir, ga narežite na rezine in jih stresite v ponev. Po njem potresite sol, dolijte toliko vode, da bo prekrila krompir, posodo pokrijte s pokrovko in počakajte približno dve uri, nato pa jo operite kot običajno.

Vonj po paradižniku. Tudi ta lahko dolgo ostane v posodi, v kateri ste pripravljali juho ali omako, preženete pa ga tako, da v posodo nalijete vročo vodo, ter vanjo dodate nekaj že uporabljenih vrečk zelenega čaja. Počakajte 15 minut, nato pa posodo umijte kot običajno. 

Vonj po maščobi. V plastenko z razpršilom nalijte destilirano vodo, ji dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke, evkaliptusa in limone (osem do deset kapljic). Z mešanico poškropite prostor in globoko vdihnite nastalo svežino.

Vonj po zažganem kruhu. Ste malce pozabili na kruh v opekaču, ta pa je zato postal črn in je s smradom po zažganem napolnil ves dom? Na pultu nekaj ur pustite odprto posodo s kavnimi zrni. Vpile bodo neprijeten vonj.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)