Kaj niti poleti ne sodi v hladilnik

Od paradižnika do kruha, krompirja in medu.

15.8.2015 ob 9:30

shutterstock_267812054.jpg

Vroče poletje je na višku in seveda večino živil pospravljamo v hladilnik ter jih tako varujemo pred tem, da bi se pokvarila. A nekatera vanj vendarle ne spadajo. Nizamo nekaj takih, ki jim hladilnik pokvari okus ali celo skrajša rok uporabnosti.


Že slediš Mični na Facebooku?

Paradižnik. Če ga boste hranili v hladilniku, bo izgubil svojo čvrstost in svežino ter postal mehak in neokusen. Prav tako boste skrajšali njegov rok uporabnosti. Paradižnik vedno shranjujte pri sobni temperaturi.

shutterstock_181087670.jpg

Čebula. Tudi čebula ne spada v hladilnik. Ne samo da tvegate, da bi se v njem razvil neprijeten vonj, ki vas bo vedno znova, ko ga boste odprli, »pozdravil«, ampak se ga lahko navzamejo tudi druga živila. Prav tako čebuli vlažno okolje v hladilniku ne prija in v njem začne gniti prej kot v suhem in temnem prostoru.

Kruh. Ta se v hladilniku posuši hitreje kot pri sobni temperaturi. Za daljše obdobje ga raje shranite v zamrzovalnik, tistega, ki ga kupite za sprotno porabo, pa v za to namenjeni posodi.

shutterstock_224409574.jpg

Krompir. Nizke temperature škrob v krompirju spremenijo v sladkor, krompir pa zato spremeni okus. Namesto v hladilniku ga shranjujte v kleti, če te nimate, pa na najtemnejšem in najhladnejšem mestu v stanovanja, najbolje v zaboju ali papirnati vrečki.

Med. V hladilniku bo prej kristaliziral in se strdil, zato ga boste težje namazali na kruh. Med lahko hranite pri sobni temperaturi, najbolje na suhem in temnem mestom. Ne bo se pokvaril in ne izgubil hranljivih snovi.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)