Francoska metoda vzgoje, zaradi katere sem postala boljši starš (osebna izpoved)

Mama dveh otrok je pojasnila, kako ji je francoski način vzgoje pomagal spremeniti pogled na vlogo starša.

3.5.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Francoska metoda vzgoje, zaradi katere sem postala boljši starš (osebna izpoved)

Jacqueline Leigh je novinarka in mama dveh otrok: štiriletnega fantka in dvoletne deklice, ki se, tako kot vsi bratje in sestre, pogosto prepirata. Kot mama se je vselej vmešavala v njune spore in se ob tem počutila kot sodnica, ki se odzove na vsak prekršek ter presoja, kdo ima prav in kdo se moti.

Dokler ni prebrala zapisa o francoskem načinu vzgoje, imenovanem predah ali odmor in se ga odločila vpeljati v prakso. Kako je deloval in kako jo je spremenil kot starša, je povedala za portal Parent Co.

"V starosti, v kateri sta moja otroka, so takšni in drugačni spori na dnevnem redu. To je obdobje, ko lego kocke postanejo orožje in so kričanje, izbruhi jeze ter trma nekaj povsem običajnega. Vsak starš se ob njih upravičeno sprašuje, ali bodo otroci iz istega gnezda sploh kdaj med seboj složni. Vselej sem v teh sporih posredovala z besedami: prenehaj nagajati sestri, ne kradi njegovih igrač, nehaj, kaj ne vidiš, da joče in podobnimi poskusi pomiritve strasti.

Ne samo, da moje besede niso zalegle, tudi sama sem bila, ob nenehnem posredovanju in igranju vloge sodnika, izčrpana. Tako se je dvema namrgodenima otrokoma pridružila še namrgodena mama.

A moram povedati, da je moje življenje postalo veliko enostavnejše, ko sem osvojila francoski način vzgoje. Prepričana sem, da ga je vsak starš že kdaj uporabil, Francozi pa so ga prvi poimenovali.

V roke sem dobila knjigo Pamele Druckerman: Francoski otroci ne mečejo hrane in v njej naletela na metodo odmor ali premor. Pamela je Američanka, ki z družino živi v Parizu in je izpostavila številne razlike v vzgoji ameriških in francoskih staršev, prav odmor pa je pri njej vzbudil največjo pozornost.

 

Kaj to sploh je?

Odmor se priporoča novopečenim staršem, katerih otroci ponoči ne spijo. Glede na dejstvo, da francoski otroci praviloma pri dveh mesecih spijo celo noč, je zagotovo nekaj na njem. In brez skrbi, je čisto preprost:

"Ko otrok v Franciji ponoči joče, starš pride k njemu v sobo in ga nekaj minut samo opazuje," piše Pamela in dodaja: "Francozi vedo, da se otrok v spanju premika in spušča zvoke, en od njih je jok. Praviloma se v nekaj minutah umiri sam in spi naprej. Če se ne, ga vzamejo v naročje in potolažijo."

Deluje tudi v drugih zagatah

Ko sem v roke dobila knjigo, moja otroka nista bila več dojenčka in sta že spala celo noč. A pomislila sem, da bi lahko metodo vpeljala tudi na druga področja in z njeno pomočjo omilila spore ter napade besa. Z njo bosta morda sama znala poiskati rešitev težave in delovalo je.

Ko sta se začela prepirati, sem ju samo gledala in čakala. Opazila sem, da sta v treh minutah brez mojega posredovanja sposobna sama rešiti težavo. Včasih sta se začela dogovarjati, spet drugič je en samo odšel od drugega. V le nekaj primerih je šlo tako daleč, da sem morala poseči vmes.

Starši običajno takoj, ko se otroci sprejo, skočijo, mirijo in tako še povečajo napetost med njimi. Spori brez posredovanja pa velikokrat minejo mnogo mirneje in s tem, ko vzamem odmor ter ne posredujem, svojima malčkoma dam priložnost, da se soočita z lastnimi čustvi brez doprinosa mojih, ki težave praviloma le še stopnjujejo. Ko se držim ob strani jima dam možnost, da se zmenita samostojno in pravilno.

Ta način deluje tudi pri manjših nezgodah. Če gre za majhno buško na kolenu, se preprosto izključim. Dam jima priložnost, da se iz zadrege izvlečeta sama. Le redko pritečeta k meni in jokaje prosita za pomoč. Prav presenetila me je njuna sposobnost, da se po padcu sama dvigneta in tečeta naprej.

Zaradi premora niste slab starš

Skratka: kadar se vaši otroci brez pravega razloga sprejo ali imajo napad besa, samo počakajte. Opazujte jih iz varne razdalje in ne storite ničesar. Če je treba tudi pet minut. Sama posredujem le, kadar med seboj začneta fizično obračunavati, do česar večinoma sploh ne pride. Zato pustite otrokom, da sami rešijo težave in da osvojijo veščine prepiranja ter sprave.

In zapomnite si, da zaradi te metode niste slab starš. Ste modrejši in hkrati učite otroke, kako se postaviti zase doma, kasneje v vrtcu in na šolskem dvorišču. V bistvu jih učite samostojnosti in obvladovanja stresa ter negativnih čustev v vsaki situaciji.

Preberite še: Osem švedskih vzgojnih prijemov, ki jih je vredno posnemati

Morda vas zanima tudi: Kako ravnati ob otrokovem napadu trme in kako pravilno postavljati meje (odgovarja pedagoginja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)