Devet predmetov, na katerih je največ mikrobov (in se jih dotikate vsak dan)

Patogeni virusi in bakterije se velikokrat zadržujejo tam, kjer bi jih najmanj pričakovali.

19.3.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Devet predmetov, na katerih je največ mikrobov (in se jih dotikate vsak dan)

V izogib pred okužbami z virusi in drugimi mikrobi, ki povzročajo od običajnih viroz do resnih bolezni, je temeljita higiena na prvem mestu. Tako telesa kot predmetov, s katerimi prihajamo vsak dan v stik in se na njih zadržuje več mikroorganizmov, kot bi pričakovali.

Zato izpostavljamo devet takšnih, ki bi jih morali večkrat očistiti ter tudi razkuževati. Tu je seznam najbolj kritičnih.

Pipa v kuhinji

Kovinsko ogrodje pipe je magnet za mikrobe, največ teh pa je na pregibih in na mrežici, skozi katero v kozarec priteče voda. Vlaga, s katero so ti stalno v stiku, mikrobom omogoča idealne pogoje za razmnoževanje. Tako kot tudi ostanki hrane in druge nesnage, ki ob uporabi ostanejo na pipi.

Kako jo očistiti: enkrat na teden s pipe odstranite mrežico in jo nekaj časa namakajte v belilu, dobro splaknite ter namestite nazaj. Pustite, da skoznjo nekaj časa teče voda ter izpere kemikalije. Ogrodje pipe večkrat na dan obrišite s čistilom in ga nato dobro posušite. Enkrat na teden pipo očistite s sredstvom za razkuževanje.

Kuhinjske krpe

To, da je spužvasta gobica idealno domovanje za mnoge mikrobe, že veste. A tudi krpe, v katere brišete posodo ali druge površine, so problematične. Več raziskav je pokazalo, da so na njih pogosto prisotni nevarni mikroorganizmi, ki lahko povzročajo okužbe kože ter tudi dihal.

Kako jih očistiti: posode ne brišite v krpe, s katerimi čistite druge površine ali vanje brišete roke. Poskrbite, da se bodo krpe med posamičnimi uporabami povsem posušile in jih vsak dan, po potrebi pa tudi večkrat na dan, nadomeščajte s svežimi. Perite jih pri vsaj 60 stopinjah Celzija, če so močno umazane, med pranjem dodajte malo belila.

Tipkovnica

Bakterije in virusi, ki živijo na dlaneh, za nohti in na prstih, se med tipkanjem prenašajo na tipkovnico. Tveganje za širjenje teh se še poveča, v kolikor za računalnikom jeste. Leta 2018 so v časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health objavili rezultate raziskave, ki je pokazala, da je v povprečju 96 odstotkov tipkovnic okuženih z zdravju nevarnimi mikrobi.

Kako jo očistiti: z vlažnim robčkom, ki ima učinek dezinfekcije, tipkovnico dodobra očistite vsaj enkrat na teden, v času širjenja okužbe z novim koronavirusom, najbolje vsak dan. Preden sedete za računalnik in po delu z njim pa si temeljito umijte roke.

--> Vabimo vas, da nam pokažete del svojega stanovanja, za katerega radi rečemo, da je srce doma. Čakajo vas lepe nagrade!

Prenosni telefon

Prenosni telefon odlagamo na vsa mogoča mesta, ga prijemamo z umazanimi rokami, nobeno presenečenje zato ni, da je na njegovi površini ogromno zdravju škodljivih organizmov. Ti so ob neprimerni higieni na skoraj vsaki tovrstni napravici, je pokazala študija, ki jo je leta 2017 objavil časopis Germs.

Kako ga očistiti: telefon vsak dan temeljito očistite s sredstvom za dezinfekcijo in mehko krpico oziroma s temu namenjenimi robčki.

Predpražnik

Predpražnik pred vrati skrbi za čistočo doma, a v njegovi notranjosti so strokovnjaki odkrili več nevarnih bakteriji, med drugim Clostridium difficile, ki povzroča slabost, bruhanje, povišano telesno temperaturo in bolečine v želodcu. Omenjene bakterije se lahko z obutvijo prenesejo tudi v bivalne prostore.

Kako ga očistiti: način čiščenja prilagodite naravi materiala. Nekatere predpražnike lahko perete v pralnem stroju, v kolikor to ni mogoče, svojega enkrat na teden poškropite z razkužilom in počakajte, da se pred naslednjo uporabo to na njem povsem posuši.

Sesalnik

"Ščetke, vrečke in držala sesalnika so idealni za bakterije. Tudi zato, ker se na njih večkrat ujamejo ostanki hrane, ki jim nudijo odlične pogoje za razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov," navaja mikrobiolog Charles Gerba z univerze Arizona.

Prah, ki nastaja med sesanjem, se vrača v zrak, ki ga dihamo in pogosto vsebuje bakterije ter plesni, so na podlagi študije leta 2013 zapisali v publikaciji Applied and Environmental Microbiology.  

Kako ga očistiti: vrečke menjajte redno in na prostem, da bi se izognili širjenju bakterij v domu. Kupujte vrečke s protibakterijsko zaščito, skrbite za redno menjavo filtrov. Sesalnike, ki delujejo brez vrečk, v notranjosti večkrat očistite s primernim sredstvom, prav tako redno, vsaj enkrat na mesec, očistite vse krtače in držala vaše naprave.

Armatura v avtomobilu

Armatura, volan in prestavna ročica v avtomobilu so polni zdravju neprijaznih mikrobov, ki se nanje prenesejo z rok, v notranjost vozila pridejo tudi skozi zračnike, toplo okolje v avtomobilu pa jim zagotavlja odlične pogoje za množenje. 

Kako jo očistiti: z vlažnimi robčki za razkuževanje redno čistite notranjost avtomobila. Očistite vse dele, ki se jih dotikate z rokami in ne pozabite na armaturno ploščo.

--> Tukaj si lahko preberete pravila o pranju športnih oblačil.

Embalaža za tekoče milo

"Približno 25 odstotkov embalaž za tekoče milo na javnih straniščih je okuženih s fekalnimi bakterijami, so potrdile raziskave. Tudi doma zadeva ni dosti boljša," opozarja Gerba. Po njegovih besedah namreč teh nihče ne čisti, dotikamo pa se jih z umazanimi rokami in nanje prenašamo bakterije, ki se v vlažnih in toplih pogojih hitro množijo.

Kako jih očistiti: dozirnike mila vsaj enkrat na teden očistite s primernim čistilom.

Vozički v trgovini

Nešteto ljudi se vsak dan dotika vozičkov v trgovinah in večina si pred tem ne umije rok. Univerza Arizona je izvedla študijo ki je dokazala, da je na 85 odstotkih vozičkov mogoče najti več bakterij kot na javnem stranišču. Med njimi tudi E-coli in salmonelo.

Kako jih očistiti: preden se podate po nakupih, držalo vozička očistite z vlažnim robčkom za dezinfekcijo. Tudi z namenom zaščite pred novim koronavirusom je te med nakupovanjem dobro vedno imeti pri sebi.

Povzeto po pisanju portala Prevention

Preberite še: Pogosti nasveti za čiščenje, ki pa jih res ni pametno upoštevati

Morda vas zanima tudi: Šest naravnih razkuževalcev za čist dom


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)