Detajl mojega doma: Mateja Hojnik in njeno ljubko stanovanje

Mariborčanka Mateja Hojnik je nad svojim domom tako navdušena, pa tudi mi smo (!), da je bilo iskanje le enega popolnega detajla pri njej doma misija nemogoče.

31.1.2020 ob 5:50 | Foto: Sonja Ravbar

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Detajl mojega doma: Mateja Hojnik in njeno ljubko stanovanje

V svoj ljubki dom nas je povabila Mateja Hojnik, ki ustvarja blog in Facebook stran Ljubki dom. Da je pri njej res prav vse ljubko smo se prepričali na lastne oči, vas pa bodo zagotovo navdušile fotografije, ki so preprosto … Ljubke! In kaj nas je še posebno navdušilo? Ogromno videnega je Mateja izdelala in si zamislila popolnoma sama. Mateja je namreč navdušenka nad dekoracijo in opremo za dom.

Stran Ljubki dom je njeno srce in hobi, kjer nudi navdih in ideje, kako z malenkostmi polepšati svoj dom. V domu, ki smo ga obiskali živi z družino leto in pol, opremila pa ga je povsem po svojih željah. »Tako, kot sem si vedno želela.«

Kaj najbolj cenite v stanovanju?

Takoj, ko sva z možem prestopila prag, sem se zaljubila v to stanovanje. Navdušil me je ogromen balkon, razporeditev, lega, prav vsaka soba mi je bila všeč. Edina stvar, ki bi jo spremenila, je razgled, ki nam ne ponuja prav veliko, a vsega pač ne moreš imeti.

Cenim pa to, da smo v pritličju in imamo mir iz vseh strani, kar je za blokovsko naselje sicer redko.

Vas kaj posebno moti?

Kot pravim, razgled res ni kaj prida, saj gledamo na sosednji blok, ki je res blizu našega. Posledično je težava slaba svetloba. Ampak vse ostale čudovite stvari to odtehtajo.

Ali imate domačo pisarno?

Nimam. Moja pisarna je kar celo naše stanovanje, saj povsod skrivam svoje stvari, skrbno imam napolnjene regale. Haha!

Ko pa imam kak DIY projekt (do it yourself, naredi sam, op.a.), ga uresničim kar na jedilni mizi.

Kakšen je bil vaš proces pri opremljanju? Verjetno ste se ga lotili z največjim užitkom?

Vsega sem se lotila sama oziroma skupaj z možem, vendar je večinoma vse odločitve o izbiri pohištva prepustil meni. Opremljanje mi je bilo res v užitek, dokler ni bilo kakšnih zapletov, na katere pa seveda naletimo povsod. Takrat je nastal marsikateri siv las. Ampak nam je kar hitro uspelo. Od nakupa v aprilu do avgusta, ko smo se vselili, smo potrebovali le štiri mesece za kompletno renoviranje in opremljanje praznega stanovanja.

Na kateri dekorativni kos ste najbolj ponosni oziroma vam je najbolj všeč?

Če lahko izpostavim kar cel prostor, je to moja kuhinja. Ker je bila narejena popolnoma po mojih idejah in tudi prav kuhinja najbolj navdušuje goste. Sploh izbira ploščic, te so res nekaj posebnega in do takrat, ko smo jih mi kupovali, so bile s tem vzorcem v Sloveniji precej redke.

Kuhinjo smo malo kombinirali z različnimi proizvajalci, kar mi je bilo nekje predrago, sem poiskala drugje. Tako nas je kuhinja na koncu stala 3100 evrov, kar je glede na povprečje precej nizko. Na to sem kar ponosna.

Še več o sami kuhinji je Mateja spregovorila za portal Odprta kuhinja, kar si lahko preberete tukaj.

Zagotovo ima vaše stanovanje kakšno zanimivo zgodbo. Jo delite z nami?

Po pravici nima, haha. Smo prekratek čas v njem, da bi lahko začela zgodbo z 'bilo je nekoč'. Zanimivo je le to, da je bilo kar nekaj let prazno, kot da bi čakalo na nas.

Imate kakšen nasvet za mlade, ki si želijo ugodno opremiti dom?

Edini pravi nasvet je ta, da naj si za celotno opremljanje naredijo načrt, kaj potrebujejo takoj in pri čem si lahko vzamejo nekaj več časa. Sicer pa naj opremljajo glede na njihove zmožnosti. Naj ne nakupijo vse na mestu, v eni trgovini. Splet nudi toliko informacij, naj se prej pozanimajo o cenah, o akcijah. Če nečesa ne potrebujemo takoj, se splača počakati na znižanja. Včasih tudi prodajalci povedo več, kot pričakujemo, če si le vzamemo čas. Od njih lahko izvemo, kje dobiti ceneje in kdaj bo kakšna stvar znižana. Naj ne mislijo, da nizka cena že v osnovi pomeni slabšo kakovost. Sama vidim, da ni tako, po večini je naša oprema od ponudnika nižjega cenovnega razreda, iz Ikeje, in smo zelo zadovoljni. Predvsem pa svetujem, da naj sledijo svoji intuiciji.

Kako bi bil videti vaš sanjski dom ali ste z družino morda že v njem?

Takole bom rekla, haha. Trenutno stanovanje bi prenesla v hiško ob gozdu. Tam bi imela velik vrt, kjer bi lahko nasadila vse zelenje, ki ga obožujem. In v hiški bi imela tudi še več praznih prostorov, v katerih bi lahko pričarala občutek domačnosti. No, to bi bilo kar sanjsko. 

Še več čudovitih fotografij, iz Matejinega ljubkega doma, ki jih je posnela Sonja Ravbar, si oglejte v galeriji. (S klikom na fotografijo se vam bo ta povečala)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)