Detajl mojega doma: Ajda Rotar Urankar in miza z dolgo zgodovino

Koliko lahko človek naredi sam, dokazujeta Ajda in David Urankar. In njun dom, ki ga ne bi menjala niti za milijone.

5.11.2019 ob 6:00 | Foto: Osebni arhiv

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Detajl mojega doma: Ajda Rotar Urankar in miza z dolgo zgodovino

Znova bomo kukali v domove znanih Slovencev in iz njih izbrskali zanimive prigode ob ustvarjanju njihovih gnezdec. Tokrat smo se povabili k Ajdi Rotar Urankar, ustanoviteljici znamke Minimellows, pod katero ročno izdeluje otroške ninice iz najbolj kvalitetnih materialov. Skupaj s soprogom Davidom ter štiriletnim fantkom in trimesečnim dojenčkom živijo v Ljubljani, v pogovoru pa nam je zaupala, kaj ji je v njihovem stanovanju, ki so ga pred kratkim zaradi povečanja družine nekoliko razširili, najbolj všeč.

Koliko časa živite tukaj?

Ko sem se po končanem študiju vrnila iz Velike Britanije, sva se z Davidom odločila, da se vseliva skupaj. Ker je bilo potrebno stanovanje povsem prenoviti, sva takrat nekaj mesecev živela pri mojih in nato še pri njegovih starših. Tako sva bila neučakana skupnega bivanja, da sva se preselila, ko še ni bilo elektrike. V bistvu nisva imela še skoraj ničesar, razen kopalnice. Na tla sva postavila jogi in to je bilo to. Samo malo naju je zeblo, haha. Od tega je zdaj že skoraj 10 let.

Kaj vam je najbolj všeč v vaši okolici?

To, da smo relativno blizu središču mesta, po drugi strani pa čisto blizu narave. To se mi zdi res idealna kombinacija. Radi zahajamo v center, a ob koncih tedna smo še raje v naravi. Ko sem bila najstnica sem kdaj pomislila, da bi bilo fino živeti v centru mesta, a po vsej tej nasičenosti in hrupnosti, na katero sem se navadila med študijem, mi zdaj res paše malo miru. Ljubljane sicer ne moremo primerjati z Londonom, ampak vseeno mi je neskončno lepo, ko spomladi odprem okno in slišim ptičke namesto turistov.

Kaj najbolj cenite v svojem stanovanju?

Mini vrtiček. Zunaj imamo malo prostora za zelenjavo, ki ga vsako leto zelo dobro izkoristimo. Sploh sedaj, ko imam otroke, doma pridelano in nešpricano hrano še toliko bolj cenim.

 

Vas kaj posebno moti?

Haha, vsake toliko najdem kaj, kar bi prenovila ali malo okrog obrnila, da osvežim prostor, ampak moti me pa pravzaprav nič. Kdaj kupim kakšno palmico, recimo, da malo popestri sobo, da stanovanje ves čas diha, to je pa to.

Ali imate domačo pisarno?

Ja, trenutno sem sicer na porodniški, a ko sem v službi, imam veliko večernih sestankov. Te se trudim, da opravim od doma. Tako da imamo majhno sobico, kamor se lahko umaknem, ko potrebujem malo tišine ali pa moram kaj narediti.

Kakšen je bil vaš proces pri opremljanju? Ste se je lotili z užitkom ali raje prepustili komu drugemu?

Uh, opremljanja ne bi prepustila drugemu, ker v njem resnično uživam! Sploh v dobi interneta, kjer je dostopnih veliko več lepih kosov, v tem res uživam. Sicer gre vse toliko bolj počasi, ampak je vredno. Sedaj se mi zdi, da je stanovanje res dopolnjeno. Po 10 letih! Haha. In zdi se mi, da po določenem času stanovanje tudi veliko bolj začutiš. Spomnim se, da sva pred prenovo dobro premislila, kje bo kakšna soba in ostale ključne stvari, ki jih načeloma ne menjaš ravno pogosto. In nalašč sva se vselila čim prej, s čim manj opreme, pa potem postopoma opremljala, ko sva videla, kje v stanovanju se največ zadržujeva, kaj bi nama še prav prišlo in tako naprej.

Na začetku sva imela čisto vse stvari rabljene. Neke stare omare sva dobila od Davidovih staršev, kavč od mojih in še par stvari, ki so jih želeli zavreči, pa sva jih vzela midva. Potem sva pa postopoma stvari menjala ali pa prenovila.

 

Na kateri dekorativni kos ste najbolj ponosni oziroma vam je najbolj všeč?

To je pa zagotovo jedilna miza s stoli. Tudi to sva dobila od mojih staršev. V bistvu sta že kupila novo, kakšno leto preden sva se z Davidom vselila, pa sva ju prosila, če jo lahko vseeno shranita za tisto leto, dokler se ne vseliva. Bila je sicer v slabem stanju, ampak nama je zelo prav prišla. Potem sva se tako zaljubila vanjo, da sta David in moj oče celo mizo in set stolov popolnoma zbrusila in prebarvala, tako da je sedaj videti kot nova! V resnici je stara približno 30 let. Iz spodnje strani ima še vedno odtisnjeno »Narejeno v Jugoslaviji«. Res se vidi, kako kvalitetno so bile včasih narejene stvari. Zdaj sva dodala še Tripp Trapp stolčka za oba otroka, ki zelo lepo pašeta zraven. To je še ena od teh klasik, ki se vidi, kako premišljeno so narejene. In tudi jaz tako rada na njem sedim!

Zagotovo ima vaše stanovanje kakšno zanimivo zgodbo. Jo delite z nami?

Zdaj se mi zdi recimo zanimiva, takrat pa ni bilo tako … Za prenovo sva najprej najela neko podjetje, ki naj bi nama podrli nekatere stene, vlili tlake in ostale te osnovne stvari. A potem, vsakič, ko sva prišla pogledat, kaj se dogaja, ni bilo tukaj nobenega, ali pa je delavec celo spal v samokolnici (čisto zares, haha) računov so nama pa izdali čedalje več, tudi za material, ki ga sploh ni nikoli bilo. Do točke, ko sva se odločila, da stvari vzameva v svoje roke in narediva karseda veliko sama. Spomnim se, kako sva vsak dan po službi mešala s prijatelji beton, tolkla stene in vse ostalo, kar nama je šlo kakor toliko od rok, haha.

Vsakič, ko sva prišla pogledat, kaj se dogaja, ni bilo tukaj nobenega, ali pa je delavec celo spal v samokolnici.

Imate kakšen nasvet za mlade, ki si želijo ugodno opremiti dom?

Kupujte čim več rabljenih stvari iz masivnega lesa. Na Bolhi je tega res ogromno. Cenovno boste tako najbolje prišli skozi, samo malo več truda bo treba vložiti, ampak se resnično izplača. Kakšne kose lahko tudi zelo lepo obnovite in potem prodate naprej, če se jih naveličate. Midva sva recimo celotno vrtno garnituro zbrusila na roke in prebarvala, zdaj je kot nova. Res pa je, da sva za to porabila tri dni.

Kako bi bil videti vaš sanjski dom ali ste z družino morda že v njem?

Definitivno smo že v njem. Zagotovo bi lahko našla kaj, kar ni popolno, vedno je lahko večje, novejše, boljše, ampak na to stanovanje sem ne le navezana, ampak tudi truda sva vanj vložila res veliko. Spomnim se, da sva, preden sva se vselila, vse kar se je dalo, storila sama. Brusila stene, barvala, David je celo vhod, ki ga je bilo treba malo prilagoditi, naredil sam s prijateljem. Sicer se najde kakšen kotiček, ki ni v 'vaservago' ampak je pa narejeno resnično z ljubeznijo. In vedno pravim, da tudi če bi imela milijone, bi želela živeti tu.

 

Priporočamo tudi: Keanu Reeves prvič v svoji karieri na rdečo preprogo pripeljal dekle ter Leonardo DiCaprio je velik oboževalec Grete Thunberg in pa »Pumpkin spice« oziroma najboljša jesenska začimba, ki bo izboljšala vsako skodelico kave

Preberite še: Detajl mojega doma: Vrata londonskega stanovanja je odprla Nika Urbas

Morda vas zanima tudi: Feministke bi me najbrž raztrgale, a za mamo je dovolj, da je samo to (Piše: Katarina M. Bajt)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)