Banane za zajtrk: Tri odlične ideje, kako jih uporabiti

Zakaj ne bi dneva začeli s slastnimi bananami v malo drugačni obliki.

12.9.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Banane za zajtrk: Tri odlične ideje, kako jih uporabiti

Banane so zdravo in okusno sadje. Zakaj torej ne ni bi z njimi začeli dneva. Tu so tri ideje, kako jih vključiti v prvi jutranji obrok in nobena od njih vas ne bo razočarala.

Bananine palačinke

Zanje potrebujete samo dve sestavini, po želji lahko dodate še tretjo, v vsakem primeru pa palačinke ne vsebujejo glutena in so primerne tudi za osebe, ki so nanj preobčutljive.

Idealen zajtrk torej, ki ga lahko popestrite s čokoladnim ali sadnim prelivom, oreščki ali aromo vanilje.

Sestavine:

  • ena zrela banana
  • dve jajci
  • po želji dve žlici ovsenih kosmičev

Priprava:

  • Stepite jajci, dodajte zmečkano banano in po želji ovsene kosmiče.
  • V ponvi stopite maslo ali segrejte olje, na vročega z žlico polagajte maso in jo počasi zapecite najprej z ene, nato pa še z druge strani.
  • Male palačinke lahko prelijete z izbranim prelivom, okusne pa so tudi brez dodatkov.

Kremast bananin puding

Kombinacija banane in čia semen zagotavlja pripravo zdravega in okusnega zajtrka. Z dodatkom medu, mleka in cimeta lahko nastane puding, ki vam bo zagotovil prepotreben odmerek jutranje energije.

Sestavine:

  • štiri žlice čia semen
  • 250 mililitrov mleka
  • 250 mililitrov vode
  • žlica medu
  • žlička cimeta v prahu
  • dve banani

Priprava:

  • Banani z vilicami zmečkajte v enakomerno zmes.
  • Dodajte ostale sestavine in dobro zmešajte.
  • Maso razporedite v dve skodelici in jo vsaj eno uro ohlajajte v hladilniku, da semena nabreknejo.
  • Po želji lahko puding okrasite z naribano temno čokolado.

Pražene banane s cimetom

Karamelizirane banane s cimetom bodo navdušile vsakogar. Lahko jih postrežete kot samostojno jed, odlične pa so tudi s sladoledom ali grškim jogurtom, palačinkami ali toastom. Čas priprave je deset minut, omenjena količina zadostuje za štiri porcije.

Sestavine:

  • štiri na četrtine narezane banane
  • žlička cimeta
  • dve žlici masla
  • štiri žlici medu

Priprava:

  • V ponvi na močnem ognju zmešajte cimet, maslo in med. Počakajte, da nastane tekoča masa, vanjo položite banane in jih pražite približno štiri minute. Po potrebi znižajte temperaturo, da se ne bi prismodile.
  • Obrnite banane in jih popražite še z druge strani.
  • Postrezite takoj, samostojno ali z omenjenimi dodatki.

Recepti s portala 24sata

Preberite še: Zakaj bi morali vsak dan pojesti vsaj eno banano

Morda vas zanima tudi: Banane - povsem zrele ali še malo zelene? Na zdravje vplivajo različno


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)