10 super trikov za prihranek goriva

Ker se cene goriva dvigajo v nebo, je dobro poznati trike, s pomočjo katerih boste s kupljenim prevozili daljšo pot.

19.10.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

10 super trikov za prihranek goriva

Cene goriva zadnje čase, milo rečeno, divjajo. Kar pomeni, da vsakič, ko napolnite rezervoar, odštejete več denarja. Torej je dobro poznati trike, s katerimi se boste z manj goriva vozili dlje.

Bodite pozorni na tlak v pnevmatikah

Ta močno vpliva na porabo energije med vožnjo. Zato redno preverjate stanje in se držite predpisanega tlaka za vašega jeklenega konjička. Tako lahko prihranite tudi do pet odstotkov goriva.

Redno menjajte potrošne dele

Med katere sodijo olje v motorju, svečke, filtri in podobno. Kajti ti, kadar so iztrošeni, dotrajani ali zamašeni, porabo goriva povečajo tudi za štiri odstotke.

Avtomobila ne puščajte v prostem teku

Tedaj se porablja gorivo. Kadar nekoga čakate dlje kot eno minuto, motor raje ugasnite ter s tem poskrbite še za čistejše okolje.

Ne pretiravajte z gretjem in hlajenjem

V aktualnem letnem času bomo več pozornosti namenili gretju: na kratkih razdaljah ga ne vklapljajte, saj se v času, ko boste prispeli na cilj, avto ne bo segrel. Gretje in hlajenje s klimatsko napravo potrošnjo goriva poveča za približno tri odstotke.

Bodite pozorni na kvaliteto pnevmatik

Kmalu bo treba avtomobile preobuti v zimsko obutev. Izberite kvalitetno. Čeprav boste za boljše pnevmatike odšteli nekaj več denarja, so na dolgi rok boljša naložba, saj zagotavljajo boljši stik z voziščem in optimalnejše gibanje vozila ter s tem nižajo potrošnjo goriva.

 

Odstranite strešne nosilce

Te namestite samo tedaj, ko jih potrebujete. Z njimi je vozilo manj aerodinamično in lahko potroši do pet odstotkov goriva več. Odprta okna med vožnjo prav tako povečujejo porabo energije.

Rezervoarja nikoli povsem ne napolnite

Lažji avtomobil potroši manj goriva. To dejstvo je dobro upoštevati med polnjenjem rezervoarja. Napolnite ga samo do polovice ali treh četrtin. Prav tako iz avta odvrzite vso kramo, ki jo po nepotrebnem vozite s seboj. Tudi na ta način boste prihranili pri gorivu, saj vsakih 50 kilogramov dodatne teže porabo goriva poveča za dva odstotka.

Bodite pozorni na vrtljaje motorja

Spremljate te in naj pri bencinskih motorjih ne presegajo 2000, pri dizelskih pa ne 2500 obratov.

Pospeševanje je velik potrošnik

Vozite enakomerno, s čim manj zaviranja in pospeševanja. Vožnja v nasprotnem primeru porabo goriva poveča do 20 odstotkov.

Uporabljajte tempomat

Večina vozil ima vgrajen tempomat, ki je velik zaveznik varčne vožnje. A le na dolgih, ravnih cestah. Na njih ga s pridom uporabljate, ni pa primeren za vzpone, saj se v tem primeru ob uporabi tempomata poraba goriva poveča.

Povzeto po 24sata.

Preberite še: Prazen račun, do plače pa še cel teden? Pet razlogov, zakaj ti denar prehitro polzi iz rok

Morda vas zanima tudi: Pet modrih načinov varčevanja energije (in znižanja stroškov)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)