Zmai: Zmajeve torbice slovenske modne oblikovalke z mislijo na okolje

Neli Štrukelj z zmajevimi torbicami skrbi za naravo, pri tem si pomaga s tehnologijo

25.4.2021 ob 5:50 | Foto: Alex Tepetidis, Sarah Engler

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Zmai: Zmajeve torbice slovenske modne oblikovalke z mislijo na okolje

Modna oblikovalka Neli Štrukelj je svojo oblikovalsko pot začela z izdelovanjem oblačil in modnih dodatkov, vsi pa smo jo poznali pod znamko Nelizabeta. Zadnja leta se je usmerila zgolj v torbice, pri izdelavi teh sledi možnostim, ki jih ponuja tehnologija. Prepoznavno teksturo torb, ki spominja na zmajevo kožo, je dosegla z naprednim in edinstvenim postopkom izdelave, ki združuje lasersko izrezovanje z ročnim sestavljanjem, zgolj z zatikanjem in brez šivanja.

Oblikovanje kot tudi inovativen postopek izdelave sta plod njenega raziskovanja in dela. »Že moja diplomska naloga leta 2008 je bila multifunkcionalna torba, ki je bila do okolja prijazna. Takrat se o tem še ni veliko govorilo, a ta tema mi je bila od nekdaj nadvse pomembna, zato sem z inovacijami iskala rešitve. Doma imamo laser in pri mojem delu se to zelo pozna, saj iščem tehnične rešitve. Moji izdelki so velikokrat modularni, multifunkcionalni in narejeni na inovativne načine. Trudim se, da izdelek rešuje probleme uporabnika in je hkrati estetski na pogled.«

Več nas bo zahtevalo vegansko, bolj se bo razvila industrija

Pri delu ima vedno v mislih, da so njeni izdelki trajnostni in do okolja prijazni. Zato izdeluje iz veganskega usnja, za katero pravi, da je to zelo širok pojem, saj sem spadajo vsi materiali, ki niso živalsko usnje. »Delam z usnjem, ki je po teksturi in rokovanju z njim zelo podobno živalskemu, tudi njegova vzdržljivost je zelo dobra, saj vedno stremim k temu, da moji izdelki niso zgolj za eno sezono, zato so vsi materiali preizkušeni in trajajo leta in leta,« nam je povedala oblikovalka in dodala, da mora priznati, da je živalsko usnje res večno, zato pove, da odločitev med veganskim in živalskim usnjem ni črno-bela.

Pri svojih izdelkih Neli vedno teži k funkcionalnosti.

A kot pove sama, je pri njen prevladala misel, da ljudje lahko nosijo lepe in modne izdelke, pri tem pa ni potrebno, da bi trpelo katerokoli živo bitje. »Ne moremo trditi, da je vegansko usnje samo dobro in živalsko samo slabo. »Pri znamki Zmai verjamemo v lepoto, ki se rodi iz vrednot, ne iz nečimrnosti. Odločila sem se za vegansko, saj se je industrija začela bolj obračati k veganskim materialom in se razvijajo takšni materiali, ki pred leti sploh niso obstajali, trg ponuja res ogromno možnosti in dolgoročno vidim v tem pravo rešitev. Več se nas bo odločalo za tak pristop, bolj bo industrija prisiljena k iskanju in izdelovanju vedno bolj kakovostnih materialov,« opiše Štrukljeva in doda, da razlike opaža že v zadnjih petih letih, odkar sama išče te materiale, znamka Zmai pa je prav v teh dneh dobila certifikat PETA approved

Svetovno inovativne torbice

Prepoznavna znamka Nelizabeta še vedno obstaja, a Zmai je podznamka Nelizabete. Neli Štrukelj se pri Zmai osredotoča na torbice, z Nelizabeto pa na oblačila. Zmaji kot simboli moči, neustrašnosti in hrabrosti so oblikovalko navdihnili za izdelovanje torb z globoko simboliko: zmaj predstavlja pogum, neustrašnost in modrost. Brezčasne torbe Zmai so amulet vsake sodobne junakinje, ki jih ne ustavi nobena ovira vsakdanjika.

Fotografije so nastale med glasbenim in modnim performansom.

»Velik poudarek dajem funkcionalnosti, zato so torbe velike in primerne za vsakodnevne obveznosti. Ne delam več sezonskih kolekcij, saj dajem poudarek trajnosti. A vsakič dodam kakšen nov model in tako so zdaj nastale torbice Future geometry, ki so narejene na poseben način, saj so zasnovane v 3D-računalniškem programu in potem lasersko izrezane ter ročno sestavljene, kar je inovacija v svetu torb. In med temi zadnjimi, Future geometry, so štirje modeli, ki izstopajo po videzu, so nekoliko bolj edgy in namenjeni posebnim priložnostim,« nam pove med klicem v Berlin.

Večerna torbica Future geometry.

Neli Štrukelj trenutno živi v nemški prestolnici, kjer sodeluje z multidizajnersko trgovino Studio183, skupaj z njimi so ustvarili tudi fotografije, ki jih lahko gledamo na teh straneh. Zgodba o nastajanju pa je nadvse zanimiva, saj ni šlo za običajno snemanje s fotografom, modelom in stilistom, temveč so vsi udeleženci, vsak s svojim talentom, pripravili prav poseben livestream dogodek. »Dva didžeja sta predstavila svoj album, sočasno pa je potekalo fotografiranje mojih torb in pa oblek oblikovalcev, ki so sicer prisotni v Studiu183. Sočasno so gledalci doma lahko gledali fotografiranje, ob tem pa poslušali album. Fotografije so rezultat tega dogodka,« nam je za konec opisala način, kako se trenutno lahko odvijajo modni dogodki.

Zmajeva koža, ki pa je povsem prijazna do narave.

Preberite še: To modno sezono se vračajo visoke petke – najraje bomo nosile ta model

Morda vas zanima tudi: Pet modelov dizajnerskih torbic, ki so dobra naložba


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)