Poročne obleke: Toliko je treba plačati za nakup ali izposojo

V trgovinah s poročnimi oblekami smo preverili, kakšne so cene poročnih oblek in kakšen stil je nevestam všeč.

26.4.2023 ob 5:40 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Nina Čakarić Piše:

Nina Čakarić

nina.cakaric@delo.si

Poročne obleke: Toliko je treba plačati za nakup ali izposojo

Najdražjo poročno obleko na svetu je izdelal egipčanski modni oblikovalec Hany El Behairy Hany, predstavili pa so jo na pariškem tednu mode leta 2020. Zaradi 800 ur dela, stotine diamantov in dragih kamnov, ki obleko krasijo, je bogata egipčanska družina zanjo odštela 14 milijonov evrov.

Večina se zagotovo strinja, da je ta cena več kot preveč za poročno obleko. Koliko je za popolno poročno obleko treba nameniti slovenskim nevestam, a da pri tem ne izpraznijo denarnice?

Je izposoja poročne obleke morda celo boljša izbira kot pa nakup? Na ta vprašanje sta za Ono poskušali odgovoriti Irena Peterka iz poročnega salona EnaInEdina in Julija Vidergar iz salona Poročni kotiček.

Sogovornici priznavata, da so poročni saloni polni z zaljubljenimi strankami, ki se z izbiro svoje sanjske obleke pripravljajo na svoj poročni dan. »V salonu je pestro skozi vse leto, še posebej pa seveda v času poletne sezone, ko se odvija večina porok,« pravi Vidergarjeva in opozori, da ni povpraševanja le po ženskih poročnih oblekah, temveč posledično tudi moških oblekah, poročnih dodatkih in ostalih svečanih oblekah.

Nekaj manj globoko morajo v žepe seči moški. Moške poročne obleke se v povprečju gibljejo med 400 do petsto evrov, kar velja za štiridelni delni komplet s suknjičem, telovnikom, hlačami ter kravato ali metuljčkom.

V povprečju so slovenski pari za izposojo moške in ženske poročne obleke pripravljeni odšteti skupaj okoli 1000 evrov. Cenovni razred pa ni edini, ki lahko spravi ob živce bodoča zakonca, temveč tudi izbira obleke. Za kakšen stil se danes najpogosteje odločajo Slovenke?

Za nakup tudi 3000 evrov, za izposojo do 1000

»V našem salonu imamo opcijo nakupa in izposoje poročnih oblek. Cene nakupa so od 1500 evrov do 3000 evrov, cene izposoje pa od 400 do 1000 evrov,« je dejala Peterka in dodaja, da cena vključuje vsa morebitna popravila na nevestino postavo in čiščenje.

Najdražja obleka v kolekciji 2023, ki jo lahko najdete v poročnem salonu EnainEdina je obleka s polno ročno šivanih bleščic, s krilom, ki je izdelan iz svetlikajoče se čipke ter dodatnim ogrinjalom, ki se ga nadene okoli vratu, ovratnik pa pošit s perlami in z nežno tkanino prekriva ramena in se nadaljuje v dolgo vlečko. Zanjo je treba odšteti 3000 evrov.

Cenovni razred oblek je odvisen od tega, kaj si nevesta želi, kakšen je material, iz katerega je obleka oblikovana in kakšen bo njen stil poroke.

 »Neveste, ki iščejo nekaj preprostega in enostavnega, lahko za nakup poročne obleke odštejejo zgolj 300 do 500 evrov, izposoje vse vrst oblek pa se v povprečju gibljejo tam od 500 do 800 evri. Če se nevesta spogleduje z ekstravaganco, mora za nakup poročne obleke odšteti od 1000 do 1300 evrov, včasih tudi več, vse do 1800, kolikor znaša naša najdražja poročna obleka, ki jo imamo v ponudbi,« pravi Julija Vidergar iz salona Poročni kotiček.

Opaža, da se bodoče neveste, ki imajo preprostejše in intimnejše poroke in poroke v tujini, po večini odločajo za nakup oblek. Drugače je pri večjih svatbah, ko se odločajo predvsem za izposojo, neveste pa v povprečju zanjo odštejejo 600 evrov.

Klasika in zadržanost še vedno najbolj varna izbira

»Še vedno so iskane obleke v A liniji, seveda iz različnih materialov in različnih vzorcev čipk. Modne so tudi čipke, ki so lahko tkane v nežnih vzorcih ali pa v večjih makrame vzorcih, ki so prava posebnost v kolekciji 2023. Večno elegantna svila in mikado material, pa se zopet vračata v poročno modo,« našteva Peterka in dodaja, da ko neveste vstopijo v salon, jih je večina prepričana, da ji ustrezajo preproste obleke, a so po posvetu velikokrat presenečene, da jim tudi obleke, ki jih niso opazile na njihovi spletni strani, lepo ali celo lepše oblikujejo postavo, kot so si zamišljale.

»Opažamo, da so slovenske neveste vedno manj tradicionalne in si upajo več, a to velja bolj za manjšino. Po večini Slovenke še vedno dajejo prednost klasiki pred alternativno ter varnosti in dobremu počutju pred drznostjo. Ko gre za odprtost, moramo v šiviljstvu velikokrat s tilom preplesti globoke izreze na dekolteju ter za nekaj centimetrov zašiti visoke razporke,« o razgaljenosti na porokah pove Julija Vidergar.

Trendi ponujajo širok spekter barv

»Trenutno so najbolj modne in iskane obleke v smetanovi barvi, v  nežnih odtenkih kožne barve ali umazano roza« pravi Peterka. A tudi pri izbiri barve obleke so Slovenke bolj za tradicijo kot za zadnje trende. »Kljub temu, da so vodilni poročni trendi izbirajo širok spekter toplih barv od kožnih, roza do mareličnih, na katerih bele čipke ali kristali še bolj pridejo do izraza, pa se neveste še vedno raje odločajo za belo barvo ali manj izrazite barvne sloje,« pravi Vidergarjeva, ki ima dolgoletne izkušnje s poročnimi oblekami.

Popravi nas, da ni nobena poročna obleka snežno bela, kakor najbolj čist list papirja, temveč so vse obleke izdelane v bolj topli »ivory« (slonje sivi) barvi, ki variira od svetlejših do rahlo toplejših odtenkov. »Na poroki je nevesta samo ena, zato se odstopanj od snežno bele barve ne opazi,« doda.

V salon s prijateljico, sestro ali mamo

Svetovalki za poročne obleke svetujeta, da se na prvo pomirjanje poročnih oblek odpravite od štiri do šest mesecev pred poroko, saj se pogosto zgodi, da nevesta pride v salon z eno željo, na koncu pa ji najbolj pristoji obleka, katero prej niti v sanjah ne bi poskusila. V poročnih salonih si bo tako bodoča nevesta zagotovo našla obleko zase, v kateri bo zasijala. Obleko lahko tudi prilagodijo, prišijejo ali odstranijo rokav, dodajo pas, bleščice, da bi čimbolj ustregli željam neveste.

Te redko kdaj pridejo v salon povsem same. Največkrat vstopijo skupaj v spremstvu svojih prijateljic, sester ali mam. A v tem primeru se izkaže, da je bolje ob sebi imeti manj ljudi kot več. »Do težav pride takrat, ko neveste pripeljejo veliko prijateljic, njihova mnenja pa nevesto zmedejo in prevladajo nad njenimi občutki in željami,« pravi Vidergarjeva. Tudi Irena Peterka svetuje, da naj imajo bodoče neveste ob sebi nekoga, s katerim so tesno povezane in poznajo njej okus in želje.

Preberite še: Vdrla sem v možev telefon in šokirana sem, kaj sem našla

Morda vas zanima: To je trend, ki se po desetih letih vrača v modo (in navdušene smo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)