Plise bo vedno pritegnil pozornost

Plise izhaja iz francoskega glagola plisser, ki pomeni pregibati, odstopati.

14.10.2015 ob 8:15

Parisbg.jpg

Plisirana krila so se že pred nekaj sezonami vrnila v modo, predvsem so bila popularna v sončnih dnevih, a to jesen se prepognjena krila pojavljajo v toplejših različicah. Plise že dolgo ni več le za starejše gospe, temveč gre za sodobne, moderne in tudi provokativne modele, s katerimi so ga med priljubljene smernice postavili najboljši modni oblikovalci.


Že slediš Mični na Facebooku?

Modna hiša Loewe je naredila srebrno svileno plisirano krilo, iz zelenega satena je pri Gucciju, luksuzno krilo pa je nastalo tudi pod taktirko oblikovalcev znamke Miu Miu, kjer so si zamislili plise v pitonovi koži.

Prva modna oblikovalka, ki je zaslovela s plisejem, je Madame Grès, ki je v 30. letih prejšnjega stoletja izdelovala dolge plisirane obleke, sicer pa zgodovina plisiranih oblačil sega mnogo dlje, saj so se nad eleganco, ki jo ustvarjajo, navduševali že stari Egipčani; lyonski muzej tkanin hrani plisirano tuniko, ki jo umeščajo med leti 2000 in 1960 pred našim štetjem.

Kot vse neobičajne tkanine je treba tudi plise nositi previdno, s tovrstnimi kosi torej ne pretiravajte. Kombinirajte ga z gladkimi tkaninami in poudarite kontrast volumna. Pri izbiranju plisiranih kril ali oblek pozorno izberite dolžino in jo prilagodite svoji postavi.

Avtorica: Daša Mavrič

Foto: Imaxtree


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)