Njegov pogled: Je nakup Burberry plaščka za 1000 eurov pametna naložba? #kolumna

Za vse, ki se vam ne da brati do konca, je odgovor da!

12.10.2017 ob 5:05

burberry_micnaGettyImages-457205884.jpg

Moški smo bitja, ki nimamo ravno občutka za modo. Da ne bom tlačil vseh v isti koš – obstajajo moški, ki se znajo času in prostoru primerno obleči, ampak dejstvo je, da nas je večina rada oblečena funkcionalno! To, da se dobro počutimo v oblačilih, je že dovolj. Ko se zamenja letni čas, ali pa ko pridejo v modo nove barve in modeli, nam je to bolj ali manj vseeno.

V zadnjih letih je moda šla v smer, ki mi ni blizu in je ne razumem. Včasih se počutim kot mastodont med vsemi novotarijami in se lahko zgolj in samo nasmehnem trendom, ki so sedaj prisotni na naših ulicah.

Razvlečeni in balonasti kosi oblačil, ki so v modi, niso nekaj, kar bi občudoval na ženski. Raje pogledam za urejeno žensko. Ne takšno iz izložbe, ali z modne brvi, vendar takšno, ki zna poudariti svoje atribute. Verjetno je to pogojeno tudi s starostjo, da ne bom preveč stereotipiziral sveta mode in moških. Niti najmanj ne dvomim, da tudi ženske rade pogledajo za urejenim moškim, ki zna kombinirati barve in ima izdelan slog.

Sedaj pa končno k Burberry trenču. Burberry je znamka, ki definitivno ni poceni. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1856 in še danes so kosi oblačil, ki so bili takrat dizajnirani modni in trendi.

Verjetno ne za vsako žensko, ampak za tiste, ki cenijo brezčasne kose oblačil je Burberry nekaj, kar sodi v njihovo garderobo. Burberry trenchcoatov se spomnimo iz filmov in nosile so jih igralke, kot so Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Cate Blanchett, Ingrid Bergman, Catherine Deneuve … Ženske, ki so zaznamovale tako filme, kot tudi modo.

Cene njihovih izdelkov so visoke, se bo verjetno kdo pridušal.

Pa poglejmo preprosto računico, ki je moškim precej dobro poznana. Kupiš Burberry Kensington plašček, ki stane v prosti prodaji 1.500 eurov. Drago. Zelo drago. Pa vendar, če se zapelješ do outlet centra v Benetkah ga dobiš za manj kot 1.200 eurov. Še vedno drago.

Če pogledamo iz drugega zornega kota. Plašč je takšen, kot je, že sto let. Ne spreminja se, kot se spreminja moda. To pomeni, da ga bodo lahko ženske nosile tudi čez 20 let, ker ima garancijo in ker je narejen kvalitetno.

Torej je to približno 55 eurov na leto – če preračunate koliko plaščev ste kupile v zadnjih petih letih in ki jih še vedno lahko nosite, boste presenečene. Če stane plašč 350 eurov, kar je dokaj ugodna cena in ker je bil takrat ravno ta model moderen, to pomeni, da ga boste kmalu zamenjale. Ko boste zamenjale tri plašče v petih letih – ker se moda spreminja še hitreje, boste ugotovile, da sicer imate tri plašče, vendar so bili vezani na modo v tistem trenutku in času. Pri Burberryu bo plašč vedno enak, ne glede na modo.

burberry_micna_GettyImages-109327725.jpg

Mogoče sem celo lahko še malce bolj praktičen. Svetlo rjavi Burberry trenchcoat, ki je tudi najbolj prepoznaven in jih je na naših ulicah kup (naslednjič bom pisal o ponaredkih), lahko dobite za okoli 600 eurov. In imate kos oblačila, ki je del zgodovine, predvsem pa je nepogrešljiv kos v omari. Nosite ga lahko spomladi, nosite ga lahko jeseni. Primeren je za svečane dogodke, prav tako pa za večerne zabave. Način zapenjanja lahko povsem spremeni njegovo funkcionalnost.

Moški smo preprosta bitja. In odločitev za nakup takšnega plašča pomeni tudi prednost za nas – ne bom nam treba vsake par mesecev v trgovine in prikrajšani bomo za stiskanje zob, ko se bomo lagali, da je to oblačilo kot narejeno za ljubljeno osebo.

Ampak včasih mora moški narediti, kar mora moški narediti. V vsakemu primeru bo narobe, kajne?

Kolumno je napisal Roni Kordiš. 

Foto: GettyImages


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)