Nepremišljeni nakupi niso v modi

(Tudi) letošnjo jesen boste modni, če boste zapravljali manj, nosili dlje in predelovali rabljena oblačila v unikatne modne kose.

19.9.2017 ob 4:00

eko_166578.jpg

Zmanjšaj, znova uporabi, recikliraj so gesla modne revolucije, ki nas spremljajo že od leta 2011. Letos poleti je na pomembnost premišljenega nakupovanja oblačil na londonskem tednu mode znova opozorila oblikovalka Vivienne Westwood

Kupujte manj, dobro izberite, poskrbite, naj traja,« je mantra 76-letne večne upornice, ki polaga ljubiteljem mode na srce, naj ne kupujejo hitre mode, ampak izberejo oblačila iz kakovostnih materialov, ki jih bodo lahko uporabljali še leta. Med njenimi najljubšimi oblačili so bele bombažne majice z revolucionarnimi, družbeno odgovornimi napisi, kot je denimo Prosim, ne aretirajte me, nisem teroristka. Na enem od posnetkov, ki krožijo po spletu, Westwoodova v eni takšnih majic spodbuja k ponovni uporabi oblačil, ko razlaga, da je to, ki ga nosi, naredila iz stare majice, ki jo je obrnila naokrog in okrasila z napisom.

Ker s čezmernim kopičenjem in odmetavanjem starih oblačil škodujemo planetu, podpiramo izkoriščanje delavcev in smetimo, se vedno več priznanih modnih znamk odloča po svoje prispevati k zajezitvi nepremišljenega potrošniškega vedenja z uporabo recikliranih materialov ali pa s predelavo in ponovno uporabo (up-cycling) v prenovljeni obliki. Stella McCartney od poletja v svoje kreacije vključuje materiale iz plastičnih odpadkov, ki jih najdemo v oceanih, denimo ribiške mreže in plastenke. Iz tega izdeluje kavbojke tudi znamka G-Star Raw. V trgovine H&M lahko že od leta 2013 prinesete rabljena oblačila njihove znamke, velikan nizkocenovne mode pa jih preda trgovinam iz druge roke, jih predela v izdelke, kot so krpe za čiščenje, ali v tekstilna vlakna in uporablja za druge stari, kot je izolacija. Kot zagotavljajo, vsako obla- čilo, ki ga kupite pri njih, vsebuje do petino recikliranih materialov.

Kamboška znamka Tonlé izdeluje oblačila iz ostankov tekstila ter poskrbi, da v procesu ustvarjanja ne nastane nič odpadkov. Znamka športnih oblačil Patagonia svoj delež prispeva z izdelavo kakovostnih oblačil, ki dolgo ostajajo kot nova, ponujajo pa tudi takšna iz recikliranih materialov, denimo moške puloverje iz kašmirja. Obla- čila tudi popravljajo, malo nošena pa so pripravljeni odkupiti. Popolnoma obrabljen kos, ki ga vrnete, reciklirajo in naredijo novo blago. Tako kot H&M imajo v vsaki trgovini postaje za vračanje rabljenih oblačil.

Pred kratkim smo lahko eno od zanimivih praks ponovne uporabe oblačil videli na izboru za miss Slovenije. Tekmovalke so se po odru v enem od treh izhodov sprehodile v oblačilih znamke Puppa Unikati, katere kreacije so kombinacija obstoječih oblačil in materialov iz prejšnjih sezon, prenovljenih tako, da postanejo spet modne. Poleg tega pri Puppi predelajo v unikatne modne tudi vaša stara oblačila. Že nekaj let lahko pri nas dobimo tudi najbolj vroče modne dodatke iz odpadnih materialov Smetumet.

eko_166582.jpg

Slovenska znamka Puppa izdeluje unikatne modne kose iz starih, neuporabljenih oblačil iz prejšnjih sezon. Foto: Aleš Kocbek

Avtorica: A. J. 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)