Nepremagljive martenske

Delavski čevlji dr. martens, ki so zaznamovali vrsto subkultur, praznujejo 60-letnico.

15.4.2020 ob 5:45 | Foto: GettyImages, dr. martens

Slika avtorja - Ajda  Janovsky Piše:

Ajda Janovsky

ajda.janovsky@delo.si

Nepremagljive martenske

Če bi dr. Klausu Märtensu in njegovemu nekdanjemu sošolcu, inženirju dr. Herbertu Funku, kdo dejal, da bodo njuni čevlji postali modna ikona, bi verjetno mislila, da gre za neslano šalo. A obutev, do izuma katere so pripeljali Klausova poškodba noge in neudobni vojaški čevlji, je postala velika uspešnica in modna zvezda stalnica. V današnji, kultni različici z rumenimi šivi so čevlji luč sveta ugledali 1. aprila 1960, ko se je projektu obeh Nemcev pridružil še Britanec Bill Griggs, namesto pri starejših ženskah, kot se je to zgodilo v Nemčiji, pa so udobne čevlje na Otoku kot udobno delovno obutev z odprtimi rokami sprejeli delavci.

Od odrov do modnih brvi

Po sedmih letih je v trgovino z delovnimi oblačili vstopil pevec skupine The Who Pete Townshend. Kupoval je delovno uniformo, ko se mu je pogled ustavil na paru delovnih čevljev. Še kratek premislek je bil potreben, preden se je priljubljeni rocker odločil, da jih bo obul na naslednjem nastopu in krojil njihovo nenavadno zgodbo o uspehu.

Townshend je bil prvi zvezdnik, ki je obul čevlje dr. martens, pozneje so mu sledili številni drugi. Martenske so (bile) obuvalo uporniških, pogosto nasprotujočih si subkultur, denimo glam rocka, punka, grungea, sčasoma pa so postale del popularne kulture. Prav grunge je bil tisti, ki je čevlje ponesel na modne brvi. Očaran nad subkulturo jih je v kultno kolekcijo za znamko Perry Ellis pomlad/poletje 1993 uvrstil modni oblikovalec Marc Jacobs.

Na modnem tednu v New Yorku

Da bodo martenske, ki so se v modno ospredje znova prebile lani, modne tudi v aktualni modni sezoni, smo se lahko prepričali na newyorškem modnem tednu za pomlad/poletje 2020. Po brvi so se sprehodile na modni reviji najprestižnejših oblikovalskih imen, kot je Prabal Gurung, družile pa so se tudi z aktualnimi znamkami ulične mode.

In kako nositi eno najbolj vročih različic modne obutve? Ne glede na to, ali boste nosili modele iz nove kolekcije ali klasične dr. martens, modni poznavalci pravijo, da bodo videti odlično tako v družbi s poletnimi oblekami in krili kot tudi s hlačami in kavbojkami. Nekatere zvezdnice jih obujejo tudi na rdečo preprogo, poleg klasičnega hlačnega kostima. Danes so na prodaj najrazličnejši modeli martensk, poleg škornjev nizki in poletni čevlji. Dr. Martens je v zadnjih letih navdušil tudi tiste, ki prisegajo na etično modo – ponudil jim je različne modele v veganski različici.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)