Kruto ravnanje z manekenkami na kastingu za Balenciago

Primer še zdaleč ni edini, potrjuje tudi slovenski agent.

1.3.2017 ob 12:10

pariz_Reuters_Pictures-20170228221032-16920000.jpg

Da manekenstvo še zdaleč ni lahko delo, nam manekenke vedno znova potrjujejo že leta in leta. Dolge ure čakanja, nehumane zahteve prehranjevanja in osebne kaprice modnih oblikovalcev lahko naredijo manekenkin dan grozovit. In prav takšen je bil kasting oziroma avdicija za modno revijo hiše Balenciaga.

Na nespoštljivo ravnanje do manekenk je na Intsgramu opozoril James Scully, eden najbolj znanih kasting agentov. »Zelo me je razburilo delo agencije Madia&Ramy, ki je znana po tem, da izrablja manekenke. Na Balenciaginem kastingu so dekletom naročili, naj tri ure čakajo na hodniku. Agenti so zaprli vrata, ugasnili luči in odšli na kosilo. V temnem hodniku so pustili 150 deklet. Večina deklet je svojim agencijam sporočila, naj jih ne pošiljajo več na kastinge, ki jih vodi ta agencija,« je zapisal Scully.

V polemiko se je vključil tudi Antoin Arnault, sin Bernarda Arnaulta lastnika korporacije LVMH, ki sporoča: »Če slišite za podobno ravnanje, ki bi se dogajalo v povezavi z našimi znamkami, vas prosimo, da nas o tem obvestite.« LVMH ima pod svojim okriljem ogromno znamk, med modnimi kar 16. Od Celine, Diorja, Fendija, Givenchya in drugih.

Nekateri mislijo, da so bogovi

So se pa vodilni v Balenciagi oglasili in opravičili vsem manekenkam ter prekinili sodelovanje z agencijo. Ali je takšno ravnanje poznano tudi našim agentom, smo povprašali Tomaža Miheliča, agenta agencije Immortal Models, ki pravi, da se nekateri kasting direktorji obnašajo kot bogovi. »In zaradi takšnih primerov se ustvarja slaba podoba celotne modne industrije. Sama sreča, da vplivni oblikovalci in agenti spregovorijo o teh nepravilnostih, saj bi sicer vse to ostalo javnosti skrito,« je povedal Mihelič.

pariz_Reuters_Pictures-20170226204633-81912800.jpg

»Modni svet se v teh primerih ne razlikuje od drugih panog, kjer sta mobing, zapostavljanje in psihični teror del vsakdana. Zato je zelo pomembno, da te matična agencija zaščiti in te ne sili v nič, česar kot model ne bi želel početi. Nekateri modeli v tujini čakajo tudi po cel dan na en kasting, na koncu pa ti tik pred tem, da bi prišel na vrsto rečejo, pridi jutri ...« Tomaž Mihelič opiše situacijo.

Žal ji je, da ni spregovorila o Elbazu

Za Buro 24/7 je takšno dogajanje potrdila tudi uspešna hrvaška manekenka Kristina Šalinović. »Lahko se je zgodilo, da sem čakala ure in ure, do noči, samo da smo me pogledali. Med čakanjem pa ne smeš na malico, saj boš tako izgubil mesto v vrsti ali te celo prekrižajo s seznama. Imela sem kastinge, kjer so nas pustili čakati več ur, med tem pa odšli na kosilo ali cigareto. Ko sem še delala, je bila to povsem običajna stvar,« je dejala.

O slabih delovnih pogojih je spregovorila tudi manekenka Abbey Lee Kershaw, ki je pred časom dejala, da ji je žal, da ni opozorila na trpinčenje modnega oblikovalca Alberja Elbaza, nekdanjega kreativnega direktorja hiše Lanvin, ki jo je verbalno napadel v zakulisju revije. »Če bi lahko zavrtela čas nazaj, bi mu rekla naj od***. Ljudje ne razumejo, kako naporno je to delo. Preden se začne teden mode v Parizu, si že tako izčrpan, koža je utrujena, boli te lasišče od vseh pričesk. Enostavno, zlomljen si,« je opisala razmere.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Reuters


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)