Manekenke v odprtem pismu: Prevečkrat smo žrtve motenj hranjenja

Modeli se zavzemajo za bolj zdrave standarde lepote.

10.2.2017 ob 6:15

modeli.jpg

Tik pred začetkom tedna mode je 37 modelov, med njimi tudi plus size manekenki Iskra Lawrence in  Sabina Karlsson, vodilnim v modni industriji poslalo odprto pismo, v katerem se zavzemajo za bolj razumne kriterije glede starosti in zlasti teže manekenk, in da bi vendarle tudi v modnem svetu na prvo mesto postavili zdravje ter raznolikost.

Več uporabnih nasvetov najdete na Facebooku.

K pisanju pisma so jih med drugim spodbudila sledeča dejstva:

Modna industrija je neizprosna in najema manekenke z nezdravo telesno težo, s kasnejšim računalniškim obdelovanjem fotografij pa jih prikazuje še vitkejše, kot so v resnici. Ena nedavnih izvedenih študiji je nedvoumno dokazala, da je med manekenkami največje tveganje za razvoj motenj hranjenja.

V pismu, ki je v celoti objavljeno na spletni strani združenja za motnje hranjenja National Eating Disorders Association, so med drugim zapisale, da so prav te motnje med psihičnimi težavami najpogosteje vzrok za umrljivost, zato bi jih morali jemati resno, ter si pred njimi ne gre zatiskati oči. 

"Nam, manekenkam ni vseeno druga za drugo in skrbimo za zdravje ter počutje kolegic," začenjajo pismo. "Res je, veselimo se tedna mode, a vas hkrati pozivamo k zavezi, da boste na modnih pistah spodbujali predvsem zdravje in raznolikost tako glede teže, kot tudi starosti in rasne pripadnosti." 

"Glasneje, kot kdaj koli prej modni industriji sporočamo, da nas različnost bogati in krepi," nadaljujejo pismo. "Iskreno upamo, da boste vsi, od oblikovalcev do urednikov in voditeljev kastingov razmišljali v to smer in se odločili ravnati prav."

Pismo se zaključuje z besedo V složnosti, kateri sledi seznam 37. podpisanih manekenk, ob že omenjenih Lawrence in Karlsson, tudi temnopoltih modelov, kot sta  Ashley B. Chew in Yomi Abiola.  

PREBERITE še // Šest znakov, da zdravo prehranjevanje prerašča v motnjo hranjenja

Pozitivni odzivi

Na socialnih omrežjih tiste manekenke, ki so na svojih profilih objavile pismo, že prejemajo popolno podporo in tako širša javnost modni industrijo sporoča, da je čas za spremembe. 

Z njimi se strinjata tudi Diane von Furstenberg in Steven Kolb s sveta modnih oblikovalcev Amerike Council of Fashion Designers of America: "Newyorški teden mode je priložnost za čaščenje različnosti, upava, da bo to opaziti tudi na modnih pistah."

Teden mode v New Yorku se je začel včeraj, 9. februarja in o tem, ali je pismo padlo na plodna tla, se bodo modni navdušenci nedvomno lahko prepričali sami.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)