FINO FINO: Fine reči za dom in spanje v oblakih

Ste že srečali puhaste oblačke, ki so pravzaprav blazine? Kaj pa fine lesene ogrlice, ki popestrijo vsak stajling? Nosijo namreč slovenski podpis FINO FINO.

8.9.2016 ob 6:40

finofino4.jpg

Za projektom FINO FINO, ki postaja blagovna znamka, stoji Martina Žilavec. Poklicno prihaja iz povsem drugačnih vod, po izobrazbi je namreč letalska inženirka, vendar pravi, da jo zanima nešteto stvari, kreativnost je le ena od njih. "Recimo, da je FINO FINO moja svetla plat," nam zaupa v smehu.

Želela je ustvariti nekaj iz nič

FINO FINO je spontano nastal nekega dne v letu 2013, po dolgem iskanju nečesa, kar bi lahko počela, razvijala in bi bilo del nje. "Takrat sem tudi bila brez službe, iskala sem neko pozitivo in sem želela nekaj ustvariti dobesedno iz nič. Zelo hitro so se pokazali rezultati, saj sem imela na voljo ogromno časa, da se posvečam vsemu, kar spada k temu, da si ustvarjalec – izdelavi, fotografiranju, stiliranju, povezovanju, promociji …" pravi Martina.

Martina, ustvarjalka znamke FINO FINO

FINO FINO danes slovi po puhastih oblačkih, ljubkih blazinah za otroke in tiste, ki se nam ne ljubi odrasti. Fin dekor za dom lahko najdete tudi med okvirji s sporočili, obešankami in girlandami, med izdelki za dom pa se najde tudi nekaj za tiste, ki raje polnijo svoje garderobne omare in poličke. V kolekcijah se namreč najdejo tudi broške, obroči in fine ogrlice.

"Ko je končano, pomislim, koliko skrivnosti je v enem samem oblaku"

Koliko dela in časa je pravzaprav vloženega v eno blazino? "Sama izdelava ne vzame toliko, kot vse okoli nje. Da najdeš prave 'sestavine' in način, kako blazino sešiješ, napolniš, zakrpaš ... Vse to se naučiš skozi čas in število sešitih blazin, skozi učenje na napakah. Od pranja blaga, likanja, izreza, šivanja, polnjenja, krpanja, ponovnega likanja preteče kar nekaj časa in vsakič, ko je končano, pomislim, koliko skrivnosti je v enem samem oblaku," razloži Martina.

finofino3.jpg

Izdelki ne gredo iz delavnice, dokler ne preveri, da se obnesejo

Njen delovni kotiček je pogosto kaotičen, ker ima veliko dela in malo časa za pospravljanje. "Ob službi in naročilih, mi trenutno ostane zelo malo časa za raziskovanje in razvijanje, predvsem načrtno. Pogosto mi nepričakovano pade kakšna zamisel, ki jo potem skušam čimprej realizirati, vendar ta 'čimprej' lahko traja tudi kakšno leto in to me včasih tudi malo frustrira, priznam. Potem se spomnim, da sem samo človek, ki ima marsikatero željo in, da za vse pride čas. Sicer pa nikoli zares ne oddam izdelka, ki ga nisem tudi sama preverila, da se obnese. Sem zelo natančna in raje delam manj in dobro," pojasni.

finofino2.jpg

Umetnost je postaviti ceno, ki ni previsoka, a upraviči ročno delo in material

Pa Slovenci dovolj cenimo slovensko modo in oblikovanje? "Čedalje bolj, vendar v manjšini. Sodeč po obiskih ustvarjalskih sejmov, bi rekla, da se je izoblikovala nekakšna nova skupina potrošnikov, ki bodo prej kupili izdelek od domačega ustvarjalca ali oblikovalca, kot zavili do najbližje trgovske verige. Nekako so ti izdelki dobili večjo vrednost, še vedno pa se kompromis sklene pri ceni, ta mora biti namreč dostopna. Umetnost je postaviti ceno, ki bo sprejemljiva za večino in upraviči moj čas, material in energijo, vloženo v izdelek. In še vedno se bo našel nekdo, ki mu bo previsoka in nekdo, ki bo rekel, da je to absolutno premalo za ročno delo. A manj ljudi razmišlja slednje, ker je poplava izdelkov iz uvoza popolnoma popačila percepcijo o vrednosti," razmišlja Martina.

Lahko hobi preraste v posel?

Oblikovalka pravi, da zagotovo. "Sčasoma vidiš, da enostavno ne moreš živeti 'dvojnega' življenja. Ali boš na tej točki obstal ali pa šel naprej. V Sloveniji imam zares prijetne kupce in dejstvo, da te vedno znova poiščejo in si zaželijo kupiti nekaj pri tebi, ti da optimizma za naprej. Tudi njihovo razumevanje, da potrebuješ malce več časa za izdelavo, je sprejeto brez slabe volje," pravi ustvarjalka. 

Avtor: Maja Fister

Foto: Martina Žilavec, FINO FINO


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)