Mit, ki najbolj škoduje spolnemu življenju žensk

Obstaja mit, zaradi katerega so ženske pogosto prikrajšane za dober seks.

21.6.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Mit, ki najbolj škoduje spolnemu življenju žensk

Preprosto mi ni več do seksa. To je laž, ki jo ženske pogosto govorijo same sebi in tudi partnerju, s katerim so v razmerju brez intime. Druge različice teh besed so še: moj libido je nizek, izgubila sem spolni nagon, seks se mi ni zdi pomemben.

Vse to pa ni nič drugega, kot eni najbolj bizarnih mitov v naši kulturi, ki prepričuje, da je nekaj povsem naravnega ter običajnega, da dame kar tako izgubijo spolni nagon.

Mit, ki sili v stagnacijo

Na žalost dejstvu, da je ženska spolnost vse bolj raziskana in da je o njej iz leta v leto znanega več navkljub, ostaja globoko zakoreninjen in kot tak še kako škoduje intimnemu spolnemu življenju pripadnic nežnejšega spola. Kajti z nečim, kar naj bi bilo naraven pojav, se nihče ne ukvarja in ne občuti potrebe, da bi za boljše spolno življenje kaj premaknil in spremenil.

Prepričati ženske, da je treba na tem področju nekaj spremeniti, je zato težka naloga. Zlasti, ker študije ocenjujejo, da tudi moški podcenjujejo pomen seksa v življenju dam in se jim ne zdi nič neobičajnega, da sčasoma izgubijo zanimanje zanj.

"A resnica je drugačna. V resnici libido ne izgine. Ne more nekega dne kar izpuhteti iz življenja," je za The Sun povedala strokovnjakinja za seks Nadia Bokody in dodala, da za slabše zanimanje zanj pri ženskah ni kriv naravni upad libida, temveč … dolgočasje.

Drugačni pogoji vzburjenja

"Tisto, kar je že dolga leta glede ženske vzburjenosti znano je, da one med rjuhami potrebujejo več novosti in drugačnosti od moških. Le tako ohranijo interes za spolnost. In na drugi strani: ko se ona rutinskega seksa naveliča, bo našla cel kup izgovorov za izogibanje intimi, medtem ko bo on z rutinskim seksom povsem zadovoljen še naprej."

 

Strokovnjakinja pri tem izpostavlja še eno pomembno razliko med vzburjenostjo moških in žensk. Večina namreč dobro ve, da se prvi odzovejo hitro: reagirajo na nekaj privlačnega. Le malo pa je žensk, katerih telo in misli delujejo na ta način.

Pri večini je po njenih besedah vzburjenje kontekstualno. Ni vse v videzu in primernih tehnikah. Največ je v sproščenosti in dobremu razpoloženju. Če tega ni, ni niti vzburjenja. Zato so zmenki, osvajanje in zapeljevanje tudi v dolgi zvezi odličen način za ohranjanje interesa po spolnem življenju.

Za vedno visok libido

Elementi romantike skupaj z novostmi, dolgo predigro, veliko komplimentov, držanje za roke, poljubljanje in podobne geste zagotavljajo varnost, sproščenost in samozavest ter so nedvomno formula, ki zagotavlja visok libido in s tem vedno prisoten seks.

Kajti, priznali ali ne, za večino žensk upad spolne sle in nizek libido nista posledica naravnih dejavnikov v razmerju in telesu, temveč posledica rutine in dolgočasja, ki pa ju je lahko hitro in enostavno odpraviti.

Preberite še: S takšno postavo v očeh drugih delujete pohotno

Morda vas zanima tudi: Mars in Venera ali vse razlike med libidom moških in žensk


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)