Melita na pomoč! Kdaj sva si nazadnje dala francoza

Kdaj sta se res strastno mokro poljubljala? Mislim na tisto, tako imenovano francosko globoko poljubljanje, ko se jezika mokro prepletata in tvorita uvod v drhtenje telesa in erogenih con?

20.8.2020 ob 5:40 | Foto: Jacob Lund/GettyImages

Slika avtorja - Melita Kuhar Piše:

Melita Kuhar

Strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in podporo najstnikom. info@svetovalnica.si

Melita na pomoč! Kdaj sva si nazadnje dala francoza

Kot verjetno že veste, se moje osrednje strokovno zanimanje vrti okoli izboljševanja partnerskih odnosov in kako graditi ali revitalizirati obstoječi, že malce utrujeni odnos. Skupni imenovalec vsega truda in sprememb je seveda partnerska iskrena, naklonjena in žlahtna komunikacija. Da, Melita, a kaj ko smo utrujeni od dela, skrbi za otroke, ostarele starše in druge obveznosti, pa res nimamo časa, da bi midva klepetala, pogosto slišim od mojih parov.

Po mojem vsi vi že veste in se dobro zavedate, da brez pogovora ne bo vajine čustvene in odnosne povezave, ampak bo to bivanje drug mimo drugega. Oblika komunikacije je tudi spolnost. Gonilo življenja je seks, se strinjate? Brez njega ne bi bilo nas, nobenega od vas, dragi bralci. Spolna energija je močna, potreba po spolnosti pa primarna človekova potreba. Menim, da smo tako moški kot ženske opremljeni s približno enako močnim libidom, a se med spoloma drugače kaže in doživlja, posledično tudi zaradi načina tradicionalne vzgoje in zgodovinskih ter cerkvenih pritiskov, ki so dolga stoletja zaznamovali doživljanje lastne spolnosti.

Ko o tem razlagam parom v svetovalnici, pogosto dobim sramežljive pritrditve, a tudi mnoga zanimiva vprašanja, ki sem jih iskreno vesela. Eno od najbolj pogostih je, kako naj osveživa oziroma razbijeva monotonijo v postelji, ker je vsaka spolna aktivnost enaka kot prej, dolgočasna, včasih boleča ali bedna, kot se je izrazila neka gospa. Kot pri vsaki dejavnosti, ki zahteva določen trud, tudi na področju spolnosti predlagam iskren pogovor, kaj komu ustreza, kaj bi rada novega poskusila ali naredila kakšen eksperiment, ne bojta se kreativnega raziskovanja vajinih teles in odziva. Česa se bojita? Vaju je sram? Imata slabe predhodne izkušnje? Ali si želita določenega položaja in uporabo spolnih igračk, pa si ne upate tega povedati partnerju ali partnerici? Zakaj ne? Navsezadnje sta le vidva tista, ki sta odgovorna za to, kakšno spolno komunikacijo in doživljanje bosta realizirala.

 

Res je, da ko se rutina in enoličnost priplazita na področje spolnosti in je vedno vse predvidljivo enako, te kar mine, da bi se lotil posteljnih aktivnosti. Morebiti pa se lahko poseksata kje drugje kot zgolj v postelji? Bodita pogumna in ustvarjalna v idejah, kje lahko najdeta kotičke za vajin strasten objem in mokro zadovoljitev. Kje pa piše, da mora to biti zgolj v temi, v misijonarskem položaju in napol oblečena? Nikar! Menim, da je ravno področje raziskovanja medsebojnih spolnih odzivov nekaj, kar je vedno polno neznank in igrivosti.

--> Melita Kuhar: Par si mora nujno vzeti čas za ljubljene

Eno direktno vprašanje imam za vas: kdaj sta se res strastno mokro poljubljala? Mislim na tisto, tako imenovano francosko globoko poljubljanje, ko se jezika mokro prepletata in tvorita uvod v drhtenje telesa in erogenih con. Zakaj to sprašujem? Ker mi mnogi pari povejo, da sicer nekaj na hitro seksajo, ker vedo, da je to treba, a se že leta niso strastno poljubljali. No, mene ob takem prostodušnem priznanju kar zaboli srce, saj se par oropa tiste primarne spolne uverture, ki nagonsko pripravlja telo na skupno združitev, in je strasten poljub lahko nora uvodna nota v strast, ki nato oba res spolno zadovolji.

Pa ne zgolj spolno, temveč se pri spolnih aktivnostih izločajo, sama jih imenujem zdravilni hormoni, kot so oksitocin, serotonini in dopamin, pa še kup drugih, ki poskrbijo, da se posamezniki počutimo medsebojno povezane. S tem okrepimo tudi partnerski odnos.

Preberite še: Pozabljene medenične mišice: Privoščite si orgazem

Morda vas zanima tudi: Štiri dejstva o ženskem orgazmu, ki si jih večina razlaga narobe


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)