Zato so naše oči lahko videti utrujeno, čeprav spimo dovolj

Zabuhle in zatečene oči ter temni podočnjaki niso vedno posledice pomanjkanja spanja.

23.9.2018 ob 3:55

lepa_mlada_punca.jpg

Dejstvo je, da temni podočnjaki in zatečene oči niso nobena redkost. Prav tako drži, da ti velikokrat izdajajo prekratke noči, a včasih vas v ogledalu pozdravijo tudi, kadar si privoščite solidnih od sedem do devet ur spanja. Tedaj je razloge za utrujen pogled treba iskati drugje. Kje lahko tičijo, pojasnjuje portal Self.

Alergije

"Med alergijskim odzivom ob stiku organizma z alergenom, se v telesu začne pospešeno sproščati hormon histamin. Pod njegovim vplivom se razširijo krvne žile, poveča se pretok krvi in posledice so na nežni koži pod očmi več kot opazne," pojasnjuje plastični kirurg Christopher Sanders in dodaja: "Histamin prav tako povzroča srbenje, zatekanje tkiv in vnetja pod očmi, posledično se tam pojavijo temni kolobarji."

Zatečene oči, ki so posledica alergije, je najlažje preprečiti z izogibanjem alergenu in zdraviti s primernimi zdravili, pomagajo pa tudi hladni obkladki, saj ublažijo zateklost in zabuhlost.

Preobremenjene oči

Če veliko zrete v računalnik ali se na vso moč upirate nošenju očal, čeprav vam vid brez njih ne služi dobro, preobremenjujete svoje oči, na kar se odzovejo z zatekanjem obočesnih tkiv. "Dolgotrajna preobremenjenost oči prav tako povzroča razširitev žil v tkivih, ki jih obdajajo. S tem se poveča krvni pretok na tem predelu, kar vodi v podočnjake in na videz utrujen pogled," opozarja Sanders.

Zato jim občasno privoščite odmor in upoštevajte pravilo 20-20-20: na vsakih 20 minut zrenja v zaslon za 20 sekund poglejte v predmet, ki je od vas oddaljen vsaj 20 metrov. Ter razmislite o tem, da bi si že končno omislili očala.

Dehidracija

Večina ima dober namen na dan zaužiti dovolj tekočine. A do uresničitve tega pogosto ne pride. Dehidracija ne ovira le zdravja in produktivnosti, prav tako spodbuja utrujenost in čeprav spite dovolj, so vaše oči videti zaradi nje zatekle ter zabuhle.

Dehidracija povzroča izčrpanost, saj srce zaradi premajhnega volumna krvi težje opravlja svoje delo, prav koža okoli oči pa se najznatneje odzove nanjo. Med drugim tudi s temnimi podočnjaki. Rešitev je v tem primeru kot na dlani: pijte več tekočine.

Povečana količina pigmenta pod očmi

"Pri nekaterih je na področju pod očmi več pigmenta, kar pomeni, da so podočnjaki pri njih izrazitejši, kot pri ostalih.

Zadeva je gensko pogojena," je povedala alergologinja Tania Elliot in vsem, ki se soočajo s to težavo priporoča pripravke za nego kože pod očmi z dodatkom vitamina C in dosledno izogibanje soncu, pod vplivom katerega so temni podočnjaki še opaznejši. Zaščitna krema je torej obvezna oprema.

Vidnejše žile

Včasih je vzrok modrikasto-črnih krogov oksidirana kri v žilah pod kožo okoli oči. "Koža okoli očesa je krhka, prozorna in izredno tanka, zaradi česar je pri posameznikih z izrazitejšimi žilami bolj opazna," pojasnjuje Elliotova.

"Temni podočnjaki so najbolj vidni zjutraj, saj se v ležečem položaju na predelu pod očmi zadržuje več telesnih tekočin." V tem primeru svetuje redno uporabo kreme, ki vsebuje vitamin K. Nanašajte jo dvakrat na dan, sprememba je opazna po približno dveh tednih.

Staranje

Naravni procesi staranja so krivi za številne kožne težave, tudi za temne podočnjake in na videz utrujene oči. Kajti koža s staranjem izgublja volumen in elastičnost, prav tako je v njej manj kolagena in maščobe, ki zagotavljajo napetost.

Ko se to zgodi, žile pod povrhnjico postanejo opaznejše in pojavijo se temni kolobarji, hkrati se povesijo veke in pod očmi nastanejo nadležne vrečke, zaradi česar je pogled na videz utrujen.

Slana hrana

Če je zateklost oči najbolj opazna zjutraj in se z dnevom izboljša, je posledica zadrževanje tekočine v telesu, do česar pride zaradi uživanja preslane hrane, meni dermatologinja Hadley King.

V tem primeru priporoča omejitev vnosa soli in povečanje hidratacije, spanje na višjem vzglavniku in uporabo kreme za področje okoli oči z vsebnostjo kofeina.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Za zdravo nožnico: 7 stvari, ki jih morate storiti po seksu ali pa 6 delov telesa, ki se najhitreje starajo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)