Z vizažistom Juretom Čukom se boste uprli vsem Instagram klonom

Jure Čuk je eden od Slovencev, ki obvladajo umetnost ličenja, poznamo pa ga tudi po njegovem ambicioznem projektu Advise My Style. Mična je z njim klepetala o lepotnih idealih, novih izzivih in moških v svetu make-upa.

13.1.2017 ob 8:45

jure.jpg

Dekoriranje obraza in telesa izvira že iz pamtiveka, a skozi leta se spreminjajo tudi lepotni ideali in modne smernice. Lepotičenje so sicer res poznali že veliko pred vzponom kozmetične industrije, ta pa danes – vključno z vloganjem in make-up tutoriali na YouTubu – predstavlja posel, v katerem se obračajo milijoni. 

Svet lepote skozi moške oči

Čeprav je svet make-upa v naši kulturi in novejši zgodovini pretežno domena ženskih predstavnic, pa to še zdaleč ne pomeni, da v njem ni moških. In ne, niso vsi istospolno usmerjeni. O svetu lepote skozi moške oči smo klepetali z Juretom Čukom, človekom, ki stoji za medijem Advise My Style, kjer najdete make-up nasvete za različne tipe obrazov.

Od dela v Londonu do vizionarskih projektov v Sloveniji

Poznavalec trženjskih strategij, ki ima tudi Googlovo licenco, se z ličenjem ukvarja že več kot deset let, zadnjih nekaj let je kariero gradil na Otoku, trenutno pa pot nadaljuje v Sloveniji. Kot eden od zmagovalcev YouTubovega NextUp natečaja za ustvarjalca leta posnetke ustvarja v svojem studiu, ki ga je zdaj iz Londona preselil v Ljubljano.

V Londonu se je kalil pri velikih imenih – delal je kot vizažist, kasneje napredoval v projektnega vodjo prodajnega mesta prestižne znamke Yves Saint Laurent v legendarnem Harrodsu, nato kot vodja skrbel za odnose s strankami pri Trish McEvoy, največjem zasebnem kozmetičnem podjetju na svetu. In danes?

Startup, ki bo razrešil dilemo, kakšen make-up vam najbolj pristoji

A visokoletečim referencam navkljub se je po Brexitu odločil, da je čas za slovo in se vrnil domov, kjer trenutno dela na novem projektu. Gre za vizionarski startup, sistem za make-up tutoriale, ki na podlagi uporabnikovih obraznih potez pripoči, kakšen make-up bi bil zanj najprimernejši. Lahko bi mu rekli kar online osebni vizažist, z njim pa želi razbiti ukalupljenost modnih smernic.

Iskanje lepotnih navodil je tako olajšal z aplikacijo, ki jih za vas izbere na podlagi tega, kakšne barve so vaše oči, lasje in polt, kakšna je oblika vašega obraza, oči in vek in seveda glede na vašo starost. Jure, ki je po izobrazbi sicer ekonomist, v sodelovanju s poznavalci umetne intelgence razvija sistem, ki bo sam prepoznal naš obraz in mu predlagal najboljšo izbiro.

Fenomen Instagram klonov ubija individualnost in našo samozavest

Z vedno večjo priljubljenostjo Instagrama in poplavo YouTube tutorialov, smo ujeli val nove generacije trendsetterjev, s tem pa tudi fenomen Instagram klonov. Za kaj gre? Dekleta stremijo za uniformno podobo, ki jo sestavljajo popolno narisane obrvi, obvezen contouring in obrobljene ustnice v slogu Kylie Jenner.

Juretova aplikacija se bori prav proti temu. "Če se želimo udejstvovati v tem svetu, moramo izražati svojo individualnost. Kar pa kopiranje drugih ni. Žal pa dekleta danes stremijo k temu, da bi bila podobna punci iz Instagrama, saj je lepotni ideal le en, trenutno so to močne obrvi in popoln eyeliner," pravi Jure. Prepričan je, da bo v naslednjih petih letih ta iluzija popolnosti, ki jo danes vidimo na Instagramu, že tako sesula žensko samopodobo, da bomo dekleta potrebovala nekaj, kar nas bo spomnilo, da smo lepa, kakršna smo.

Avtor: Maja Fister

Foto: Instagram/Advise My Style

Video: YouTube/Advise My Style


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)