V resnici je to razlog, zakaj ne smete puliti sivih las

O sivih laseh krožijo takšne in drugačne vraže, med drugim tudi, da bo za vsakega izpuljenega zraslo nekaj novih.

10.4.2023 ob 8:50 | Foto: triocean/Getty Images | Avtor: E.N.

V resnici je to razlog, zakaj ne smete puliti sivih las

Sivi lasje so skoraj neizogibna posledica naše starosti, sivenje pa nekatere doleti prej, spet druge kasneje. Čeprav se vse več javno izpostavljenih oseb odloča, da se bo prepustilo naravnemu procesu staranja, nas je večina s sivimi lasmi še vedno precej obremenjena. Ko v odsevu ogledala prvič opazimo takoimenovane »sivčke«, se po večini zgrozimo, nato pa se z njimi spopademo vsak na svoj način.

Nekateri se po hitrem postopku odločijo za barvanje, nekateri sive lase strižejo, spet drugi pulijo. A kot zagotavlja eden najbolj znanih londonskih frizerjev Michael Van Clarke, puljenje sivih las niti slučajno ni priporočljivo. Pravzaprav gre za najslabšo izmed naštetih opcij, ki se je lahko poslužite.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ANNA_PARIS_CHIC (@anna_paris_chic)

Verjetno se sprašujete, zakaj bi bilo puljenje sivih las lahko slabo. Naj vas pomirimo - vraža, da bodo iz enega izpuljenega lasu zrastli novi trije, ne drži. Če bi bilo slednje res, bi s tem rešili težavo zredčenega lasišča, ki v starosti prizadene mnoge. A v resnici gre za nekaj drugega.

Skrajšan rastni cikel lasu

»Izpuljeni lasje, ki ste jim skrajšali življenjsko dobo, bodo počivali in šele po približno treh mesecih začeli svoj naslednji cikel rasti,« pojasnjuje londonski frizer. »V vsakem ciklu po približno dvajsetem letu starosti lasje zrastejo nekoliko tanjši in ostanejo nekoliko krajši čas. Cikli rasti v povprečju trajajo do pet let, število rastnih ciklov pa je omejeno. S puljenjem las lahko poškodujete lasni mešiček, kar lahko privede do okužbe ali celo plešavosti in tako naredite več škode kot koristi,« dodaja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by jennifer lee johnson (@jens_going_gray.zy)

Pa vendarle se vam morda zdi čudno, da je sivih las kljub puljenju vedno več. Kako hitro se »množijo«, je sicer precej odvisno od vaših genov in načina življenja. Stres namreč lahko prihod sivih las pospeši in intenzivira. Velja pa še omeniti, da siva pravzaprav ni vaša nova barva las, temveč pomanjkanje pigmenta melanina, ki v povprečju prične strmo upadati med 28 in 40 letom starosti. Sivi oziroma beli lasje so tako pravzaprav prozorni in brez pigmenta. In vse več jih bo, ne glede na to, kaj z njimi storite.

Prilagodite pričesko

Puljenje sivih las frizerji torej močno odsvetujejo, saj boste, če se boste navadili odstranjevati prve zametke, kmalu precej zredčili svoje lasišče. Sivčkom tako raje pustite rasti, jim privoščite kakšno nego več, da bodo mehkejši in prilagodite svojo frizuro s prameni oziroma jo ponosno nosite kar brez barvanja, saj ste lahko tako videti še kako šik.

Preberite še: Saša Kveder, mama odvisnika: Nazadnje si sam s svojim trpljenjem

Morda vas zanima tudi: Sabina Obolnar: Tako se življenja ne tlači in ne uničuje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)