Trenutno največji hit med lepotnimi nasveti: Prekinitveni post za kožo

Najbolj vroč nasvet za nego kože ta hip poskrbi za obnovo njenih naravnih funkcij.

3.5.2020 ob 5:40 | Foto: GettyImages | Avtor: A. J. (revija Suzy)

Trenutno največji hit med lepotnimi nasveti: Prekinitveni post za kožo

Naj so rezultati kozmetičnih sredstev z aktivnimi učinkovinami še tako odlični, dolgotrajno vnašanje nekaterih sestavin spremeni delovanje naravnih mehanizmov kože. Trenutno je najbolj vroč negovalni trend prekinitveni post, ki kožo povrne v prvotno stanje in ji omogoči, da znova vzpostavi svoj naravni ritem.

Za novo moč kože

Ideja o prekinitvenem postenju kože je stara že skoraj desetletje, prva pa jo je predstavila japonska znamka Mirai Clinical. Bistvo prekinitvenega postenja je začasna opustitev vsakodnevne negovalne rutine, s čimer naj bi dali koži možnost, da se obnovi in pomladi sama, brez umetnih sredstev. Z opustitvijo uporabe običajnih čistilnih in vlažilnih sredstev se kožna bariera, ki jo nekateri izdelki oslabijo, obnovi in uravnovesi ter izloči strupe – skratka, postavi se nazaj na lastne noge. Če na primer vsak dan uporabljate vlažilna sredstva ali olje za obraz, to lahko kožnim celicam sporoča, naj lahko ustvarjajo manj sebuma. Pri uporabi sredstev za luščenje kože, kot so retinol in alfa hidroksi kisline (AHA), kemično spodbujamo menjavo kožnih celic in tako umetno povečujemo hitrost obnavljanja kože. Ko ta sredstva opustimo za teden ali dva, koža znova prične delovati v svojem naravnem ritmu.

 

Postenje ali dieta?

Mnenja strokovnjakov o prekinitvenem kožnem postenju pa niso enotna. Nekateri menijo, da je popolna opustitev vseh negovalnih sredstev lahko za kožo škodljiva, in svetujejo, naj se namesto za postenje raje odločimo za dieto. Razlika? Pri dieti se znebimo le določenega dela negovalnih sredstev, ohranimo pa denimo čistilna sredstva, s katerimi dnevno odstranjujemo umazanijo, bakterije, ličila in posledice onesnaženega okolja. Če se pravil kožnega postenja res strogo držite, namreč ne smete uporabljati niti mila.

Neželene posledice

Tako kot da zamenjate navadno kozmetiko z naravno, se lahko tudi pri prekinitvenem postu stanje kože, preden se izboljša, najprej poslabša. Nekatere sestavine vam bodo povzročale težave, ko jih boste po prekinitvenem postu začeli znova uporabljati. Če uporabljate retinol, boste morali tako znova prestati začetno fazo, ko se koža po nanosu lušči in pordi. Prav tako naj ne bi ukinjali uporabe sredstev za zaščito pred soncem – niti če dneve preživljamo v izolaciji za štirimi stenami. Tudi tam nas namreč, če ne drugje, pa skozi steklo, lahko dosežejo sončni žarki, opozarjajo nekateri dermatologi. Kljub pomislekom nekaterih strokovnjakov pa se večina strinja, da je vsaj začasno zmanjšana uporaba negovalnih sredstev vsekakor koristna za zdravje kože.

Kako se postiti?

Kožni post naj traja teden do dva, strokovnjaki pa priporočajo, da se ga lotite postopoma. Namesto da bi prenehali uporabljati vse izdelke hkrati, najprej prekinite uporabo enega, nato drugega, tretjega … Postopno naj bo tudi ponovno uvajanje sredstev po koncu posta. Prekinitveni post pa odsvetujejo tistim, ki uporabljajo sredstva proti aknam, saj lahko prekinitvi sledijo pogostejši izbruhi, ki trajajo tudi več tednov.

Preberite še: Kako sladkor vpliva na mozolje in staranje kože

Morda vas zanima tudi: Razvajanje v domači kopalnici


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)