Spontano za en dan na morje? Pri ženskah misija nemogoče #kolumna

Kam je šla spontanost?

17.5.2017 ob 8:35

morje_shutterstock_62137405.jpg

Čeprav nas vreme zadnje čase malo heca in je bilo v začetku aprila bolj toplo kot zdaj, je tukaj že sredina maja in ni dvoma, da je poletje na vratih. Kaj to pomeni za povprečno žensko? En sam stres, jasno!

Opazujem moške in njihove tranzicije med letnimi časi. Ni posebnih prehodov – samo rokavi in hlačnice se skrajšajo, superge pa v prostem času zamenjajo japonke – in že je za njih tukaj poletje. Če se moški spontano odloči, da gre za en dan na morje, je to silno preprosta operacija: vzame kopalke, brisačo in po možnosti kremo za zaščito pred soncem. To je to, gremo! Saj smo rekli spontano, kajne?

In če se postavi pred dejstvo, da gre za en dan na morje, žensko? Katastrofa in panika na kvadrat!

1. Džungla, kjer je ne bi smelo biti

Prva misel je gotovo: ojoooj, ne, ne morem na plažo, nisem v nulo depilirana. Pogled na gole noge razkriva tipično predpoletno resnico: depilacija sicer se izvaja, ampak ne po poletnem, tj. rednem in silno natančnem programu. Če se briješ pod tušem, je zadeva rešljiva v nekaj minutah, če si ena tistih, ki pristajajo na puljenje z epilatorjem, potem je jasno, da spontanost že v startu odpade, ker stvar traja in traja. Če se hodiš depilirat v salon, potem se moraš prej naročiti, in torej uro pred odhodom na morje to ne pride v poštev. Naslednja cona je bikini. Saj ne da ni urejen, ampak bojda ni dovolj urejen za na plažo. Ko o celi situaciji potarnaš moškemu, ki s kopalkami in brisačo v rokah že zdavnaj čaka, da boš pripravljena za odhod, te ta samo pisano pogleda. Pa daj no, saj se nič ne vidi, dobra si!

2. Nohti

Naslednji problem (sicer mnogo manjši od prvega) so nohti. Na nogah, se razume. Pride dan, ko se šele na vratih odločiš, da boš končno vendarle lahko obula sandale. Pogled na nohte je rahlo žalosten: ne da niso nalakirani, ampak lak se je v zaprtih čevljih že prilično odkrušil, resnici na ljubo pa tudi nanos ni bil ne vem kako natančen, saj si bila sveto prepričana, da boš do odprtih čevljev zadevo že še uredila, kot je treba. No, in zdaj te je situacija prehitela, kajne? Kaj narediš? Najprej poskusiš z goljufijo – ostaneš v sandalah in se odločiš za nanos laka v isti barvi. Seveda si kot nalašč imela temnejši lak in novi nanos odkrušenih delov ne prekrije zadovoljivo. Pravzaprav je vse skupaj videti grdo. Časa niti potrpljenja za odstranjevanje zadeve in nanos novega laka nimaš – ali pa si že tako brez živcev, da zadeva ne pride v poštev … Nič, sandale počakajo do naslednjega izhoda, ti pa hop nazaj v zaprte čevlje (in s pisanim izrazom na obrazu).

3. Pedikura

Obenem z nohti pa pogledaš še kompletna stopala – in ne, zadeva tudi zato ne bo za v sandale. Tole bo treba konkretno urediti (beri: pristopiti z vsem orožjem, no, orodjem) ali pa se pač naročiti na pedikuro. Najbolj zamalo se ti v resnici zdi to, da ti pravzaprav redno namenjaš čas negi stopal, nikakor jih pozimi ne pustiš vnemar, ampak dejstvo je takšno, da ni za v odprte čevlje. Seveda to spet vidiš samo ti, medtem ko moški zmajuje z glavo in obrača oči.

4. Jogurtove nogice

Si tudi ti ena tistih, ki nočejo kazati svojih (belih) nog, dokler nimajo na njih vsaj malo barve? Ampak paradoks je, da barve ne moreš pridobiti, če jih skrivaš, kajne? Ostanejo ti še samoporjavitveni izdelki, a, vsaj meni, redki ustrezajo, ali pa sprijaznjenje s tem, da boš pač kazala bele noge. Preden ženske poleti pokažemo malo več kože, namreč potrebujemo nekaj uverture. Korak za korakom in na koncu poletja z lahkoto kažemo tudi vse tiste 'pomanjkljivosti', zaradi katerih smo na začetku poletja komplicirale in stokale, kajne? Vse je stvar perspektive!

Čeprav vedno poudarjam, da nikoli ne bi želela biti moški, pa jim včasih po svoje zavidam. Spontanost in sproščenost, to je tisto, kar oni imajo, me smo pa čisto izgubile. Včasih se sprašujem, v čem je potem smisel redne nege, če niti za en dan ne moremo na morje spontano? Poznaš občutek, da samo vzameš kopalke, kremo, klobuk in očala – ter greš? Jaz ne (več), pa bi ga zelo rada – pa seveda bi hotela biti pri tem urejena!

Se grem hitro uredit, da me ne preseneti vikend z morsko ponudbo!  

Kolumno je napisala Katarina Mihelič Bajt


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)