Riževa voda s čudežnim učinkom na lase

Čeprav jo praviloma zliješ v odtok.

11.11.2017 ob 6:00

lasje_micna.jpg

Lase umivaš povsem rutinsko: najprej jih zmočiš, nato namiliš s šamponom, splakneš, naneseš balzam, splakneš še enkrat in to je to. A vendar se zdi, da je za lepo pričesko mogoče storiti več.

In sicer v nego las vključiti način, ki izvira iz Azije, v njem pa je uporabljena voda, v kateri si oprala riž. Da tista, s katero pred kuhanjem splakneš zrna in jo praviloma zliješ v odtok ter sploh ne razmišljaš, da bi ti lahko še prišla prav. Naslednjič riž v njej namakaj približno deset minut, ga večkrat premešaj, med odlivanjem pa jo prestrezi in uporabi.

Torej: potem, ko lase umiješ s šamponom in jih splakneš, jih prelij s hladno riževo vodo, počakaj tri minute ter jih še enkrat splakni s čisto vodo.

Zakaj?

Ker bodo tvoji lasje tako močnejši in bolj sijoči. Nekateri sicer menijo, da je fermentirana riževa voda, tista, ki jo dan ali dva pustiš na sobni temperaturi, še boljša od sveže, a zalegla bo tudi ta.

Kje tiči skrivnost?

Riževa voda ima na lase izjemen učinek. Kot so pokazale nedavne raziskave, lasno površino varuje pred poškodbami in lasem zagotavlja elastičnost. V njej prisoten ogljikov hidrat inostiol lahko ublaži poškodbe las in jih zavaruje pred neprijaznimi vplivi iz okolja. Inositol med nego prehaja v njihovo notranjost in tam ostane tudi, ko lase splakneš ter učinkuje dolgotročno. Aminokisline iz riža krepijo lasne korenine, pričeski zagotavljajo večji volumen, lasje pa so zaradi vseh teh učinkovin svilnati ter sijoči.

Da je riž izjemen zaveznik lepote dokazuje dejstvo, da je na trgu vse več kozmetičnih preparatov, katerim je dodan. Od tistih, ki so namenjeni negi las do onih, ki jih obožuje koža.

Splakovanje las z riževo vodo pa je nedvomno najlažji in najučinkovitejši način, kako ta drobna zrna vključiti v lepotilno rutino.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)