Resnica o vplivu ricinusovega olja na rast trepalnic

Kaj o tem, da olje ricinusa pospešuje rast in okrepi gostoto trepalnic, meni stroka.

5.10.2020 ob 5:40 | Foto: Zastavkin/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Resnica o vplivu ricinusovega olja na rast trepalnic

Obstajajo z lepoto povezani miti, ki preprosto nikoli ne utonejo v pozabo. Med njimi je tisti, ki pravi, da je s primernimi kozmetičnimi sredstvi mogoče trajno zožiti pore in da lasje ob rednem striženju rastejo hitreje. Lahko dodamo še tega, da na mestu, kjer izpulite siv las, zraste deset novih. No, nič od tega ne drži. Kaj pa prepričanje, da ricinusovo olje pripomore k daljšim in gostejšim trepalnicam ter da te pod njegovim vplivom hitreje rastejo?

Za Harper's Bazaar njegovo ozadje razkrivata dermatologinja Sejal Shah in strokovnjakinja s področja kemije, Ginger King.

Ricinusovo olje pripomore lepoti

"Če boste v svojo lepotilno rutino umestili ricinusovo olje, ki se pridobiva iz semen istoimenske rastline, boste koristili koži. Vsebuje namreč protivnetne in protimikrobne snovi ter izdatno navlaži polt. Vendar pa je olje premalo raziskano, da bi lahko potrdili vse učinke, ki mu jih pripisuje ljudska modrost," pojasnjuje dermatologinja in navaja:

"Več opevanih učinkov tega olja izhaja iz mitov kot iz znanstvenih študiji. Dejstvo je, da se omenjeno olje pogosto uporablja tudi v prehrani, predvsem ko gre za odpravljanje zaprtja, a čeprav je naravno sredstvo, ni nujno neškodljivo in previdnost pri uporabi je vsekakor na mestu."

 

Ginger King pa dodaja: "Uporaba hladno stiskanega ricinusovega olja je v resnici nevarna, saj semena ricinusa vsebujejo strupene snovi, ki se med procesom segrevanja uničijo. Čeprav je uporaba toplotno obdelanega olja načeloma varna, obstajajo tudi določena tveganja: ob stiku s kožo, zlasti na občutljivih področjih obraza, denimo okoli oči, lahko izzove alergijo. V kolikor pa se ga zaužije preveč, lahko povzroči trebušne krče, drisko, slabost in vrtoglavico." Prav tako strokovnjakinja odsvetuje uporabo tega olja nosečnicam.

Kaj pa vpliv na trepalnice?

Shahova in Kingova se strinjata, da ni nobenega znanstvenega dokaza, da bi ricinusovo olje pospešilo rast trepalnic in pripomoglo k njihovi gostoti. Drži pa, da dlačice na vekah izdatno navlaži in jih okrepi, kar pomeni, da so zaradi njega odpornejše na pritiske, katerim so izpostavljene med nanašanjem in zlasti med odstranjevanjem ličil.

Zato: čeprav ni dokazov, da zaradi ricinusovega olja trepalnice rastejo hitreje in postanejo gostejše, jim nega z njim koristi. A preden jih na takšen način začnete razvajati preverite, kako se na stik z oljem odzove koža. Malo ga nanesite na notranjo stran komolca ali zapestja in če se polt ne odzove z alergijo, olje lahko uporabljate. Nanesite ga neposredno na trepalnice, najbolje s čisto krtačko odslužene maskare.

Kaj pa lahko pomaga?

Če bi radi pospešili rast in obnovo trepalnic, strokovnjakinji priporočata negovalne izdelke s peptidi, ki so jim dodani antioksidanti ter vlažilne sestavine in so na voljo v drogerijah ali lekarnah.

In še nekaj: ne uporabljajte vodoodporne maskare, oziroma jo nanašajte le ob posebnih priložnostih. Kajti odstranjevanje te zahteva močne pritiske, pri katerih se dlačice poškodujejo in zato hitreje izpadejo.

Preberite še: Vse o podaljških trepalnic (od postopka do tega, kako pogosto jih je treba obnavljati)

Morda vas zanima tudi: Šampon za trepalnice obstaja! Pa bi ga morali uporabljati?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)